Ο Βίκτωρ Μητρόπουλος (γεν. Αιγάλεω, 14 Φεβρουαρίου 1947[1]) είναι Έλληνας πρώην ποδοσφαιριστής, διοικητικός παράγοντας του ελληνικού ποδοσφαίρου και εκδότης. Είναι πτυχιούχος του Πολυτεχνείου (ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος).
Ποδοσφαιρική καριέρα
Ξεκίνησε την ποδοσφαιρική του καριέρα από την ομάδα της πόλης του, το Αιγάλεω, του οποίου την φανέλα φόρεσε για πρώτη φορά την περίοδο 1964–65, όταν ο σύλλογος αγωνιζόταν στο πρωτάθλημα της Β' Εθνικής. Με την άμεση επάνοδο του Αιγάλεω στην μεγάλη κατηγορία ο νεαρός Μητρόπουλος τράβηξε το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού, στον οποίο μεταγράφηκε το 1966 και παρέμεινε ως το 1972. Ήταν μέλος της αποστολής που ταξίδεψε στο Γουέμπλεϊ για τον Τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης το 1971, εναντίον του ΑΦΚ Άγιαξ. Επίσης αγωνίστηκε στον τελικό του Διηπειρωτικού Κυπέλλου το 1971 με αντίπαλο τη Νασιονάλ.
Το 1972 η καριέρα του στον Παναθηναϊκό τερματίσθηκε κι έτσι επέστρεψε στο Αιγάλεω. Έως και το 1975 -οπότε και η ομάδα υποβιβάσθηκε- ήταν βασικός και αναντικατάστατος. Όμως, με την έναρξη της επόμενης χρονιάς κάποιοι συμπαίκτες του στράφηκαν εναντίον του και η τότε διοίκηση του Χρήστου Κανελλόπουλου προτίμησε να τον αποδεσμεύσει. Ο Μητρόπουλος αγωνίστηκε τότε σε άλλη τοπική ομάδα, τον Ορφέα που έπαιζε στη Β' Εθνική, αλλά σύντομα σταμάτησε οριστικά το ποδόσφαιρο καθώς σκόπευε να ασχοληθεί με τα διοικητικά του αθλήματος.
Στις εθνικές ομάδες
Αγωνίστηκε με την Εθνική Νέων στα δύο προκριματικά ματς με τη Βουλγαρία για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα 1967.
Αγωνίστηκε με την εθνική ενόπλων στην προκριματική φάση για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Ενόπλων 1972 αλλά δεν μετείχε στην τελική φάση.
Στα διοικητικά του Αιγάλεω
Η αρχική ευκαιρία του δόθηκε λίγα χρόνια μετά την λήξη της ποδοσφαιρικής του σταδιοδρομίας, όταν πέτυχε να εισέλθει στην διοίκηση του Αιγάλεω, το φθινόπωρο του 1981 και να αναλάβει την προεδρία το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.
Το 1982, βασισμένος στους δεσμούς του με την ομάδα του Παναθηναϊκού, επιτυγχάνει να εξασφαλίσει ορισμένους παίκτες ως δανεικούς στην προσπάθεια να ανεβάσει την ομάδα του στην επαγγελματική Α' Εθνική. Παράλληλα, εκμεταλλεύεται τη φιλία του με τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού Κίμωνα Κουλούρη, ώστε να πετύχει την έγκριση κονδυλίων για έργα στο Δημοτικό Στάδιο Αιγάλεω, που θα αναβάθμιζαν τη θέση του συλλόγου. Είναι γνωστό πως ενώ οι δυο άνδρες ήταν αρχικά φίλοι, στην συνέχεια κάτι διατάραξε τις σχέσεις τους σε μεγάλο βαθμό[2]. Το 1988 το Αιγάλεω αγωνιζόταν πλέον στην Γ' Εθνική και κινδύνευε να πάει και χαμηλότερα. Τελικά, το καλοκαίρι του 1995 και ενώ η ομάδα υποβιβάστηκε στην Δ' Εθνική, ο Μητρόπουλος αναγκάζεται να αποχωρήσει ύστερα από σχεδόν 14 χρόνια, από τα διοικητικά της (30 Ιουνίου 1995).
Στα διοικητικά του ελληνικού ποδοσφαίρου
Όταν το 1995 η ΠΑΕ Αιγάλεω αυτοδικαίως διαλύθηκε (λόγω της πτώσης στην Δ΄Εθνική), ο Βίκτωρ Μητρόπουλος επέλεξε να μεταπηδήσει στα διοικητικά της Αναγέννησης Καρδίτσας, όπου ως αντιπρόεδρός της πέτυχε να συνεχίσει να συμμετέχει στο προεδρείο της ΕΠΑΕ.
Αλλά και ο Ιωνικός επί προεδρίας Νίκου Κανελλάκη (με τον οποίο ο Μητρόπουλος διατηρούσε φιλία) του έδωσε επίσης τη δυνατότητα να συνεχίσει να προσφέρει στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο, όποτε χρειάσθηκε ανάγκη. Το προφίλ του ενισχυόταν συνεχώς, καθώς απ' τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ο Βίκτωρας Μητρόπουλος έχει πιστωθεί με την επίτευξη συμφωνίας με το συνδρομητικό κανάλι Filmnet για την μετάδοση αγώνων έναντι ποσού 1,2 δισεκατομμυρίων δραχμών. Η αναρρίχησή του συνεχίσθηκε με την ανάληψη της αντιπροεδρίας της ΕΠΑΕ επί εποχής Γεώργιου Δέδε και τελικά αυτής ακόμη της προεδρίας της Ένωσης, το 1999.
Ο Βίκτωρ Μητρόπουλος απέτυχε κατά τη διάρκεια του 2009 να επικρατήσει τόσο στις εκλογές της ΕΠΟ όταν ηττήθηκε από τον Σοφοκλή Πιλάβιο, όσο και στις αντίστοιχες αρχαιρεσίες της Ε.Π.Σ. Αθηνών λίγους μήνες αργότερα, όταν νικήθηκε από την παράταξη Δημητρίου.
Προβλήματα με τη δικαιοσύνη
Το 1999 ο τότε υφυπουργός αθλητισμού Γιώργος Φλωρίδης - ανακινώντας μια εκκρεμή δίκη - επιχείρησε να πετύχει την έκπτωσή του από τα αξιώματα που κατείχε, βάσει του τότε ισχύοντος νόμου. Η κόντρα υπήρξε σκληρή, με τον Μητρόπουλο (που αργότερα αθωώθηκε ομόφωνα από το δικαστήριο) να αναγκάζεται μετά τη λήξη της θητείας του να αποχωρήσει και να μη θέτει εκ νέου υποψηφιότητα, έως ότου τελεσιδικούσε η υπόθεσή του.
Σαν εκδότης
Τα τελευταία χρόνια ο Βίκτωρ Μητρόπουλος επέστρεψε ως αντιπρόεδρος στην αναγεννημένη ΠΑΕ Αιγάλεω του αδελφού του, ενώ παράλληλα εξέδωσε την εβδομαδιαία εφημερίδα «Η Άποψη».
Παραπομπή
Football League: Βιογραφικά προέδρων Ε.Π.Α.Ε.
Φύλλο εφημερίδας "Αθλητική Ηχώ", της 25 Σεπτεμβρίου του 1984, σελ. 6: "Απάντηση της Γ.Γ.Α. και ανταπάντηση του Βίκτωρα Μητρόπουλου"
Πηγές
Νίκος Δημ. Νικολαΐδης, «Το Αλφαβητάρι του Αιγάλεω, μια πόλη, μια ιστορία», Έκδοση Ιστορικό Λαογραφικό Οικομουσείο Αιγάλεω, 2011
Αρχείο Εφημερίδας Τα Νέα
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Το Βήμα: Βίος και Πολιτεία των αδελφών Μητρόπουλου
Παναθηναϊκός Α.Ο. - Τελικός Κυπέλλου Πρωταθλητριών 1971
1 Τάκης Οικονομόπουλος · 2 Γιάννης Τομαράς · 3 Γιώργος Βλάχος · 4 Κώστας Ελευθεράκης · 5 Αριστείδης Καμάρας · 6 Φραγκίσκος Σούρπης · 7 Χάρης Γραμμός · 8 Τότης Φυλακούρης · 9 Αντώνης Αντωνιάδης · 10 Μίμης Δομάζος · 11 Άνθιμος Καψής · 12 Βασίλης Κωνσταντίνου · 13 Μήτσος Δημητρίου · 14 Βίκτωρ Μητρόπουλος · C Φέρεντς Πούσκας
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License