ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Λεονάρδος Χίος ήταν αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης και Έλληνας λόγιος του 15ου αιώνα.

Βιογραφικά στοιχεία

Γεννήθηκε στην Χίο, όπου και ασπάστηκε τον μοναστικό βίο. Ήλθε στην Ιταλία για να εκπαιδευτεί στην Πάδουα με υποτροφία των δεσποζουσών στην Χίο Ιουστινιανών.

Όταν τελείωσε τις σπουδές του, και αφού δίδαξε για μικρό χρονικό διάστημα στο εκεί πανεπιστήμιο Θεολογία επέστρεψε στην Χίο, όπου και χειροτονήθηκε αρχιεπίσκοπος Μυτιλήνης το 1444 διαδεχόμενος τον αποθανόντα Δωρόθεο.

Ήρθε στην Κωνσταντινούπολη τον Δεκέμβριο του 1452 μαζί με τον καρδινάλιο Ισίδωρο για να επιτελέσει την ένωση των δύο εκκλησιών που είχε ψηφιστεί στην Φλωρεντία. Έγινε αυτόπτης μάρτυρας της φοβερής άλωσης της Πόλης και επέστρεψε στην πατρίδα του περιγράφοντας τα όσα συνέβησαν. Μετά την άλωση και της Λέσβου από τους Τούρκους ο Λεονάρδος αιχμαλωτίστηκε μαζί με άλλους και μεταφέρθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Ελευθερώθηκε και απεβίωσε το 1463 ή στην Χίο ή στην Ιταλία.

Συγγράμματα

Ο Λεονάρδος ήταν φανατικός καθολικός και στα συγγράμματά του λυσσάει φρυάττων κατά των σχισματικών. Έργα του είναι:

* Sermo dum esset lector Ianuensis conventus praedicatorum
* Historia Cp. A Turco expuguata. Nyrenbergae 1514
* Tractatus Apologeticus de vera nobilitate adversus Carolum Poggium Eugenii IV secretarium. Avellino 1658
* De Lesbo a Turcis capta epistola Pio papae II missa. Reginonti 1866. Εξεδώθη υπό του διασήμου μεσαιονοδίφου Καρλ Χοπφ που προέταξε και βιογραφία του Λεονάρδου)


Πηγές

* Κωνσταντίνος Σάθας, επιμ. (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. http://www.archive.org/details/neoellnikphilol01sathgoog. Ανακτήθηκε την 15 Οκτωβρίου 2009.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License