.
Ο Ιωάννης Σωζόμενος ήταν Έλληνας λόγιος του 16ου αιώνα.
Βιογραφικά στοιχεία
Ήταν μέλος της οικογένειας των Σωζόμενων. Παιδί ακόμη έφυγε πρόσφυγας από την Κύπρο στην Βενετία, από όπου εισήχθη με υποτροφία στο Ελληνικό Γυμνάσιο της Ρώμης. Εκπαιδεύτηκε με πολύ ζήλο στα Ελληνικά και έγινε ο καλλίτερος της σχολής του. Δίδαξε Ελληνικά στο ίδιο το Γυμνάσιο που σπούδασε.
Διέτριψε ορισμένα χρόνια στην Ρώμη και επανήλθε στην Βενετία ως διδάκτωρ της φιλοσοφίας. Σπούδασε άλλα πέντε έτη νομικά στο Πανεπιστήμιο της Πάδουα και πήρε το στεφάνι το 1596.
Εγκαταστάθηκε στην Βενετία και ζούσε διδάσκοντας Ελληνικά και δικηγορώντας στην Σύγκλητο.
Διορίστηκε επίσης λογοκριτής των βιβλίων που εκδόθηκαν στην πρωτεύουσα και καθηγητής των εθνικών του Αριστοτέλη.
Πέθανε περίπου το 1629.
Συγγράμματα
Έγραψε βιβλίο γραμματικής, από το οποίο όπως λέγεται πολλά ερανίστηκε ο Γρέτζερος στα τέσσερα βιβλία του.
Συνέταξε επίσης κατάλογο βιβλίων, αρχίζοντας από τα χειρόγραφα που δώρισε ο Βησσαρίωνας μέχρι αυτά που τυπώθηκαν και εκδόθηκαν. Ο κατάλογος αυτός τυπώθηκε στην Βενετία χωρίς να αναφέρει τόπο και χρόνο.
Επεξεργάστηκε τις δέκα πολιτείες του Πλάτωνα αφαιρώντας τα δυσνόητα μέρη και μεταβάλλοντας το κείμενο σε συνεχή και ευσύνοποτο λόγο, προσθέτοντας δε και διαφωτιστικές σημειώσεις.
Προσφώνησε το σύνταγμα που εκδόθηκε στην Βενετία το 1626 προς τον δούκα Κορνήλιο και την Σύγκλητο.
Μετάφρασε στα λατινικά τα δύο υπομνήματα του Γαληνού στο «Περί επιδημιών» του Ιπποκράτη στην έκδοση του 1617.
Έγραψε υπομνήματα στο «περί ύψους» του Λογγίνου.
Πηγές
Κωνσταντίνος Σάθας (1868). Νεοελληνική Φιλολογία: Βιογραφία των εν τοις γράμμασι διαλαμψάντων Ελλήνων, από της καταλύσεως της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας μέχρι της Ελληνικής εθνεγερσίας (1453-1821). Αθήνα: Τυπογραφείο των τέκνων Ανδρέου Κορομηλά. Ανακτήθηκε στις 15 Οκτωβρίου 2009.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License