ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Κυριάκος Χρίστου ήταν Ελληνοκύπριος πολιτικός. Διετέλεσε βουλευτής Λεμεσού από το 1981 έως το 1991.


Πρώτα χρόνια

Γεννήθηκε σε φτωχή αγροτική οικογένεια το 1915 στην Κισσόνεργα της επαρχίας Πάφου. Ήταν το μικρότερο παιδί του Ανδρέα και της Μαρίτσας Καζαντζή. Άριστος μαθητής, αλλά λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειας του δεν φοίτησε στο Γυμνάσιο. Φοίτησε για ένα χρόνο στο τουρκοκυπριακό σχολείο της Λέμπας όπου έμαθε τουρκικά και στη συνέχεια δούλεψε ως μαθητευόμενος ράφτης πηγαινοερχόμενος με τα πόδια από την Κισσόνεργα στο Κτήμα. Στα 18 του χρόνια άνοιξε δικό του κατάστημα.
Κομματική και συνδικαλιστική δράση

Το 1938 συνδέθηκε με τους παράνομους πυρήνες του Κομμουνιστικού Κόμματος Κύπρου στην Πάφο. Με την ίδρυση του ΑΚΕΛ τον Απρίλη του 1941, ο Κυριάκος Χρίστου δραστηριοποιείται πλέον ανοιχτά, γίνεται γραμματέας της νεοιδρυθείσας Ένωσης Μικροκαταστηματαρχών και στα τέλη του 1941 αναλαμβάνει ως Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ στην Πάφο.

Μετά την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ της 16ης Ιουνίου 1943 εντάχθηκε εθελοντικά στις Συμμαχικές Ένοπλες Δυνάμεις και υπηρέτησε σε Αίγυπτο και Ιταλία μέχρι την αποστράτευση του 1946.

Επανήλθε στην Πάφο και στο κατάστημα του και ανέλαβε ξανά ως Επαρχιακός Γραμματέας του ΑΚΕΛ. Το 1947 παντρεύτηκε με την Αντιγόνη Αρτέμη, δραστήριο μέλος του ΑΚΕΛ και του γυναικείου κινήματος και μετοίκησε στη Λεμεσό, όπου και πάλι άνοιξε κατάστημα, αυτή την φορά στην οδό Ανεξαρτησίας, απέναντι από το τότε οίκημα της ΠΕΟ. Το 1950, με απόφαση του ΑΚΕΛ, κλείνει το κατάστημα του και αναλαμβάνει ως Επαρχιακός Γραμματέας στην Λεμεσό, διαδεχόμενος τον Πλουτή Σέρβα, θέση στην οποία υπηρέτησε μέχρι το 1989.

Στις 13 Δεκεμβρίου 1955 το ΑΚΕΛ κηρύχθηκε παράνομο από τους Άγγλους (η Κύπρος ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας) και ο Κυριάκος Χρίστου μαζί με άλλα 140 στελέχη του συνελήφθη και κρατήθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης στη Δεκέλεια. Στις 22 του Δεκέμβρη με την βοήθεια συντρόφων του μέσα και έξω από το στρατόπεδο οργανώνεται η απόδραση του – μαζί με τον Παύλο Γεωργίου, επίσης μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ – και μεταφέρεται στην Λάρνακα, όπου αναλαμβάνει υπό καθεστώς παρανομίας ως Επαρχιακός Γραμματέας. Η παρανομία του ΑΚΕΛ ήρθη το 1959, οπότε και ο Κυριάκος Χρίστου επανήλθε στην Λεμεσό. Υπηρέτησε το ΑΚΕΛ ως μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και του Πολιτικού Γραφείου για πάνω από σαράντα χρόνια. Εξελέγη βουλευτής Λεμεσού με το ΑΚΕΛ το 1981[1] και επανεξελέγη το 1985[2]. υπήρξε μέλος των Επιτροπών Εσωτερικών και Άμυνας, Εμπορίου, Υγείας, καθώς και της επί τούτω Επιτροπής για τον Κανονισμό της Βουλής.

Είναι συγγραφέας του βιβλίου «95 χρόνια – πορεία ζωής και αγώνα» (2010) στο οποίο καταγράφεται αυτοβιογραφικά η ζωή, οι αγώνες και η δράση του. Πέθανε στις 13 Νοεμβρίου 2013, σε ηλικία 98 ετών. Μέχρι την ημέρα του θανάτου ήταν ο γηραιότερος εν ζωή από τα ιστορικά στελέχη του ΑΚΕΛ. Είχε τρία παιδιά τους Ανδρέα, Αρτέμη και Άγγελο. Ο γιος του, Ανδρέας Χρίστου, είναι δήμαρχος Λεμεσού από το 2006, πρώην βουλευτής και υπουργός.

Παραπομπές

↑ Εκλογές 24ης Μαΐου 1981
↑ Εκλογές 8ης Δεκεμβρίου 1985

Πηγές

Απεβίωσε ο Κυριάκος Χρίστου, ιστορικό στέλεχος του ΑΚΕΛ
Κηδεύεται το Σάββατο ο Κυριάκος Χρίστου
«Έφυγε» ο Κυριάκος Χρίστου Απεβίωσε σε ηλικία 98 ετών ο πατέρας του δημάρχου Λεμεσού
Συλλυπητήρια και μονόλεπτος σιγή στη μνήμη του Κυριάκου Χρίστου
Η ζωή και τα βιώματα του ιστορικού στελέχους του ΑΚΕΛ Κυριάκος Χρίστου
Εφυγε ο βετεράνος ΑΚΕΛιστής Κυριάκος Χρίστου
Εφυγε ο βετεράνος ΑΚΕΛιστής Κυριάκος Χρίστου (σελ. 17)
ΕΦΥΓΕ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License