ART

 

.

Η * Cosmogony on Catholic Encyclopedia.
* Dr. R.K. Lahiri, The Hindu View on Cosmogony
κοσμογονία της Γένεσης, είναι η αφήγηση του πρώτου βιβλίου της Αγίας Γραφής, που ονομάζεται Γένεση, για το πώς έγινε ο κόσμος. Εκεί περιγράφονται έξι δημιουργικές ημέρες, κατά τις οποίες ο Θεός δημιούργησε τον κόσμο με τα ζώα τα φυτά και τον άνθρωπο, και πώς ο άνθρωπος βρέθηκε στη σημερινή του κατάσταση.

Οι διαφορετικές ερμηνείες της Αγιογραφικής κοσμογονίας

Η Αγία Γραφή παρέχει την δική της θεώρηση για την κοσμογονία, και τον τρόπο με τον οποίο ο Θεός πολιτεύεται με την ανθρωπότητα. Σε παλαιότερες εποχές, οι άνθρωποι πίστευαν πολύ απλά, ότι στη Γένεση περιγραφόταν η δημιουργία του κόσμου από την αρχή της κτίσεως, και ότι ο Αδάμ και η Εύα ήταν οι πρώτοι άνθρωποι βιολογικά, που δημιουργήθηκαν πριν από λίγες χιλιάδες χρόνια. Όμως καθώς η σύγχρονη επιστήμη ανέπτυξε τις μεθόδους χρονολόγησης, και αυτές έδειξαν μεγαλύτερη χρονική απόσταση, τόσο για τη δημιουργία, όσο και για τον άνθρωπο, έγινε κατανοητό ότι αυτή ήταν μια υπεραπλουστευμένη ερμηνεία. Χρειάσθηκε λοιπόν οι Χριστιανοί ερμηνευτές να επανεξετάσουν τον τρόπο που ερμήνευαν την Αγία Γραφή, με αποτέλεσμα, σήμερα να βρισκόμαστε σε μια μεταβατική ερμηνευτική περίοδο, όπου η Αγία Γραφή στο επιστημονικό της μέρος, κατανοείται πλέον από πολλούς Χριστιανούς σε συμφωνία με τα πορίσματα της επιστήμης. Και είναι εντυπωσιακό, ότι υπάρχουν σε αυτήν όλα εκείνα τα στοιχεία, που δείχνουν ότι δεν πρόκειται για μύθο, αλλά για μια πραγματική και ανθεκτική αφήγηση στην επιστημονική κριτική έρευνα.

Η θεματική της ξεκινά με το πώς ο Θεός δημιούργησε ζωή στον πλανήτη εντός έξι περιόδων, οι οποίες ονομάζονται «ημέρες» και οι οποίες για κάποιους Χριστιανούς ερμηνευτές αποτέλεσαν κατά γράμμα εικοσιτετράωρες ημέρες, ενώ σήμερα, μετά τις επιστημονικές χρονολογήσεις, σχεδόν όλοι πλέον πιστεύουν ότι είναι μεγάλες χρονικές περίοδοι που αντιπροσωπεύονται από τη λέξη: «ημέρα». Άλλοι πιστεύουν ότι ήταν περίοδοι εκατομμυρίων και δισεκατομμυρίων ετών, ενώ λίγοι πάλι, που απορρίπτουν τις επιστημονικές χρονολογήσεις, πιστεύουν ότι ήταν απλώς λίγες χιλιάδες χρόνια.

Τα δύο αρχαία κείμενα που έχουμε για την Αγία Γραφή, διαφέρουν κατά 1500 χρόνια στις χρονολογήσεις τους για τα γεγονότα της Γένεσης ως προς τη δημιουργία του Αδάμ. Το μεν Εβραϊκό κείμενο τοποθετεί τον Αδάμ στα 6.000 χρόνια πριν από την παρούσα χρονολογία, ενώ το κείμενο των Εβδομήκοντα που είναι και αρχαιότερο, τον τοποθετεί στα 7.500 έτη. Η διαφορά τών 1.500 ετών, διαμοιράζεται ως εξής: 500 περίπου χρόνια στην γενεαλογία από Αδάμ ως Νώε, και τα υπόλοιπα κυρίως στη γενεαλογία από Νώε ως Αβραάμ. Προσεκτική ανάλυση των γενεαλογιών στα δύο κείμενα, και σύγκριση του κειμένου με τα αρχαιολογικά πορίσματα, αποκαλύπτει κατά πολλούς ότι το αρχαιότερο και ορθότερο είναι των Εβδομήκοντα, και ότι στο Εβραϊκό κείμενο, κάποιος "έκοψε" κάποια έτη, κυρίως τις εκατοντάδες από τα έτη πατρότητας των γενεαλογιών, με αποτέλεσμα τη διαφορά αυτή. Οι Προτεστάντες, αποδέχονται κυρίως την χρονολόγηση του Εβραϊκού κειμένου, ενώ οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί και οι Ρωμαιοκαθολικοί των Εβδομήκοντα.

Η ερμηνεία για το τι περιγράφει η Αγία Γραφή, επίσης διαφοροποιείται, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών Χριστεπώνυμων θρησκευτικών ομάδων, αλλά και μεταξύ μελών της ίδιας ομάδας. Έτσι, όσον αφορά τον Αδάμ και την Εύα, έχουμε τις εξής διαφοροποιήσεις, ως προς την ερμηνεία της αφήγησης:

Άλλοι θεωρούν ότι πρόκειται για κατά γράμμα πρόσωπα, και άλλοι ότι πρόκειται για συμβολικές παραβολικές αφηγήσεις. Η διαφοροποίηση αυτή, ξεκινάει από μια προσπάθεια σύμπλευσης της αφήγησης της Γενέσεως με τα πορίσματα της επιστήμης. Στην πλειοψηφία τους οι ερμηνευτές, συμφωνούν ότι μιλάει για πραγματικά πρόσωπα, και όχι για παραβολές. Και τουλάχιστον η Ορθόδοξη Εκκλησία, είναι απόλυτη σε αυτή την παραδοχή, θεωρώντας την προσωπική (και όχι συμβολική) υπόσταση του Αδάμ ως βασικό δόγμα της πίστεως. Σε αυτό συμφωνούν κυρίως οι Προτεστάντες, ενώ μεγάλο μέρος των Ρωμαιοκαθολικών, προτιμούν να θεωρούν τη Γένεση παραβολική αφήγηση.

Εδώ όμως, ξεκινάει μια νέα διαφοροποίηση, όσον αφορά την έννοια της λέξεως: "πρωτόπλαστος". Υπάρχουν λοιπόν εκείνοι που θεωρούν ότι ο Αδάμ έζησε όπως λέει η Αγία Γραφή πριν από 6.000 χρόνια ή 7.500 χρόνια (ανάλογα με το αρχαίο κείμενο που εμπιστεύονται περισσότερο), και εκείνοι που πιστεύουν ότι και οι δύο αυτές χρονολογήσεις δεν έχουν διασωθεί σωστές, και ότι ο Αδάμ είναι αρχαιότερος, ώστε να αποτελεί τον πρώτο βιολογικά άνθρωπο. Κατ' ανάγκην η θέση αυτή, δεν αποδέχεται και την αξιοπιστία της Αγιογραφικής αναφοράς για τον Κήπο της Εδέμ στη Μεσοποταμία, καθώς η προσχωσιγενής περιοχή της Μεσοποταμίας δεν είναι αρχαιότερη από 7.500 έτη (ακριβώς τότε δηλαδή που η μετάφραση των Εβδομήκοντα τοποθετεί εκεί τον Αδάμ!!!)

Και ενώ στον Προτεσταντικό χώρο, λίγο-πολύ οι περισσότεροι συμφωνούν στο ότι ο Αδάμ ήταν ο πρώτος που δημιουργήθηκε και βιολογικά, μια και ερμηνεύουν το "εμφύσημα" στο πρόσωπο του Αδάμ ως ξεκίνημα της βιολογικής ζωής, στην Ορθόδοξη Εκκλησία υπάρχουν διαφορετικές προϋποθέσεις για το ζήτημα αυτό, που της δίνουν πλεονεκτική θέση σε μια νεώτερη και σύμφωνη με τα επιστημονικά πορίσματα ερμηνεία. Γιατί κατά το Ορθόδοξο δόγμα, αναντιρρήτως, το εμφύσημα δεν είναι το ξεκίνημα της βιολογικής ζωής, αλλά η λήψη του Αγίου Πνεύματος από τον Αδάμ, και η πνευματική ζωοποίησή του, από κατ' εικόνα πλάσμα σε καθ' ομοίωσιν. Αυτό αφήνει τη δυνατότητα σε μια νεώτερη ερμηνεία, (απόλυτα σύμφωνη με την επιστημονική σκαπάνη), κατά την οποία ο Αδάμ ενδέχεται να είναι ο πνευματικός πατέρας των ανθρώπων και όχι κατ' ανάγκην ο βιολογικός, και ότι νοείται πρωτόπλαστος μόνο ως προς το καθ' ομοίωσιν, και όχι και στο κατ' εικόνα. Αυτή η ερμηνεία βρίσκει ερείσματα και σε πολλές αναφορές της Αγίας Γραφής που δεν είναι του παρόντος. Και έχει το πλεονέκτημα, ότι όχι μόνο είναι επιστημονικά αποδεκτή, αλλά ταυτόχρονα διατηρεί και τις χρονολογικές αναφορές της Αγίας Γραφής (κατά τους Εβδομήκοντα), και τις γεωγραφικές αναφορές της για τον Κήπο της Εδέμ. Αν και επί του ζητήματος της ερμηνείας αυτής, δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη Συνοδική τοποθέτηση από την Ορθόδοξη Εκκλησία, εφόσον είναι εξ' ίσου συνεπής θεολογικά με την επικρατούσα ερμηνεία, είναι μια Ορθοδόξως αποδεκτή ερμηνεία, όπως και η επικρατούσα παλαιότερη ερμηνεία. Η οποία επικρατούσα ερμηνεία όμως, συγκρούεται με την επιστημονική χρονολόγηση, με αποτέλεσμα να την εγκαταλείπουν όλο και περισσότεροι. Εν πάση περιπτώσει, αμφότερες οι ερμηνείες, δεν αποτελούν πρόβλημα για το Ορθόδοξο δόγμα, ενώ δημιουργούν πολλά προβλήματα και οι δύο, στις περισσότερες Προτεσταντικές θρησκείες.

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License