ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Πέτρος Σάρογλος ήταν Έλληνας αξιωματικός πυροβολικού, γνωστός για την πλούσια διαθήκη του προς το Ελληνικό κράτος, καθώς και για την συμμετοχή του στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897.

Πέτρος Σάρογλος, Σαρόγλειο Μέγαρο

έργο του γλύπτη Κ. Παλαιολόγου

Βιογραφικά στοιχεία

Γόνος πλουσίων ομογενών του εξωτερικού γεννήθηκε στην Αθήνα το 1864 και πέθανε σε ηλικία μόλις 56 ετών, το καλοκαίρι του 1920 στο Λουτράκι. Σε ηλικία 15 ετών εισήλθε το 1879 στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων και μετά επταετή φοίτηση ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός του Πυροβολικού το 1886. Έλαβε μέρος ως Υπολοχαγός στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897, το δε επόμενο έτος 1898 αποστρατεύθηκε. Σαν Έφεδρος προήχθη στο βαθμό του Λοχαγού το 1910 και σε Ταγματάρχη το 1914. Την ιδιότητα του Αξιωματικού τη θεωρούσε την ύψιστη των τιμών και έγραφε "το επάγγελμα του Αξιωματικού είναι ιδανικό, διότι θέτει τον εαυτόν του στην υπηρεσία της ολότητας". Την αρχή αυτή ακολούθησε σε ολόκληρη την ζωή του και τελικά την υλοποίησε με την διαθήκη του.

Η απομάκρυνση του από τις τάξεις του Στρατού δεν έσβησε την πίστη και την επιθυμία του να διαθέτει τον εαυτό του στην υπηρεσία του συνόλου. Ο Μακεδονικός Αγώνας τον βρίσκει ένθερμο συμπαραστάτη.

Συμβάλλει ποικιλότροπα στην συγκρότηση του Μακεδονικού Κομιτάτου, χρηματοδοτώντας αυτό γενναία και διατελώντας ταμίας και σύμβουλός του. Ενισχύει οικονομικά Εκκλησίες, σχολεία και γενικά πρωτοστατεί στην πραγματοποίηση κοινωφελών έργων.

Σαρόγλειο Μέγαρο, Copyright ©. Photo : Michael Lahanas (Μιχάλης Λαχανάς)

Με τη dιαθήκη του, την οποία είχε συντάξει από το 1909, εκτός από ορισμένα κληροδοτήματα προς τους συγγενείς, φίλους, υπηρετικό προσωπικό και τους Ιερούς Ναούς Αγ. Κωνσταντίνου Ομονοίας και Χρυσοσπηλαιωτίσσης, καθιστά κληρονόμο του την Γενική Λέσχη Αξιωματικών ξηράς και θαλάσσης (όπως ονομαζόταν τότε), για το υπόλοιπο της περιουσίας του, το οποίο αποτελείται από μετρητά, συλλογές ζωγραφικών πινάκων, κοσμημάτων, νομισμάτων, όπλων, κ.λ.π.

Οι συλλογές κοσμούν σήμερα αντίστοιχους Μουσειακούς χώρους στο Πολεμικό Μουσείο, το Βυζαντινό Μουσείο, το Μουσείο Γουλανδρή και τη Λέσχη Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων. Ως ανταπόδοση της προσφοράς του το κτίριο της Λέσχης Αξιωματικών Ενόπλων Δυνάμεων φέρει το όνομα του, Σαρόγλειο Μέγαρο.


Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Γενικό Επιτελείο Στρατού

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News