Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Στράττις, που άκμασε περί το 420 – 390 π.Χ., ήταν αρχαίος Έλληνας δραματικός ποιητής της «μέσης» αττικής κωμωδίας. Πρέπει να άρχισε να παρουσιάζει έργα κατά την 92η Ολυμπιάδα, δηλαδή το 412 π.Χ. ή αργότερα. Υπήρξε σύγχρονος του Σαννυρίωνος και του Φιλυλλίου, οι οποίοι καυτηριάζονται σε σωζόμενα αποσπάσματα των έργων του.

Αναφέρονται από το Λεξικό του Σούδα 14 η 15 κωμωδίες του, υπό τους τίτλους:

Αγαθοί, ήτοι αργυρίου αφανισμός
Ανθρωπορέστης
Αταλάντη
Ιφιγέρων
Καλλιπίδης
Κινησίας
Λημνομέδων
Μακεδόνες ή Παυσανίας
Μήδεια
Τρωίλος
Φιλοκτήτης
Φοίνισσαι
Χρύσιππος
Ψυχασταί

Ο παραπάνω κατάλογος δεν είναι πλήρης, αφού άλλοι συγγραφείς μνημονεύουν άλλα 4 έργα:

Ζώπυρος Περικαιόμενος
Μυρμιδόνες
Ποτάμιοι
Πυτισός

Σύμφωνα με τον Σχολιαστή του Αριστοφάνους, το Ποτάμιοι παρουσιάσθηκε πριν τις Εκκλησιάζουσες, δηλαδή πριν το 392 π.Χ.. Από την άλλη, στον Ανθρωπορέστη ο Στράττις επιτίθεται στον Ηγήλοχο, τον ηθοποιό που έπαιζε στον Ορέστη του Ευριπίδη. Επομένως, ο Ανθρωπορέστης πρέπει να γράφηκε μετά το 408 π.Χ.. Ο Στράττις πρέπει να παρουσίαζε έργο του στο τέλος της 99ης Ολυμπιάδας, δηλαδή το 380 π.Χ., όταν καυτηρίασε τον Ισοκράτη για την προτίμησή του προς την πολύ νεότερή του Λαγίσκη.

Στον Κινησία ο Στράττις διακωμωδούσε τη σκελετική μορφή του ομώνυμου διθυραμβοποιού, ενώ στο έργο Μακεδόνες ή Παυσανίας αναφερόταν στη διαμονή του Αγάθωνα και του φίλου του Παυσανία στην αυλή του βασιλιά Αρχελάου της Μακεδονίας.

Κανένα έργο από όσα έγραψε ο Στράττις δεν διασώθηκε ολόκληρο, αλλά σώθηκαν αποσπάσματα.


Πηγές

Bergk, Reliq. Com. Att. Ant. σσ. 284, 285
Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 21, σελ. 99

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Strattis της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0


Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License