ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Ιωάννης ή Νάν(ν)ος Τουρούντζιας του Γεωργίου (; - 1824), ήταν λόγιος και οπλαρχηγός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία

Ο Ιωάννης Τουρούντζιας γεννήθηκε στα μέσα του 18ου αιώνα στη Σιάτιστα και ήταν ο μεγαλύτερος αδερφός του συνεργάτη του Ρήγα Φεραίου, Θεοχάρη Τουρούντζια που μαρτύρησε μαζί του. Ο Ιωάννης Τουρούντζιας κληρονόμησε μεγάλη περιουσία από τον πατέρα του Γεώργιο, ως πρωτότοκος υιός και διέθετε μεγάλα κτήματα στη Σιάτιστα, όπως μαρυρείται σε αρχεία του 1792. Μετά το 1794 μετανάστευσε στο Σεμλίνο (Ζεμούν σήμερα) της Σερβίας προκειμένου να διδάξει στο Ελληνομουσείο της πόλης. Η σύζυγος του Ιωάννη ήταν άμισθη διδασκάλισσα στο σχολείο θηλέων της Σιάτιστας.

Μετά τα δραματικά γεγονότα της σύλληψης του Ρήγα Φεραίου και της εκτέλεσης του αδερφού του Θεοχάρη στις φυλακές Βελιγραδίου, τη νύκτα της 11ης Ιουνίου του 1798, ο Ιωάννης Τουρούντζιας επέστρεψε στη Σιάτιστα. Συμετείχε στην Ελληνική επανάσταση του 1821 υπερασπιζόμενος την ιδιαίτερη πατρίδα του από τους Τουρκαλβανούς. Το 1824 κλήθηκε να ηγηθεί σώματος Σιατιστινών που θα αναλάμβανε τη φρουρά των Ψαρών. Έτσι κατόπιν συνεννόησης με την Ελληνική κυβέρνηση τέθηκε επικεφαλής 600 παλικαριών από την περιοχή του Βοΐου και ενώθηκε με τα σώματα των Ιωάννη Τσόντζα, Κότα, Λάμπρου Κασσανδρινού και άλλων Μακεδόνων οπλαρχηγών με σκοπό την φύλαξη των Ψαρών. Το σώμα τέθηκε υπό τις γενικές οδηγίες του Τσόντζα. Στη μάχη που διεξάχθηκε το 1824 στα Ψαρά οι άντρες του Ιωάννη Τουρούντζια διακρίθηκαν για την ανδρεία και την αυτοθυσία τους. Δεν μπόρεσαν όμως να αποτρέψουν την κατάληψη του νησιού από τους Τούρκους και την τελική καταστροφή των Ψαρών. Ο Ιωάννης Τουρούντζιας σκοτώθηκε στη μάχη μαζί με τα περισσότερα εκ των παλικαριών του. Ο ναύαρχος Γεώργιος Σαχτούρης έγραψε για τη θυσία των Μακεδόνων:


Ημέρα Παρασκευή 20 Ιουνίου 1824. Τα 2/3 των Μακεδόνων ήταν ήδη σκοτωμένοι, όταν αποφάσισαν να αφήσουν τους Τούρκους να έμβουν μέσα και τότε βάζοντας φωτιά στην πυριτιδαποθήκη του φρουρίου ανατινάχτηκαν και σκέπασαν υπέρ τας 4.000 Τούρκους, καθώς και οι ίδιοι και οι γυναίκες και τα παιδιά τους. Τέτοιο τέλος έδωκαν οι γενναίοι.


Αναφορές

* Ιστορία της Σιατίστης, Ιωάννης Αποστόλου
* Γεώργιος Μπόντας, εφημερίδα Γραμμή, 25 Μαρτίου 2009
* Παροικιακός Ελληνισμός, Οι Ελληνικές παροικίες στις πρώην Γιουγκοσλαβικές χώρες
* Εφημερίδα Κοζάνη, Αφιέρωμα

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License