ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Κωνσταντίνος Ι. Τζουράς (Λήμνος 1800 - Αθήνα 1861) υπήρξε σημαντικός αγωνιστής στην Ελληνική Επανάσταση του 1821. Πολέμησε σε πολλές μάχες (Τρίκερι, πολιορκία Ακρόπολης κ.ά.), στις περισσότερες μαζί με τον μεγαλύτερο αδερφό του, Τριαντάφυλλο Τζουρά, ο οποίος ήταν καπετάνιος, μίσθωνε στρατιωτικό σώμα "εξ ιδίων" και παρασημοφορήθηκε.
Βιογραφικό
Η δράση του

Ο Κωνσταντίνος Τζούρας πρωτοαναφέρεται να μετέχει στην Επανάσταση το 1823, στην εκστρατεία Τρίκερι-Ευρίππου, στην ομάδα του Βάσου Μαυροβουνιώτη μαζί με τον αδερφό του Τριαντάφυλλο. Υπό τις διαταγές του ίδιου καπετάνιου, συνέχισε τον αγώνα μετέχοντας σε διάφορες μάχες, συνήθως μαζί με τον αδερφό του ως μέλος ελαφρών ταγμάτων ακροβολιστών. Το 1828 είχε το βαθμό του λοχία και το 1829 ήταν λοχίας-σιτιστής στο στρατιωτικό σώμα του Μαυροβουνιώτη.

Μετά την απελευθέρωση εντάχθηκε στον τακτικό στρατό. Το 1831 ήταν ανθυπολοχαγός στο ΙΒ' Ελαφρό Τάγμα, υπασπιστής του αδερφού του Τριαντάφυλλου, που ήταν διοικητής. Από το 1834 τοποθετήθηκε σε μονάδες δίωξης ληστών σε παραμεθόριες περιοχές και το 1836 μετατέθηκε στο 1ο Τάγμα Εθνοφυλακής του αδερφού του Τριαντάφυλλου, με τον οποίο ανέπτυξε μεγάλη δράση κατά της ληστείας. Το 1841 προήχθη σε υπολοχαγό και τοποθέτηθηκε στο 6ο Τάγμα Οροφυλακής. Το 1848 τοποθετήθηκε στην "Ενεργό Φάλαγγα", το στρατιωτικό σώματ που δημιουργήθηκε για να ενταχθούν τιμητικά ως αξιωματικοί παλαίμαχοι αγωνιστές της Επανάστασης. Ο ίδιος διαμαρτυρήθηκε για την τιμητική αυτή διαθεσιμότητα και ζήτησε να επιστρέψει στην ενεργό υπηρεσία, κάτι το οποίο δεν έγινε. Αποστρατεύτηκε με το βαθμό του υπολοχαγού.
Η οικογένειά του

Ο Κωνσταντίνος Τζουράς γεννήθηκε στη Λήμνο και ο πατέρας του ονομαζόταν Ιωάννης. Αδερφός του ήταν ο αγωνιστής και αξιωματικός του ελληνικού κράτους Τριαντάφυλλος Τζουράς. Το 1846 παντρεύτηκε τη Γραμμάτω Κων. Χατζόπουλου από το Γαρδίκι Φθιώτιδας, όπου υπηρετούσε ως αξιωματικός. Απέκτησε ένα γιο, τον Ιωάννη (1847). Έζησε στην Αθήνα, όπου απεβίωσε στις 26 Ιουλίου 1861, αφήνοντας "χήραν σύζυγον και 14ετή ορφανόν υιόν", στους οποίους η πολιτεία χορήγησε 33,33 δρχ. μηνιαία σύνταξη.
Πηγές

Τρύφων Μαραγκός, "Λημνιακά Τετράδια: Ο Λήμνιος αγωνιστής του ’21 Τριαντάφυλλος Τζουράς και το Αρχείο του", Ιωλκός, Αθήνα 1981.
Τάσος Καψιδέλης, "Η Λήμνος στην επανάσταση του 1821", Αθήνα 1986.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΤΣΙΚΙΩΤΩΝ ΛΗΜΝΟΥ.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News