.
Η Σύλβα Ακρίτα είναι πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, και πρώην Υπουργός Πρόνοιας.
Η ζωή της
Η Σύλβα Ακρίτα γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη από γονείς Μικρασιάτες. Ο πατέρας της Κωνσταντίνος Γιαβάσογλου υπήρξε Γερουσιαστής του Ελευθέριου Βενιζέλου. Αργότερα, ως Υπουργός Πρόνοιας ασχολήθηκε κυρίως με τη στέγαση των προσφύγων.
Από τα παιδικά της χρόνια βίωσε τις ανάγκες και τις αγωνίες αυτού του τομέα γι’ αυτό και μεγαλώνοντας η Κοινωνική Πρόνοια έγινε το αντικείμενο των σπουδών της. Τον Λουκή Ακρίτα, πολιτικό, δημοσιογράφο και γνωστό συγγραφέα τον γνώρισε όταν ήταν Γενικός Γραμματέας και βουλευτής της Ε.Π.Ε.Κ. Αργότερα, ως Υπουργός Παιδείας της Ένωσης Κέντρου υπήρξε ο πρωτεργάτης της Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης.
Από τον γάμο τους αποκτήσανε μια κόρη την γνωστή δημοσιογράφο και συγγραφέα Έλενα Ακρίτα.
Πολιτική σταδιοδρομία
Μετά τον θάνατο του Λουκή Ακρίτα, στις εκλογές του 1967 (που ματαίωσε βίαια η χούντα των συνταγματαρχών) είναι η μόνη γυναίκα υποψήφια βουλευτής της Ένωσης Κέντρου σε όλη την Ελλάδα. Από τους πρώτους μήνες της δικτατορίας οργανώνεται στην Αντίσταση με το Πατριωτικό Μέτωπο. Η χούντα την συλλαμβάνει και το στρατοδικείο την καταδικάζει, ως ηγετικό στέλεχος, σε δέκα χρόνια κάθειρξη. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ. Στις πρώτες μεταπολιτευτικές εκλογές του 1974 η περιφέρεια της Β΄ Αθήνας στέλνει μόνο τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στο ελληνικό κοινοβούλιο. Ανάμεσα τους και η Σύλβα Ακρίτα που είναι η πρώτη ελληνίδα βουλευτίνα στην ιστορία του κόμματος αυτού.
Το 1981 εκλέγεται ξανά πρώτη σε ψήφους από όλες τις γυναίκες. Σαν μέλος του Κοινοβουλίου πια εκλέγεται Κοσμήτορας του Προεδρείου. Ορίζεται Πρόεδρος των Διεθνών Σχέσεων της Βουλής, Πρόεδρος της Εθνικής Βιβλιοθήκης και μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Λίγο αργότερα, η θητεία της ως Υφυπουργού Υγείας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, της δίνει την ευκαιρία να δουλέψει σκληρά και υπεύθυνα στον τομέα της. Επιτυγχάνει τους στόχους της που είναι:
• Περνάει από το Κοινοβούλιο το νομοσχέδιο για την «Απόσβεση Χρεών Προσφύγων» που εκκρεμούσε για πολλές δεκαετίες.
• Ξεκινάει και ολοκληρώνει την μελέτη ενός επαναστατικού νομοσχεδίου για τον εκσυγχρονισμό της Πρόνοιας.
• Στέλνει στην ΕΟΚ για έγκριση και δανειοδότηση για σημαντική μελέτη για αξιοποίηση του ΠΙΚΠΑ. Ένα πρόγραμμα πρωτοποριακό, ακόμα και για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, που αφορά στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
• Εκπόνησε νομοσχέδιο για την υιοθεσία.
• Πραγματοποίησε μελέτες κι οργάνωσε πανευρωπαϊκά σεμινάρια για την αντιμετώπιση των ατόμων της τρίτης ηλικίας.
• Προγραμμάτισε με διυπουργικές συσκέψεις μέτρα πρόσβασης για τα άτιμα με ειδικές ανάγκες.
• Ερεύνησε τις δυνατότητες πλατιάς εφαρμογής του οικογενειακού προγραμματισμού και της προστασίας κακοποιημένων ατόμων.
• Ίδρυσε νέους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Στις εκλογές του 1989 εκλέγεται και πάλι μοναδική γυναίκα βουλευτής στην Β΄ Αθήνας και Γραμματέας του Προεδρείου της κοινοβουλευτικής Ομάδας. Στις επόμενες εκλογές υπήρξε βουλευτής Επικρατείας και μέλος του Συμβουλίου Ευρώπης.
Το 1996 αποφασίζει να αποχωρίσει από την ενεργό πολιτική. Σήμερα ζει με την κόρη της Έλενα και τον εγγονό της Παύλο.
Εξωτερικές συνδέσεις
• 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΑ 1947 - 1967 (αρχείο ΕΡΤ, συνέντευξη στη δημοσιογράφο Ρένα Θεολογίδου)
• ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΕΡΤ, ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑΣ 1970
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License