Ο Ήβος Ρήγας, αναφέρεται και Ίβος ή Ύβος, ήταν έλληνας αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, και πολιτικός.
Γεννημένος στα Αμπελάκια Θεσσαλίας ανάμεσα στα 1780-1790[1], μυήθηκε το 1819 στην Φιλική Εταιρεία[2], μόνο ο Φωτάκος αναφέρει ότι ήταν μυημένος νωρίτερα και ότι στάλθηκε απεσταλμένος στην Πελοπόννησο το 1817 για να μυήσει κι άλλα μέλη[3].
Τις πρώτες μέρες της επανάστασης βρέθηκε στην Πάτρα όπου στάλθηκε τότε από τον Ιωάννη Παπαρρηγόπουλο στην Ζάκυνθο και στους εκεί φιλικούς για να μαζέψει χρήματα για την συνέχιση του αγώνα στην Αρκανανία, κατάφερε και μάζεψε 3000 τάλαρα[2]. Αναφέρεται ξανά η συμμετοχή του σε αποστολή προς τα Επτάνησα να ζητήσει ναυτική βοήθεια για την πολιορκία των φρουρίων της Πελοποννήσου[4]. Συνόδεψε τον Παπαφλέσσα στην Σμύρνη για αναζήτηση πολεμοφοδίων για τον αγώνα[5].
Την ίδια περίοδο, το 1821, ήταν πρόεδρος της Εφορίας του Μεσολογγίου, διορισμένος από τον προσωπικό του φίλο Δημήτριο Υψηλάντη[2]. Με την δημιουργία του Οργανισμού της Δυτικής Χέρσου Ελλάδος έγινε Υπουργός πολέμου του εν λόγω οργανισμού.
Διετέλεσε έπαρχος Άνδρου από το 1824[6], όπου και πέθανε ξαφνικά τον Αύγουστο του 1825[1].
Παραπομπές
Πάντειον Πανεπιστήμιο, πρόγραμμα : Λεξικόν 1821
Δημήτριος Π. Πασχάλης, Δημοσιονομική Καταστάστασις Των Κυκλάδων Νήσων Επί Τουρκοκρατίας Και Επαναστάσεως, σελ. 448
Φωτάκος, Απομνημονεύματα περί της Ελληνικής Επαναστάσεως, Τόμος α΄
Απομνημονεύματα : επιγραφόμενα απομνημονεύματα τινα της κατά του τυράννου των Ελλήνων οπλοφορίας, καί τινων πολιτικών συμβεβηκότων εν Πελοποννήσω κατά την πρώτην της διοικήσεως περίοδον / Γερμανού Π. Πατρών Μητροπολίτου, έκδοσις υπό Γ. Ι. Παπούλα, 1900, σελ. 39
Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Φράγκοι, Ενετοί και Τούρκοι στην Πελοπόννησο, εκδόσεις Αφών Νάστου 1969, σελ. 304
Δημήτριος Ι. Πολέμης, Ιστορία της Άνδρου, σελ. 125
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License