Ζωγράφος του Σουβάλωφ ονομάζεται συμβατικά ένας αναγνωρίσιμος αρχαίος Έλληνας αγγειογράφος ερυθρόμορφων αγγείων, του οποίου το πραγματικό όνομα αγνοείται. Άνθισε μεταξύ 440 και 410 π.Χ. στην κλασική εποχή του Παρθενώνα. Το συμβατικό του όνομα καθιερώθηκε από τον Τζων Μπίζλεϊ (John Beazley) και με σκοπό την περιγραφή ενός αμφορέα που σήμερα φιλοξενείται στο Ερμιτάζ στην Αγία Πετρούπολη. Ο αμφορέας αυτός είχε αγοραστεί τον 18ο αιώνα από τον συλλέκτη Ιβάν Ιβάνοβιτς Σουβάλωφ (Ivan Ivanovich Shuvalov), και έτσι ο άγνωστος καλλιτέχνης ονομάστηκε Ζωγράφος του Σουβάλωφ. Στον αγγειογράφο αυτόν αποδίδεται η φιλοτέχνηση περισσότερων από ογδόντα αρχαιολογικών ευρημάτων, συχνά μικρών διαστάσεων, από την Ιταλία, και κυρίως την Καμπανία και Λουκανία. Ως καλλιτέχνης τοποθετείται αμέσως μετά τον Ζωγράφο του Μάνχαϊμ από το ίδιο εργαστήριο, ενώ πιστεύεται ότι έδρασε στο ίδιο εργαστήριο με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες της εποχής του, τον Αίσωνα και τον Ζωγράφο της Ερέτριας. Τα έργα του που απεικονίζουν περιστάσεις της καθημερινής ζωής και μυθολογικές σκηνές είναι τα καλύτερα καλλιτεχνικά έργα της εποχής του. Ένα από αυτά είναι η Οινοχόη, μια από τις πιο φημισμένες ερωτικές σκηνές της αρχαίας ελληνικής αγγειογραφίας.
Δείτε επίσης
Οινοχόη του Ζωγράφου του Σουβάλωφ
Πηγές
John Beazley: Attic red-figure vase-painters. 2nd ed. Oxford 1963.
Adrienne Lezzi-Hafter: Der Schuwalow-Maler. Eine Kannenwerkstatt der Parthenonzeit, Mainz 1976.
John Boardman: Rotfigurige Vasen aus Athen. Die klassische Zeit, von Zabern, Mainz 1991 (Kulturgeschichte der Antiken Welt, Vol 48), especially p. 101f. ISBN 3-8053-1262-8.
Martin Maischberger: Weinkanne des Schuwalow-Malers: Liebespaar, in: Andreas Scholl (ed.): Die Antikensammlung: Altes Museum. Pergamonmuseum, von Zabern, Mainz 2007, S. 76f., ISBN 978-3-8053-2449-6.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License