ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Η Κλεοπάτρα Σελήνη Β’ (25 Δεκεμβρίου 40 π.Χ. – 6 μ.Χ.), γνωστή και ως Κλεοπάτρα Η’ της Αιγύπτου ήταν μια πριγκίπισσα των Πτολεμαίων και μοναδική κόρη της Βασίλισσας της Αιγύπτου Κλεοπάτρας Ζ’ και του Ρωμαίου Μάρκου Αντώνιου.

 

Παιδική Ηλικία

Γεννήθηκε μαζί με το δίδυμο αδερφό της πρίγκιπα Αλέξανδρο Ήλιο στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Εκεί έλαβε και τη μόρφωσή της. Προς το τέλος του 34 π.Χ. ονομάστηκε από τους γονείς της ηγεμόνας της Κυρηναϊκής και της Λιβύης. Ωστόσο εκείνοι ηττήθηκαν από τον Οκταβιανό, μέλλοντα πρώτο αυτοκράτορα της Ρώμης υπό το όνομα Αύγουστος, στη ναυμαχία του Ακτίου στην Ελλάδα (31 π.Χ.). Κατά την εισβολή του Οκταβιανού στην Αίγυπτο τον επόμενο χρόνο οι γονείς της αυτοκτόνησαν.


Ο Οκταβιανός εκτέλεσε τον ετεροθαλή αδερφό της, Καισαρίωνα, ωστόσο χάρισε τη ζωή σε εκείνη και τους άλλους δύο γιους του Αντωνίου και της Κλεοπάτρας, τον Αλέξανδρο Ήλιο και τον Πτολεμαίο Φιλάδελφο. Εν τούτοις, κατά τη διάρκεια του θριάμβου του στη Ρώμη παρέλασε τα τρία ορφανά δεμένα με χρυσές αλυσίδες τόσο βαριές που τα εμπόδιζαν στο βάδισμα. Τελικά τα παρέδωσε στην αδερφή του Οκτάβια, πρώην σύζυγο του πατέρα τους για να τα μεγαλώσει.


Ο Γάμος

Μεταξύ του 26 π.Χ. – 20 π.Χ., ο Αύγουστος έδωσε το χέρι της Κλεοπάτρας στον Αφρικανό Βασιλιά Ιóβα Β’ της Νουμιδίας. Παντρεύτηκαν στη Ρώμη και σαν γαμήλιο δώρο ο αυτοκράτορας της έδωσε μεγάλη προίκα, καθώς και τον τίτλο της Βασίλισσας της Νουμιδίας. Τα δύο αδέρφια της είχαν ήδη πεθάνει, από άγνωστη σήμερα αιτία.


Ο Ιóβα και η Κλεοπάτρα επέστρεψαν στη Νουμιδία, αλλά δεν βασίλεψαν εκεί για πολύ. Ο λαός τους επέκρινε τον Ιóβα γιατί είχε εκρωμαϊστεί, πράγμα που οδήγησε σε εμφύλια διαμάχη. Το ζεύγος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη Νουμιδία με προορισμό τη Μαυριτανία. Μετονόμασαν τη νέα τους πρωτεύουσα, την Ιόλ, σε Καισαρεία (το σύγχρονο Cherchell στην Αλγερία), προς τιμήν του Αυτοκράτορα.



Η Βασιλεία

Πιστεύεται πως η Κλεοπάτρα άσκησε μεγάλη επιρροή στην πολιτική του Ιóβα και στην εποχή της το Μαυριτανικό βασίλειο γνώρισε άνθηση. Η Μαυριτανία έκανε εξαγωγές και εμπόριο σε όλη τη Μεσόγειο. Τα μνημεία – γλυπτά στην Καισάρεια (συμπεριλαμβανομένου και του μαυσωλείου όπου αναπαύεται το ζεύγος) στην Καισάρεια, καθώς και άλλα στην πόλη Βολούμπιλις, αποτελούν μείγμα αιγυπτιακής και ρωμαιοελληνικής αρχιτεκτονικής.


Η Κλεοπάτρα και ο Ιóβα έφεραν στον κόσμο την Κλεοπάτρα της Μαυριτανίας, τον Πτολεμαίο της Μαυριτανίας (1 π.Χ. – 40 μ.Χ.) και την Δρουσίλλη της Μαυριτανίας (γενν. 5 μ.Χ.).


Δυστυχώς δεν υπάρχουν γραπτές μαρτυρίες για τη ζωή της Κλεοπάτρας. Νομίσματα και μνημεία που διασώζονται υποδηλώνουν πως η Κλεοπάτρα κληρονόμησε τη σιδερένια θέληση των Πτολεμαίων γυναικών. Φαίνεται να ήταν θρησκευόμενη και φιλόπατρης, τόσο για την αιγυπτιακή όσο και για την ελληνική της κληρονομιά, αν και αγνοούσε τη ρωμαϊκή. Ήθελε να αναστήσει και να συνεχίσει την κληρονομιά των Πτολεμαίων.


Η βασίλισσα Ζηνοβία της Παλμύρας κατάγεται από την Κλεοπάτρα, διαμέσου της εγγονής της Δρουσίλλη της Μαυριτανίας (γενν. 38 μ.Χ.), το μόνο παιδί του Πτολεμαίου της Μαυριτανίας.

Δυναστεία των Πτολεμαίων

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License