ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Λεωνίδας Τσικλητήρας , (Πάτρα ? - Πάτρα ? ), ήταν Έλληνας αθλητής των αρχών του 20ου αιώνα σε πολλά αθλήματα. Ήταν από τους πρώτους αθλητές του Παναχαϊκού Γ.Σ. μετά την ίδρυσή του, πήρε μέρος στα πρώτα πανελλήνια πρωταθλήματα και στους πρώτους Ολυμπιακούς αγώνες. Καταγόταν από γνωστή οικογένεια σταφιδέμπορων με καταγωγή την Πύλο, συγγενείς του ήταν ο ολυμπιονίκης Κωνσταντίνος Τσικλητήρας, και ο ανιψιός του Σπύρος Τσικλητήρας που συμμετείχε σε Ολυμπιακούς αγώνες.

Εμφανίζεται πρώτη φορά σε αγώνες το 1893 στους "δεύτερους ετήσιους εσωτερικούς αγώνες του Παναχαϊκού" που έγιναν στις 16 και 17 Μαίου. Στους αγώνες αυτούς αναφέρεται ότι ήταν ακόμα μαθητής και δεν κατάφερε να κερδίσει κάποιο από τα έπαθλα που είχαν αθλοθετηθεί η να κερδίσει πρώτη θέση σε κάποιο αγώνισμα [1]. Για πρώτη φορά διακρίθηκε σε κάποιο αγώνισμα στους εσωτερικούς αγώνες του 1894 στην οργανική γυμναστική τιμήθηκε με έπαινο[1]

Το 1894 συμμετείχε στην διάσπαση του Παναχαϊκού κι ακολούθησε τα διαγραφέντα και αποχωρούντα μέλη στην ίδρυση της Γ.Ε. Πατρών όπου αποτέλεσε από τους πρώτους αθλητές της[1]. Μαζί με τον Α. Παπαϊωάννου διέπρεψαν στην γυμναστική με τα χρώματα της ΓΕΠ[1]. Το 1895 έγινε αθλητής και του Ποδηλατικού συλλόγου Πατρών όπου πήρε μέρος και στους αγώνες της 7-8 Μαΐου της ίδιας χρονιάς. Την πρώτη μέρα συμμετείχε στα 1.200 μέτρα , μέσα στο ποδηλατοδρόμιο, χωρίς επιτυχία, την δεύτερη ημέρα ήταν δεύτερος στα 1.600 μέτρα [1].


Ο τάφος της οικογένειας Τσικλητήρα στην Πάτρα, η φωτογραφία του Λεωνίδα αριστερά

Το 1895 πήρε μέρος με την ΓΕΠ στα Τήνια όπου διακρίθηκε και ήταν πρώτος στο άλμα σε ιππικό εφαλτήριο και δεύτερος σε ασκήσεις σε μονόζυγο[1]. Στους δοκιμαστικούς αγώνες της Γυμναστικής Εταιρίας τον Φεβρουάριο του 1896 διακρίθηκε στο μονόζυγο, δίζυγο και στους κρίκους χωρίς να αναφέρεται η θέση που κατέλαβε[1]. Στις 9-11 Μαΐου 1896 έγιναν στο Παναθηναϊκό στάδιο οι δοκιμαστικοί αγώνες πρόκρισης για τους Α' Ολυμπιακούς αγώνες , ουσιαστικά ήταν και θεωρείται το πρώτο πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου. Ο Τσικλητήρας συμμετείχε στα 400 μέτρα όπου τερμάτισε δεύτερος και κέρδισε την συμμετοχή του στους ολυμπιακούς και στο μονόζυγο όπου δεν διακρίθηκε[1].

Στους Α' ολυμπιακοί αγώνες της Αθήνας που έγιναν την ίδια χρονιά ο Τσικλητήρας συμμετείχε στα προκριματικά των 400 μέτρων χωρίς να καταφέρει να προκριθεί στον τελικό[1]. Πήρε μέρος επίσης στις ασκήσεις σε μονόζυγο χωρίς να διακριθεί[2].

Το 1898 στους Παναχαϊκούς αγώνες του Παναχαϊκού ήταν πρώτος στο άλμα επί κοντώ με επίδοση 2,72 ύψος, και πρώτος στο μονόζυγο[1]. Έκτοτε δεν αναφέρεται πάλι το όνομα του σε αγώνες.


Παραπομπές

↑ 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 1,9 Νίκος Ε. Πολίτης, Ο Πατραϊκός Αθλητισμός, τόμος Α', η πρώτη δεκαετία: 1891-1900, Αχαϊκές εκδόσεις, Πάτρα 1994, ISBN 960-7164-93-X
↑ Βιογραφικό του , στο Sport-Reference.com

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License