.
Α.Ο. Αστέρας Αμαλιάδας, Η ομάδα ιδρύθηκε το 1947 με το όνομα «Λευκός Αστήρ». Το 1962 η ομάδα συγχωνεύτηκε με τον Εθνικό Αμαλιάδας και δημιούργησαν τον Κόροιβο. 5 χρόνια αργότερα , το 1967 το «Λευκός» αφαιρέθηκε από το όνομα του συλλόγου και από τότε αυτός συνεχίζει με την επωνυμία «Αστέρας Αμαλιάδας».
Φυσική έδρα του Αστέρα αποτελεί το δημοτικό στάδιο της Αμαλιάδας [1] που πήρε τη σημερινή του μορφή στα τέλη της δεκαετίας του 60’[εκκρεμεί παραπομπή]. Ο κόσμος έδειχνε πάντα την αγάπη του για την ομάδα και συχνά τους αγώνες παρακολουθούσε ένα κοινό 5 και πλέον χιλιάδων ατόμων .
Αρκετοί παίχτες που φόρεσαν την φανέλα του Αστέρα διακρίθηκαν στη στα γήπεδα της ‘Α Εθνικής. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο Παναγιώτης Κορδονούρης , Θοδωρής Ανδριόπουλος, Νίκος Γκρίλλας, Γιώργος Στασινόπουλος, Νίκος Καβουρίνος, Μιχάλης Κανελλακόπουλος και ο Τάσος Φερεκίδης.
Η –μέχρι στιγμής- μεγαλύτερη διάκριση του Αστέρα , καταγράφεται το 1973 όταν συμμετείχε για πρώτη και μοναδική φορά στο πρωτάθλημα της Β΄ Εθνικής, έχοντας καταλάβει την προηγούμενη χρονιά την 2η προνομιούχα θέση της ερασιτεχνικής Κατηγορίας . Κατέλαβε την 18η στον 1ο όμιλο και υποβιβάστηκε. Είχε 7 νίκες, 9 ισοπαλίες και 19 ήττες με τέρματα 36-70. Την ίδια χρονιά έφθασε στο β'γύρο του 1973 Κυπέλλου Ελλάδας, αφού απέκλεισε στα πέναλτυ με 3-2 (κανονικός αγώνας 0-0) τον Ίκαρο Νέας Ιωνίας. Στο β' γύρο ηττήθηκε με 6-0 από τον Εθνικό στο Καραϊσκάκη.
Έκτοτε η ομάδα αγωνίζεται συνήθως στην ερασιτεχνική κατηγορία με λίγες εξαιρέσεις υποβιβασμού στο τοπικό πρωτάθλημα, που σύντομα όμως επανακάμπτει.
Την τροπαιοθήκη του συλλόγου κοσμούν 12 Κύπελλα Ηλείας [2] και αρκετά πρωταθλήματα του Α΄ Τοπικού πρωταθλήματος.
Το καλοκαίρι του 2013 αποφασίστηκε η συγχώνευση με το Π.Φ.Ο. Πανόπουλου και έτσι η νέα ομάδα Αστέρας Αμαλιάδος/Πανόπουλο που έχει έδρα την Αμαλιάδα και τα χρώματα-έμβλημα του Αστέρας Αμαλιάδος θα ειναι αυτη που θα αγωνιστεί στην Γ΄ Εθνική ερασιτεχνική.
Επίσημη Ιστοσελίδα: http://asterasamaliadas.gr
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License