ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.


Ο Θεμιστοκλής Αθανασιάδης Νόβας (1896 - 14 Μαΐου 1961) ήταν συγγραφέας, δημοσιογράφος και κριτικός του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Γεννήθηκε το 1896 στη Ναύπακτο. Σπούδασε νομικά στην Αθήνα και πολιτικές επιστήμες, καθώς και θεωρία του θεάτρου, στο πανεπιστήμιο της Ιένας. Εμφανίστηκε στα γράμματα με την ποιητική συλλογή «Λουλούδια στα μαλλιά της» το 1925. Χρημάτισε νομάρχης στην Κέρκυρα, στη Ζάκυνθο, στη Λέσβο, στην Πάτρα, στη Θεσσαλονίκη, στο Βόλο και στη Χίο.

Ως δημοσιογράφος εργάστηκε στις εφημερίδες «Ακρόπολις» του Γαβριηλίδη, «Πολιτεία», «Νέος Κόσμος» και «Ελεύθερον Βήμα».

Ο Θεμ. Αθανασιάδης υπήρξε ίσως ο πρώτος Έλληνας συγγραφέας ταξιδιωτικών εντυπώσεων, πριν από τον Καζαντζάκη, τον Ουράνη, τον Παναγιωτόπουλο, τον Κόντογλου. Το 1932 κυκλοφορεί το βιβλίο του «Ένα μήνα στο Βόρειο Πόλο», που εντυπωσιάζει τους κριτικούς με την παρατηρητικότητα και το στιλ της γραφής του. Πράγματι, ο Αθανασιάδης υπήρξε ένας στιλίστας του λόγου κι όπως έγραψε ο Άριστος Καμπάνης, είναι κείνος που «ανακάλυψε και το ύφος και τη γλώσσα, που ταιριάζει στη νέα μας πεζογραφία».

Τα ταξιδιωτικά του κείμενα συγκεντρώθηκαν στον τόμο «Περιπλανήσεις» (1964), που επιμελήθηκε και προλόγισε –όπως όλες τις μεταθανάτιες εκδόσεις των έργων του- η γραμματέας του και αξιόλογη λογοτέχνις Ουράνα Διοματάρη. Σε μιαν επιστολή του προς αυτήν, το 1943, γράφει χαρακτηριστικά: «Τη δημοσιογραφική επιστήμη την έχω εγκαταλείψει από καιρό […]. Άλλοτε υπήρξε η μονομανία μου. Τώρα με απασχολεί μόνο το θέατρο. Δεν θέλω να το προδώσω». Δεν το πρόδωσε…και ήταν αυτός κι ο Φώτος Πολίτης οι πιο σημαντικοί θεατρικοί κριτικοί της εποχής τους.

Οι θεατρικές εργασίες και κριτικές του Αθανασιάδη, περιλαμβάνονται στα βιβλία του «Αθηναϊκή Δραματουργία» (1956), που τιμήθηκε με το «Βραβείο των 12» και «Θεατρικά Μελετήματα» (1963). Η θεατρική του προσφορά, είχε πει ο σκηνοθέτης Σωκράτης Καραντινός, «θ’ αποτελέσει μια μέρα πηγή για τον μελετητή του θεάτρου μας». Από τα δοκίμια του σημειώνουμε ιδιαίτερα τ’ αναφερόμενα στον Σολωμό, τον Παλαμά, τον Μαλακάση, τον Ψυχάρη και τον Παπαδιαμάντη.

Πέθανε στις 14 Μαΐου 1961 στην Κέρκυρα την επομένη μιας ομιλίας του εκεί για τον Παπαδιαμάντη.

Πηγές

* Βιογραφική Εγκυκλοπαίδεια Ελλήνων Λογοτεχνών. Εκδ. Αφοι Παγουλάτου
* Πρακτικά Β΄Συμποσίου Ναυπακτιακής Λογοτεχνίας (1995)
* Γ. Κάρτερ: «Ανιχνεύσεις και εκτιμήσεις», εκδ. «Λωτός», 1998, σ.σ. 51-60
* Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License