.
Ο Νικόλαος Ραπτόπουλος είναι Έλληνας διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο Δρ. Ραπτόπουλος ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Αθηνών το 1998 με ειδίκευση Πολιτικές Επιστήμες και Διεθνείς Σπουδές. Το 2001 έλαβε το μεταπτυχιακό του τίτλο (DEA, από γαλλ.: diplôme d'études approfondies) από το βελγικό γαλλόφωνο πανεπιστήμιο Université catholique της Λουβαίν (Louvain-la-Neuve), ενώ το 2006 έλαβε και το διδακτορικό του δίπλωμα από το ίδιο πανεπιστήμιο.
Η διδακτορική του διατριβή είχε σαν θέμα την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας ως προς τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και τον καθορισμό του εθνικού ρόλου και του συμφέροντος της πρώτης μέσα από την άσκηση της πολιτικής της, όπως αυτή έλαβε χώρα μετά τη λήξη του Ψυχρού Πολέμου στο πρώην σοσιαλιστικό μπλοκ αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Μέλος στη διεθνή επιστημονική εταιρεία International Political Science Association (IPSA).
Μέλος στη British Society for Middle Eastern Studies (BRIMES).
Ιδρυτικό μέλος του Διεπιστημονικού Δικτύου Στρατηγικών Σπουδών του Βελγίου (Réseau Multidisciplinaire d'Etudes Stratégiques, RMES).
Συνδεδεμένο μέλος (associé) στο Κέντρο Μελετών Διεθνών Κρίσεων και Συρράξεων του Καθολικού Πανεπιστημίου της Λουβαίν (Centre d'Etudes des Crises et Conflits Internationaux).
Το 2010 μετέφρασε το βιβλίο του Τούρκου πολιτικού Ahmet Davutoğlu, "Το Στρατηγικό Βάθος: Η Διεθνής Θέση της Τουρκίας" (εκδ. Ποιότητα, 2010).
Το 2011 συνέγραψε βιβλίο με τίτλο "Οι τρέχουσες εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της Τουρκίας με τις χώρες της άμεσης περιφέρειάς της: Η περίπτωση της Συρίας 2002-2009" (εκδ. Πανεπιστημίου Μακεδονίας, 2011).
Τα έτη 2008-2012 διορισμένος Λέκτορας στο Τμήμα Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας (Θεσσαλονίκη).[1]
Από το 2011 εκλεγμένος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς (Αθήναι), με γνωστικό αντικείμενο "Τουρκία: Οικονομία και Στρατηγική".[2]
Τα ερευνητικά ενδιαφέροντα του Δρ. Ραπτόπουλου περιλαμβάνουν την κοινωνία και πολιτική του σύγχρονου τουρκικού κράτους, την πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις στη Μέση Ανατολή και στον ισλαμικό κόσμο γενικότερα, καθώς και τον αντίκτυπο των εξελίξεων στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της ΝΑ Μεσογείου στην Ελλάδα. Εκτός της ελληνικής, γνωρίζει άπταιστα τουρκικά, αγγλικά, γαλλικά, μέτρια γερμανικά και, σε βασικό επίπεδο, τα αραβικά.
Η συμβολή του Δρ. Ραπτόπουλου στον ελληνικό ακαδημαϊκό χώρο έγκειται στην εμβάθυνση στην τουρκική πολιτική, εσωτερική και εξωτερική, και στην επίδραση που δύναται να ασκήσει στο χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού κράτους (δεδομένου ότι εν μέρει ανήκει στο περιφερειακό υποσύστημα των Βαλκανίων). Η ερμηνεία της σύγχρονης τουρκικής πολιτικής, που συνδέεται άμεσα με την αυτοαντίληψή της, δεν είναι άσχετη με το Δόγμα Νταβούτογλου, όπως άλλωστε το είχε διατυπώσει και ο ίδιος ο Τούρκος πολιτικός στο βιβλίο του "Το Στρατηγικό Βάθος".
Ενδεικτικές δημοσιεύσεις
2013__"Η θέση του ισλαμικού κόσμου στη στρατηγική της ισλαμικής κυβέρνησης ΑΚΡ. Μια περίπτωση εργαλειακής χρήσης των «προνομιακών» σχέσεων", στο: ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ Ηλίας Ι. και ΛΙΤΣΑΣ Σπυρίδων Ν. (επιμ.), "Το Στρατηγικό Βάθος και η Τουρκία", εκδόσεις Ποιότητα, Βάρη Αττικής.
2012__"Η Κρίση στη Συρία και η Εξωτερική Πολιτική της Τουρκίας Προς τις Όμορες Χώρες της Μέσης Ανατολής", στο: ΚΟΥΣΚΟΥΒΕΛΗΣ Ηλίας Ι. (επιμ.), "Η Αραβική Άνοιξη. Μελέτες Διεθνών Σχέσεων", εκδόσεις Παν/μιου Μακεδονίας, Θεσσαλονίκη, σσ. 69-108.
2007__(από κοινού με KOUTROUBAS Th.) "La politique moyen-orientale des Etats Unis et l'avenir de l'Irak: Comment combiner religion, démocratisation et les intérêts de l'Empire?", στο "La troisième guerre du Golfe. Analyse géopolitique, stratégique et économique", του συλλογικού τόμου του Réseau Multidisciplinaire d'Etudes Stratégiques, L'Harmattan, Παρίσι, σσ. 31-47.
2007__"La famille des langues turques et le défi de création d'une communauté turcophone en Eurasie: le rôle assumé par Ankara", Revue internationale de politique comparée, Vol. 14, N° 1, pp. 131-150.
2004__"Rediscovering its Arab Neighbours? The AKP Imprint on Turkish Foreign Policy in the Middle East", Les Cahiers du RMES, Τεύχος 1, Ιούλιος 2004, σελ. 13.[3]
Trivia
Ο Τούρκος πολιτικός επιστήμονας και αρθρογράφος στην εφημερίδα ZAMAN Şahin Alpay, σε άρθρο του με τίτλο "Selanik’ten bakınca Türkiye", αναφέρθηκε στον Δρ. Ραπτόπουλο σαν "ένας νέος και λαμπρός μελετητής" (olan genç ve parlak bir akademisyen).[4]
Παραπομπές
↑ Ιστοσελίδα Παν/μιου Μακεδονίας, Ακαδημαϊκό προσωπικό Τμήματος Βαλκανικών Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών
↑ Απόφαση Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πειραιώς με αριθμό πρωτοκόλλου 20114046/20-7-2011.
↑ Διαθέσιμο στο: http://www.rmes.be/1-NR1.pdf
↑ ΖΑΜΑΝ, "Selanik’ten bakınca Türkiye", 1 Δεκεμβρίου 2012.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License