.
Σκίτσο του Λέοντα Μελά από το περιοδικό Ποικίλη Στοά του 1881
Ο Λέων Μελάς (1812-1879) ήταν πολιτικός της Ελλάδας, τρεις φορές υπουργός δικαιοσύνης, πληρεξούσιος στις Εθνικές συνελεύσεις του 1843 και του 1862 και συγγραφέας, με σπουδαιότερο έργο το δημοφιλές στην εποχή του μυθιστόρημα «Ο Γεροστάθης».
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν γιος του Γεωργίου Μελά, γόνου πλούσιας εμπορικής οικογένειας από την Ήπειρο. Έζησε για λίγα χρόνια στην Οδησσό και στη συνέχεια σπούδασε νομικά στην Ιόνιο Ακαδημία στην Κέρκυρα και στην Πίζα. Το 1833 μπήκε στον δικαστικό κλάδο και το 1837 έγινε καθηγητής νομικής στο νεοσύστατο τότε πανεπιστήμιο Αθηνών. Έλαβε μέρος ως πληρεξούσιος στην Α' Εθνική Συνέλευση του 1843 και στην Α' Εθνική Συνέλευση του 1862.
Διετέλεσε αρκετές φορές υπουργός δικαιοσύνης, στην Κυβέρνηση Μαυροκορδάτου του 1841 στην επαναστατική κυβέρνηση Μεταξά του 1843 και στην Κυβέρνηση Κανάρη του 1844 αλλά διώχθηκε αργότερα από τους Βαυαρούς λόγω των δημοκρατικών πεποιθήσεών του, αφού είχε αρνηθεί να επιβάλει λογοκρισία στις εφημερίδες της εποχής. Ήταν επίσης μέλος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Μετά την εγκατάστασή του στο Λονδίνο άρχισε την συγγραφή. Αποτέλεσμα αυτής ήταν το πατριωτικό μυθιστόρημα Ο Γεροστάθης, που δημοσίευσε το 1858 και το οποίο πούλησε στα πρώτα χρόνια της έκδοσής του 30.000 αντίτυπα. Επίσης έγραψε τα έργα: Ο Χριστόφορος, Το Εγκόλπιον των Ελληνοπαίδων, Ο Μικρός Πλούταρχος κ.ά. Την περίοδο 1866-1871 διετέλεσε πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας.
Πέθανε στις 8 Οκτωβρίου 1879 στην Αθήνα[1]. Άφησε στην κληρονομιά του χρήματα σε πολλά κοινωφελή ιδρύματα και τα δικαιώματά του στα βιβλία που έγραψε στον Σύλλογο προς Διάδοσιν των Ελληνικών Γραμμάτων. Ανιψιός του ήταν ο Δημήτριος Βικέλας αλλά και ο Παύλος Μελάς.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
* συνοπτικό βιογραφικό σημείωμα από το Ινστιτούτο Νεοελληνικών Ερευνών
Αναφορές
1. ↑ Λέων Μελάς, Δελτίον της Εστίας, Τόμ. 3, Αρ. 146 (1879)
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License