.
Η Καθημερινή είναι πρωινή καθημερινή εφημερίδα που εκδίδεται στην Αθήνα και κυκλοφορεί σε όλη την Ελλάδα. Ιδρύθηκε από τον Γεώργιο Βλάχο. Το πρώτο φύλλο κυκλοφόρησε στις 15 Σεπτεμβρίου 1919. Μετά το θάνατό του το 1951 η εφημερίδα πέρασε στα χέρια της κόρης του Ελένης Βλάχου. Η Βλάχου πούλησε την εφημερίδα το 1987 στο Γιώργο Κοσκωτά. Από το 1988 έως σήμερα ανήκει στον όμιλο Αλαφούζου. Σημειωτέον ότι την 21/4/1967 λόγω του Απριλιανού πραξικοπήματος η Ελένη Βλάχου διέκοψε την κυκλοφορία της εφημερίδας. Οι Απριλιανοί την πίεσαν να ξαναβγάλει την εφημερίδα αλλά εκείνη αρνήθηκε. Την 21/12/1967 διέφυγε στο εξωτερικό. Επέστρεψε στην Ελλάδα την 9/8/1974 μετά τη Μεταπολίτευση και την 15/9/1974 έβγαλε και πάλι την Καθημερινή.
Δραστηριότητες
Η δραστηριότητα της Καθημερινής είναι η έκδοση ημερήσιων εφημερίδων πρωινών και απογευματινών, περιοδικών, ειδικών εφημερίδων και κάθε είδους εντύπου γενικού ή ειδικού περιεχομένου.
Θεωρείται εφημερίδα της Κεντροδεξιάς με σημαντική επιρροή στους κύκλους της φιλελεύθερης παράταξης. Στην εφημερίδα αρθρογραφούν τακτικά οι Σταύρος Λυγερός, Παντελής Μπουκάλας, Πάσχος Μανδραβέλης, Χρήστος Γιανναράς, Ελένη Μπίστικα, Πέτρος Παπακωνσταντίνου κ.α. Διευθυντής είναι ο Αλέξης Παπαχελάς.
Πολλοί υποστηρίζουν ότι πρόκειται για την πιο πολυσυλλεκτική ελληνική εφημερίδα. Aν και θεωρείται κατ' εξοχήν φιλελεύθερη -συνδεδεμένη παλαιότερα και με τα "αστικά" κομμάτια της κοινωνίας-, η Καθημερινή στεγάζει παραδοσιακά και τις απόψεις κεντροαριστερών ή ακόμα και αριστερών δημοσιογράφων. Έτσι, μέσα από τις στήλες τις εφημερίδας πολλές φορές εκφράζονται και εντελώς διαφορετικές προσεγγίσεις πάνω σε ένα ζήτημα.
Ιστορικό
Η "Καθημερινή" μετά την Μικρασιατική Καταστροφή κράτησε μια έντονα αντιπροσφυγική στάση, προτείνοντας να μη δοθούν πολιτικά δικαιώματα στους διωγμένους Έλληνες της Μικράς Ασίας και του Πόντου[1][2].
Κράτησε σκληρή αντιβενιζελική στάση στα χρόνια του Εθνικού Διχασμού. Αξίζει ίσως να παραθέσουμε απόσπασμα του λήμματος για την εφημερίδα και το τι εξέφραζε τότε από τη Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια Πυρσός (έκδοση 1932):
«Ανεξάρτητον όργανον αντιβενιζελικής αδιαλλαξίας και συντηρητικότητος εν παντί, έσχεν ευρείαν διάδοσιν και ήσκησε σημαντικόν επηρεασμόν. Διακρίνεται διά την σφοδράν μαχητικότητά της, την εντυπωσιακήν αρθρογραφίαν, το καλαίσθητον ύφος, την παικτικήν και σατιρικήν διάθεσιν, την αίσθησιν και έξαρσιν του ζητήματος της ημέρας. Τας πολιτικάς, κοινωνικάς και φιλολογικάς γνώμας της καθορίζει γενικώς στερρά εμμονή εις την παράδοσιν, χαρακτηριζομένη από την έλξιν προς εν εξιδανικευμένον παρελθόν τάξεως, ευπρεπείας και αισθήματος, ήτις επιτρέπει να παρεισάγωνται τόνοι λυρικοί εις την πλέον οξείαν πολεμικήν της».
Το 1936 η Καθημερινή στήριξε τόσο την υπηρεσιακή κυβέρνηση του Ιωάννη Μεταξά, όσο και τη Δικτατορία της 4ης Αυγούστου[3][4].
Σταθμό για την εφημερίδα και τον ελληνικό Τύπο γενικότερα αποτέλεσε το περίφημο άρθρο - ανοιχτή επιστολή προς τον Αδόλφο Χίτλερ, του Γεωργίου Βλάχου την 8 Μαρτίου 1941, ενώ οι Γερμανοί ετοιμάζονταν να επιτεθούν στη χώρα μας.
Η εταιρία από το 2000 είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών με τον κωδικό ΚΑΘΗ.
Η Καθημερινή είναι τρίτη σε κυκλοφορία στον Κυριακάτικο Τύπο με μέσο όρο πωλήσεων τα 140.761 φύλλα (μαζί με τους συνδρομητές) σύμφωνα με στοιχεία της ίδιας καθώς έχει απαγορεύσει στο πρακτορείο εφημερίδων να δίνει στοιχεία [1].
Ένθετα
Η Καθημερινή εκτός από την καθημερινή εφημερίδα εκδίδει μαζί και τα ένθετα
Γυναίκα
Maison & Decoration
Real estate
Τέχνες και Γράμματα
Οικονομική Καθημερινή
Ερευνητές
Ταξίδια
The Economist
ΦΩΤΟγραφος
Popular Medicine
ΟΙΚΟ
ΟΙΝΟχόος
Κ
Γαστρονόμος
Αυτοκίνητο
TV Πρόγραμμα
Μικρές Αγγελίες
GK
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
Η επίσημη ιστοσελίδα της εφημερίδας
Παραπομπές
↑ "Προσεγγίζοντας τον αντιπροσφυγικό αναθεωρητισμό"
↑ Αναφορά στην "Καθημερινή" της εποχής (παραπομπή 31)
↑ Γεώργιος Βλάχος και Ιωάννης Μεταξάς
↑ Η δικτατορία της 4ης Αυγούστου και ο Γεώργιος Βλάχος
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License