.
Η Μακεδονία είναι καθημερινή πολιτική πρωινή εφημερίδα που εκδίδεται στη Θεσσαλονίκη και κυκλοφορεί σε 22 νομούς της Βόρειας Ελλάδας και της Θεσσαλίας τις καθημερινές και σε όλη την Ελλάδα κάθε Κυριακή.
Ιστορικό
Είναι η αρχαιότερη πολιτική εφημερίδα της Βόρειας Ελλάδας. Ιδρύθηκε το 1911 (το πρώτο της φύλλο κυκλοφόρησε στις 10 Ιουλίου 1911 - με το νέο ημερολόγιο στις 23 Ιουλίου 1911) από τον εκδότη Κωνσταντίνο Βελλίδη. Μετά τον θάνατό του (1936) ανέλαβε ο γιος του, Ιωάννης Βελλίδης, και μετά τον θάνατο του τελευταίου (1978) αρχικά η σύζυγός του, Άννα Βελλίδη, και από το 1980 η κόρη τους, Κατερίνα Βελλίδη.
Το καλοκαίρι του 1996 η εφημερίδα έκλεισε λόγω χρεών, για να κυκλοφορήσει εκ νέου στις αρχές του 1998 από τον νέο της ιδιοκτήτη, επιχειρηματία Γιάννη Ραπτόπουλο. Την εφημερίδα εκδίδει η εταιρεία Μακεδονική Εκδοτική Εκτυπωτική Α.Ε..
Από την διεύθυνση της εφημερίδας διαδεχόμενοι τον Κωνσταντίνο Δημάδη, μία ιστορική φυσιογνωμία για τη δημοσιογραφική οικογένεια, που διετέλεσε αρχισυντάκτης και διευθυντής της εφημερίδας για 62 χρόνια (1931 έως 1993), πέρασαν ακόμη οι δημοσιογράφοι Νίκος Βουργουντζής, Γιάννης Νικολόπουλος, Λάζαρος Χατζηνάκος, κ.ά.
Ανάμεσα στους συνεργάτες της εφημερίδας υπήρξαν κατά το παρελθόν οι Δημήτρης Χουρμούζιος, Δημήτρης Ψαθάς, Κωστής Παλαμάς, Στρατής Μυριβήλης, Γεώργιος Βαφόπουλος, Αρχέλαος και άλλοι.
Πολιτική θέση
Η Μακεδονία υπήρξε από τις εφημερίδες της Θεσσαλονίκης, που με την αρθογραφία της προσδιόρισε σε σημαντικό βαθμό τις διεργασίες της ενσωμάτωσης της πόλης στο νεοελληνικό κράτος, καθώς η απέλευθέρωσή της το 1912 είχε βρει την εφημερίδα ήδη σε κυκλοφορία.
Την εποχή εκείνη δεν προσχώρησε σε κανένα από τα υπάρχοντα κόμματα, ακολουθώντας ανεξάρτητη γραμμή, απέκλινε όμως υπέρ της δημιουργίας τοπικού Μακεδονικού Κόμματος, πιστεύοντας ότι τα συμφέροντα της Βόρειας Ελλάδας θα μπορούσαν να εξυπηρετηθούν μέσω της υπάρχουσας πολιτικής κατάστασης.
Από το 1915 άρχισε να τάσσεται στο πλευρό του Ελευθερίου Βενιζέλου, μένοντας πιστή στη «φιλελεύθερη δημοκρατική παράταξη», ακόμη και μετά τον Β' παγκόσμιο πόλεμο και την επανέκδοσή της μετά το κλείσιμο που της επιβλήθηκε επί κατοχής.
Στα προδικτατορικά χρόνια η εφημερίδα είχε μια έντονα αντιπολιτευόμενη στάση προς τις κυβερνήσεις της ΕΡΕ και τον ηγέτη της, Κωνσταντίνο Καραμανλή, τασσόμενη υπέρ του Γεωργίου Παπανδρέου. Με τη μεταπολίτευση η στάση της διαφοροποιήθηκε, στρεφόμενη σε μία μετριοπαθή εφημερίδα του κεντροδεξιού χώρου, χωρίς πάντως άμεση κομματική ταύτιση.
H εφημερίδα σήμερα
Η Μακεδονία εκδίδεται καθημερινά, εκτός Δευτέρας. Κάθε Κυριακή εκδίδεται η Μακεδονία της Κυριακής. Η τελευταία, υπήρξε η πρώτη κυριακάτικη έκδοση εφημερίδας στην Ελλάδα που εξέδωσε ταυτόχρονα και περιοδικό με την αγορά της, τις Επιλογές (1982). Σήμερα, η κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας, συνοδεύεται από τις ακόλουθες περιοδικές εκδόσεις:
Κάθε πρώτη Κυριακή του μήνα κυκλοφορεί με το γυναικείο περιοδικό Adore
Κάθε τρίτη Κυριακή του μήνα κυκλοφορεί με το Με Υγεία, περιοδικό με θέματα υγείας και ευζωίας.
Κάθε τελευταία Κυριακή του μήνα, κυκλοφορεί με τις Επιλογές, περιοδικό ποικίλης ύλης.
Επίσης, δύο φορές τον χρόνο κυκλοφορεί με το περιοδικό αρχιτεκτονικής και διακόσμησης D.A.R. και τρεις φορές τον χρόνο κυκλοφορεί με το περιοδικό για την εκπαίδευση EDU.com. Παράλληλα με τις μηνιαίες εκδόσεις, την Μακεδονία της Κυριακής συνοδεύουν κάθε εβδομάδα, το περιοδικό πόλης με τίτλο LIVE στη Θεσσαλονίκη, καθώς και τα ένθετα Ταξίδια και Πανόραμα.
Η Μακεδονία υπήρξε επίσης η πρώτη έκδοση ελληνικής εφημερίδας σε διαδικτυακή μορφή. Παρατίθεται το πρώτο ηλεκτρονικό φύλλο της εφημερίδας, με ημερομηνία 13 Αυγούστου 1995. Σημαντικό μέρος του ιστορικού αρχείου της εφημερίδας διατίθεται σε ηλεκτρονική μορφή μέσω της ψηφιακής βιβλιοθήκης εφημερίδων και περιοδικού τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος.
Κύρια πηγή
Γιώργος Αναστασιάδης, «Η Θεσσαλονίκη των εφημερίδων», Εκδόσεις University Studio Press, Θεσσαλονίκη 1994, σελίδες 48, 84 και 85, ISBN 960-12-0431-8
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Η επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας
Ψηφιακή βιβλιοθήκη εφημερίδων και περιοδικού τύπου της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος
Δολοφονία Λαμπράκη
(1963)
Δολοφονία Πέτρουλα
(1965)
Δυστύχημα Ολυμπιακής
(1969)
Εξέγερση του Πολυτεχνείου
(1973)
Δίκη της χούντας
(1975)
Πρωτοσέλιδο της Μακεδονίας στις 21 Νοεμβρίου 1968. Ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του '60, η εφημερίδα ξεκίνησε να καθιερώνει μία πρώιμη μορφή μονοτονικού συστήματος, καταργώντας τα σημεία στίξης και αντικαθιστώντας τα με έναν τόνο, πολλά χρόνια πριν το μονοτονικό καθιερωθεί ως η επίσημη γραφή της ελληνικής γλώσσας.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License