.
Ο Λεωνίδας Γιαννέλος (Μακρακώμη Φθιώτιδας, 7 Ιουλίου 1947-Λαμία, 10 Δεκεμβρίου 2012[1]) ήταν Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, από τα μεγαλύτερα ονόματα που ανέδειξε ποτέ το ποδόσφαιρο της Στερεάς Ελλάδας.
Πάρτε μου το Γιαννέλο του ΑΣ Λαμίας και αν σε δύο χρόνια δεν αγωνίζεται στην Εθνική Ελλάδος τότε θα πληρώσω εγώ την μεταγραφή του. --Λες Σάνον (1972) |
"Μακρακώμης λόγος" - "Το σπίρτο" |
Ήταν ρέκορντμαν συμμετοχών με το συγκρότημα της Λαμίας (ο πρώτος ποδοσφαιριστής που ξεπέρασε το όριο των τριακοσίων συμμετοχών[2] στη διοργάνωση της Β΄Εθνικής φτάνοντας τις 323, ενώ σημείωσε και 68 τέρματα σε αυτή την κατηγορία) στην οποία ξεκίνησε την καριέρα του το 1966, σε ηλικία 19 ετών και τερμάτισε το 1979, συνολικά 13 σεζόν, αφού προηγουμένως (από το 1961 που ξεκίνησε τον αθλητισμό μόλις 14 ετών) είχε σημειώσει 137 τέρματα στις τοπικές διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Φθιώτιδας, με τα χρώματα της Νίκης Μακρακώμης, την οποία από την πρώτη του ήδη σεζόν ως βασικός (1963-64) βοήθησε να προαχθεί στη β΄τοπική κατηγορία.
Τα κύρια προσόντα του ήταν η ταχύτητα, η ντρίπλα και το ευθύβολο σουτ[3]. Είχε ασχοληθεί και με τα διοικητικά της ομάδας (μέλος του ΔΣ, γενικός αρχηγός αλλά και πρόεδρος) όπως και σαν στέλεχος του τοπικού συνδέσμου παλαιμάχων ποδοσφαιριστών. Για την απόκτησή του, ενδιαφέρθηκαν, κατά καιρούς, ο Πανιώνιος, ο ΟΣΦΠ (το 1969 με μεσολάβηση του Κώστα Πολυχρονίου αλλά η μετεγγραφή δεν ολοκληρώθηκε λόγω απαγορευτικής εγκυκλίου που εξέδωσε ο τότε Γ.Γ.Α. Κωνσταντίνος Ασλανίδης, για μόλις 13 χιλιόμετρα απόσταση που θα έπρεπε να μην απέχουν μεταξύ τους η Λαμία με τον Πειραιά), ο ΠΑΟΚ (στα 1972 προσφέροντας το ποσό των 300.000 δρχ. στο σύλλογο, 80.000 δρχ. στον ίδιο τον παίκτη και τρεις ποδοσφαιριστές, αλλά η διοίκηση της Λαμίας αύξησε τις απαιτήσεις της στις 1.200.000 δρχ.), η Λάρισα την ίδια χρονιά, χωρίς και πάλι να επιτευχθεί συμφωνία. Το 1973 ήταν η σειρά της ΑΕΚ να τον ζητήσει, αλλά και πάλι το οικονομικό ήταν η αιτία μη πραγμάτωσης της μετεγγραφής του. Αλλά και το καλοκαίρι του 1976 ο ΠΑΣ Γιάννινα κατέθεσε παρόμοια πρόταση, που επίσης απορρίφθηκε αυτή τη φορά με ευθύνη του ποδοσφαιριστή, για επαγγελματικούς λόγους.
Ο Γιαννέλος ήταν διεθνής με την Εθνική Ομάδα των Ερασιτεχνών, κατά την αγωνιστική περίοδο 1972-73. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Γ΄ και Β' τοπικής κατηγορίας με τη Νίκη Μακρακώμης και νταμπλούχος (κερδίζοντας Πρωτάθλημα και Κύπελλο Φθιώτιδοφωκίδας) με τη Λαμία το 1973. Συνεργάσθηκε, μεταξύ άλλων, με τους προπονητές Ανδρέα Σταματιάδη, Παύλο Γρηγοριάδη, Ζαχαρία Πυτιχούτη, Γκόμεζ Ντε Φαρία κ.α.
Το δημοτικό στάδιο της γενέτειράς του, φέρει τιμητικά από το Μάιο του 2014 το ονοματεπώνυμό του[4]., χωρις, ωστόσο, να έχει ληφθεί μέριμνα ώστε να αναγράφεται το όνομά του επισήμως σε κάποια πινακίδα.
Πηγή
Εφημερίδα "Μακρακώμης λόγος" - Άρθρο: "Το σπίρτο"
Παραπομπές
Έφυγε ο Λεωνίδας Γιαννέλος
Λεωνίδας Γιαννέλος ή Κανέλης ή Νέλεκο και…γκόλ…
Αφιέρωμα στον Λεωνίδα Γιαννέλο από το youtube
1ος Αγώνας "Λεωνίδας Γιαννέλος"
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License