ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Στέφανος Κομμητάς (Κωφοί Αλμυρού, 1770 - Πέστη, μετά το 1837) ήταν Έλληνας λόγιος, υπέρμαχος της αρχαΐζουσας γλώσσας. Εξαιτίας των θέσεών του Θεσσαλού λόγιου στο θέμα της γλώσσας συχνές ήταν οι συγκρούσεις του με άλλους Έλληνες λόγιους της εποχής.

Βιογραφικό

Αφού δίδαξε μερικά χρόνια στον Αλμυρό, γύρω στο 1800 ο Κομμητάς πήγε στη Βιέννη και στη συνέχεια στο Βουκουρέστι. Εκεί έγινε μέλος της «Φιλολογικής Εταιρίας» αλλά διαγράφηκε το 1811 λόγω των θέσεών του για την αρχαία ελληνική γλώσσα. Υποστήριξε τον Παναγιώτη Κοδρικά στη διαμάχη του με τον Αδαμάντιο Κοραή και κατά την παραμονή του στο Βουκουρέστι υπήρξε πρωταγωνιστής αρκετών βίαιων επεισοδίων με αφορμή το γλωσσικό ζήτημα. Όταν ξέσπασε η Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, ο Κομμητάς διέφυγε στην Πέστη όπου και πέθανε (ο ακριβής χρόνος του θανάτου του δεν είναι γνωστός).

Το 1800 δημοσίευσε στη Βιέννη το έργο «Ο Παιδαγωγός ή Πρακτική Γραμματική», μια γραμματική της αρχαίας ελληνικής γλώσσας η οποία ήταν γραμμένη στα αρχαία. Πέραν της χρησιμότητας της γραμματικής αυτής για τη διδασκαλία των αρχαίων ελληνικών, από το συγκεκριμένο έργο προκύπτουν και οι γενικότερες παιδαγωγικές αντιλήψεις του Κομμητά: η διδασκαλία θα έπρεπε να στηρίζεται στην επιλογή εκφράσεων από κείμενα αρχαίων συγγραφέων και στη μίμηση αυτών κατά τη σύνταξη επιστολών κ.λ.π. από τους μαθητές. Επίσης συνέταξε την «Εγκυκλοπαίδεια», που αποτελούταν από 12 τόμους. Έγραψε ακόμα τα έργα: «Εκκλησιαστική Ιστορία» (Πέστη 1827), «Παλαιά Γεωγραφία» (Πέστη 1828) και «Ελληνική Μυθολογία».

Πηγή

* Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.29

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License