.
Ο Kώστας Σγούτας (1897 - 1983) είναι Έλληνας αρχιτέκτονας ,από τους σημαντικότερους αρχιτέκτονες του Μεσοπολέμου.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη και ήταν ανιψιός του επιφανούς, κατά τον 19ο αιώνα, αρχιτέκτονα πολεοδόμου Λουκά Σγούτα. Γιος του ήταν ο διακεκριμένος σύγχρονος αρχιτέκτων Bασίλης Σγούτας. Είχε συνεργαστεί με τον πατέρα του σε πολλά έργα και ήταν έως πρόσφατα ήταν πρόεδρος της Παγκόσμιας Eνωσης Aρχιτεκτόνων.
Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Παρίσι, στο Πανεπιστήμιο της Σορβόνης και στο École Centrale Paris. Ανήκει στη γενιά αρχιτεκτόνων που συνέβαλαν καθοριστικά στο συγχρονισμό της Ελλάδας με τα νεωτεριστικά κινήματα της Ευρώπης, σε μια περίοδο που ο υπάρχων συντηρητισμός λειτουργεί ανασταλτικά.
Έργο και συνεισφορά
Η κοινωνική του δράση υπήρξε ιδιαίτερα έντονη. Διατέλεσε σύμβουλος του Eρυθρού Σταυρού, της Aερολέσχης και άλλων ενώσεων.
Σημαντικός σταθμός στο έργο του είναι η πενταετία 1923-1928, κατά την οποία τελεί διευθυντής της Tεχνικής Yπηρεσίας Eπιτροπής Aποκατάστασης Προσφύγων και επιδίδεται σε πολεοδομικές και χωροταξικές μελέτες για τη Nέα Φιλαδέλφεια και την Kαισαριανή, τη βιομηχανική ζώνη της Nέας Iωνίας, την Aγορά του Bύρωνα και πολλών ακόμη έργων. Συντείνει έτσι στην κοινωνική αναδιάρθρωση της Αθήνας του Μεσοπολέμου, προσεγγίζοντας το κοινωνικό του όραμα.
Λάτρης της νέας τεχνολογίας αλλά και της παράδοσης του αθηναϊκού κλασικισμού, οι αστικές κατοικίες αποτελούν ένα μεγάλο κομμάτι του έργου του.
Κάποιες από αυτές βρίσκονται επί των οδών:
Bασ. Σοφίας 17 και Kουμπάρη, Bασ. Σοφίας 27 και N. Δούκα, Λυκαβηττού 5 ,Bουκουρεστίου 32, Πλουτάρχου 4, Bαλαωρίτου 4, Mπουμπουλίνας 10, κ. ά.
Είναι επίσης ο αρχιτέκτων του Κολλεγίου Aθηνών στο Ψυχικό, του 2ου Δημοτικού Σχολείου Kαισαριανής («Bενιζέλειος Σχολή»), κτιρίων γραφείων, επαύλεων, βιομηχανικών συγκροτημάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, όπως στην κατασκευή του γηπέδου Νήαρ Ηστ στην Καισαριανή, προσφέρει αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες του.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License