Ο Βασίλειος Ξύδης (3 Ιανουαρίου 1938) είναι Έλληνας πολιτικός και υποναύαρχος ε.α. του Πολεμικού Ναυτικού.
Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Τρίπολη Αρκαδίας το 1938. Αποφοίτησε από τη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων ως Μάχιμος Σημαιοφόρος και κατά την υπηρεσία του στο Πολεμικό Ναυτικό υπηρέτησε μέχρι την αποστρατεία του σε όλους τους τύπους των πλοίων, ως Αξιωματικός και ως Κυβερνήτης, και σε πολλές επιτελικές θέσεις στην Ελλάδα και στο ΝΑΤΟ (Βέλγιο-Διεύθυνση Επιχειρήσεων Στρατηγείου Ευρώπης).
Είναι απόφοιτος της Ναυτικής Σχολής Πολέμου και της Σχολής Εθνικής Αμύνης καθώς και Σχολών των Η.Π.Α., από τις οποίες έλαβε πτυχία Οργάνωσης και Διοίκησης Προσωπικού και National Security Managment. Ομιλεί την αγγλική γλώσσα.
Κατά την 4ετία 2003-2006 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Τοπικής Ένωσης Δήμων & Κοινοτήτων Αττικής (Τ.Ε.Δ.Κ.Ν.Α) και του Εποπτικού Συμβουλίου της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδος (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.). Το Σεπτέμβριο 2011 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α.) και το Δεκέμβριο 2011 εξελέγη μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ειδικού Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (Ε.Δ.Σ.Ν.Α.).
Είναι από τα ιδρυτικά μέλη της Ένωσης Δημάρχων Αττικής και μέλος της Αθηναϊκής Λέσχης.
Είναι παντρεμένος με τη Χρύση Παπαδάκη.
Πολιτική σταδιοδρομία
Στις Δημοτικές Εκλογές 1986 και 1990 εξελέγη Δημοτικός Σύμβουλος και κατά τη διετία 1989-1990 διετέλεσε Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Παπάγου. Επίσης διετέλεσε επί διετία Γεν. Γραμματέας του Πολιτιστικού Κέντρου Παπάγου, του οποίου υπήρξε εμπνευστής και δημιουργός.
Το 1994 εξελέγη Δήμαρχος Παπάγου και επανεξελέγη στο αξίωμα αυτό στις δημοτικές εκλογές του 1998, 2002 και 2006. Ως Δήμαρχος, διετέλεσε επί σειρά ετών Πρόεδρος των Διοικητικών Συμβουλίων των Νομικών Προσώπων του Δήμου Παπάγου, πολλών των οποίων είναι ο ιδρυτής του (Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού Παπάγου, Δημοτικής Επιχείρησης, Ιδρύματος Κοινωνικής Μέριμνας Παπάγου, Αρχείου – Μουσείου Παλαιών Χαρτών & Χαρακτικών κλπ).
Ορκωμοσία Βασιλείου Ξυδη, ως Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού, Δεκέμβριος 2010
Λογότυπο του νέου Δήμου Παπάγου-Χολαργού, θεσπίστηκε επί Δημαρχίας Βασιλείου Ξύδη το 2012. Είναι έργο του ζωγράφου Κώστα Σπυριούνη
Το 2010 εξελέγη πρώτος Δήμαρχος του ενιαίου Καλλικρατικού Δήμου Παπάγου – Χολαργού. Στις 31 Αυγούστου 2014, ολοκληρώνοντας τη θητεία του ως πρώτος Δήμαρχος Παπάγου-Χολαργού, αποσύρθηκε από τη πολιτική.
Τιμητικές διακρίσεις
Για τις υπηρεσίες που προσέφερε προς την Πατρίδα ως Αξιωματικός, έχει τιμηθεί με παράσημα και μετάλλια.
Νοέμβριος 2005: Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαντινείας και Κυνουρίας κ.κ. Αλέξανδρος του απένειμε το Χρυσό Σταυρό των Νεομαρτύρων Δημητρίου και Παύλου, ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως. Την ίδια τιμητική διάκριση έλαβε και τον Μάιο του 2009.
Σεπτέμβριος 2006: Του απονεμήθηκε το Παράσημο της Διπλωματικής Αρετής από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Κορέας Roh Moo-hyun .
Δεκέμβριος 2010: Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Δημάρχου Παπάγου.
Μάιος 2015: Με ομόφωνη απόφαση του, το Δημοτικό Συμβούλιο Παπάγου-Χολαργού του απένειμε τον τίτλο του Επιτίμου Δημάρχου Παπάγου-Χολαργού.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License