Ο Κλων Στέφανος (Κέα, 1854 - 11 Ιανουαρίου 1915) ήταν Έλληνας επιστήμονας, ο πρώτος Έλληνας γιατρός-ανθρωπολόγος. Ειδικεύτηκε σε πλήθος ερευνών και μελετών, ενώ πραγματοποίησε ανασκαφές σε πολλές νησιωτικές περιοχές της Ελλάδας. Θεωρείται ο θεμελιωτής της ανθρωπολογίας στην Ελλάδα.[1] Ίδρυσε το Ανθρωπολογικό Μουσείο της Αθήνας και ήταν σύμβουλος της Αρχαιολογικής Εταιρείας.
Βιογραφικά στοιχεία
Ο πατέρας του ήταν δάσκαλος.Καταγόταν από την Άνω Σύρο. Όταν εκείνος είχε εργαστεί στην Τζιά, γεννήθηκε ο γιος του Κλων, το 1857.Στη συνέχεια φοίτησε στο Γυμνάσιο της Σύρου. Έκανε σπουδές Ιατρικής στο πανεπιστήμιο των Αθηνών και μετεκπαιδεύτηκε στο Παρίσι. Έπειτα από την επιστροφή του στην Ελλάδα επιδόθηκε στην ανθρωπολογική έρευνα και αποτέλεσμα των ερευνών του σε κρανία και σκελετούς ήταν η ίδρυση του Ανθρωπολογικού Εργαστηρίου και Μουσείου των Αρχαίων Πατρίων Λειψάνων (1886). Πραγματοποίησε ανασκαφές στη Γυάρο, στην Κωμιακή Νάξου[2] , στη Σύρο και στην Αρκαδία. Δημοσίευσε πολλές μελέτες και άρθρα, ενώ επιμελήθηκε και πολλούς ανθρωπολογικούς χάρτες της Ελλάδας. Ασχολήθηκε επίσης με την αρχαία γεωγραφία και συνεργάστηκε με την επιτροπή για την τοπωνυμία των αρχαίων ελληνικών πόλεων.
Το 1915 ιδρύθηκε τιμής ένεκεν έδρα Ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών με το όνομα του Στέφανου. Πέθανε την ίδια χρονιά[3], χωρίς να ευτυχήσει να εργαστεί στην έδρα. Ο αδερφός του, Κυπάρισσος, ήταν μαθηματικός.
Έργα
Ελλάς (δημοσιευμένο άρθρο στο "Εγκυκλοπαιδικό Λεξικό Ιατρικών Επιστημών" του Ντεσάμ) (1884)
Συμβολαί εις την Φυσικήν Ανθρωπολογία της Ελλάδος (1914)
La Grece au point de vue naturel, ethnologique, anthropologique, demographique et medical
Επιγραφαί της νήσου Σύρου το πλείστον ανέκδοτοι
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Τεκμήρια[νεκρός σύνδεσμος]
Βιογραφικό του Στέφανου[νεκρός σύνδεσμος] στον ιστότοπο του Ανθρωπολογικού Μουσείου
Πηγές
Συλλογικό έργο, Εγκυκλοπαίδεια "2002", τ. 18, σελ. 369, εκδ. 1984.
Ανδρέας Δρακάκης,«Δύο Συριανοί λόγιοι. Κλων Στέφανος-Περικλής Ζερλέντης», Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, τομ.9 (1971-1973), σελ.74-86
Παραπομπές
Επιφανείς Συριανοί Καθολικοί[νεκρός σύνδεσμος]
Εστία, "Η Συνέλευση της Αρχαιολογικής Εταιρείας", αρ. φύλλου 3939, 23/1/1905 (pdf)
εφ. Εμπρός, φύλλο 11/1/1915, σελ. 2.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License