.
Ο Θεοχάρης Ολύμπιος Κεφαλάς, ο επονομαζόμενος βαρώνος Θεοχάρης Ολύμπιος Κεφαλάς, υπήρξε πλούσιος Έλληνας προεστός της Θεσσαλίας. Υπογραφόταν ως "Barone Kephalas von Olympie". Κατά την περίοδο της Ελληνικής Επανάστασης υπήρξε μέλος της Α' Εθνοσυνέλευσης και ιδρυτής της Γερμανικής Λεγεώνας. Πριν το θάνατο του τού απονεμήθηκε ο βαθμός του στρατηγού τιμής ένεκεν.
Άρχων Αυθέντης Βαρώνος Κεφαλάς Θεοχάρης Ολύμπιος ο Θεσσαλός, 1802.
Βιογραφία
Δυστυχώς λόγω εκτεταμένης καταστροφής στα ιστορικά αρχεία της Θεσσαλίας δεν είναι δυνατός ο προσδιορισμός της ακριβούς ημερομηνίας γέννησης του. Καταγόταν από το γνωστό αρχοντικό οίκο των Κεφαλάδων, παλαιοβυζαντινής καταγωγής, με διακεκριμένους κλάδους τόσο στη Θεσσαλία όσο και στην Κεφαλονιά. Οι φεουδάρχες πρόγονοι του είχαν ανέβει στη τάξη των ιπποτών κατά τη περίοδο της Φραγκοκρατίας. Είναι γνωστό, εντούτοις, από άλλες πηγές πως υπήρξε ιδιαίτερα μορφωμένος, με σπουδές στη Βιέννη, και πολύγλωσσος. Κατά την ιδρυτική συνέλευση του Αρείου Πάγου στα Σάλωνα υπήρξε εκπρόσωπος της Θεσσαλίας, δια αντιπροσώπου. Με την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα και την αυξημένη ανάγκη συγκέντρωσης χρημάτων για τη στήριξη του, στάλθηκε το 1822 μαζί με τον Πολυχρόνη Δροσινό από τον Άρειο Πάγο στην Ευρώπη για την εύρεση πόρων. Η αριστοκρατική ανατροφή και η πολυμάθεια του τον έκανα ευπρόσδεκτο στους υψηλούς φιλελληνικούς κύκλους της εποχής και ήταν αρκετές για την επιτυχή σύναψη δύο δανείων (από τα πρώτα του νεοσύστατου Ελληνικού Κράτους) με τις τράπεζες της Ζυρίχης και της Μασσαλίας. Με τα χρήματα αυτά δημιούργησε μια Γερμανική Λεγεώνα αποτελούμενη από εξακόσιους οπλίτες που στάλθηκαν στην Ύδρα αλλά ελάχιστα βοήθησε στον Αγώνα. Λίγο πριν το θάνατο του απονεμήθηκε τιμητικά ο βαθμός του στρατηγού. Επίσης στα αρχεία της Μεγάλης Τεκτονικής Στοάς της Ελλάδας απαντάται το όνομα του, αλλά δε μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα αν πρόκειται για τον ίδιο ή για τον υιό του Θεοχάρη. Σε αρχεία της εποχής αναφέρεται ήδη ως μακαρίτης το 1824, όπου πρέπει να τοποθετηθεί και ο θάνατός του από τυφοειδή πυρετό.
Πηγές
Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ελευθερουδάκη, 1961, Τόμος Ζ', σελ. 559-560
Εγκυκλοπαιδικό Λεξικόν-Ελευθερουδάκης, Αθήναι 1929
Ιστορία του Ελληνικού Έθνους
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License