.
Ιωάννης Ράγκος
Ο Ιωάννης Ράγκος ήταν Έλληνας αρματολός του 19ου αιώνα και αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.
Βιογραφία
Γεννήθηκε το 1790 στο Σύντεκνο της επαρχίας Βάλτου. Πατέρας του ήταν ο αρματολός Γεώργιος Ράγκος. Το 1808 αιχμαλωτίστηκε από τον Αλή Πασά, και η οικογένειά του καταδιώχτηκε. Βλέποντας όμως ο Αλής ότι τον είχε ανάγκη, τον αποφυλάκισε πάλι, μαζί με την οικογένειά του και του έδωσε εξουσία και τιμές. Όταν ο Αλή Πασάς ξέπεσε στην οργή του Σουλτάνου το 1820, ο Ράγκος, ο οποίος στο μεταξύ είχε μυηθεί στα μυστικά της Φιλικής Εταιρείας ξεκίνησε εκστρατεία προσποιούμενος ότι πάει να ενισχύσει τον πολιορκημένο Αλή πασα. Όταν ξεκίνησε η Ελληνική επανάσταση ο Ράγκος ήταν έτοιμος και πρόθυμος να πολεμήσει, συνεισφέροντας πολλά στην παράδοση του φρουρίου στους Σουλίώτες. Μετά από αυτά, συνεννοήθηκε με τον Γώγο Μπάκολη, καπετάνιου του Ραδεβιζίου, και πολέμησε στον Σταυρό κατά επτά χιλιάδων Τούρκων, από τους οποίους οι περισσότεροι έπεσαν.
Το 1822 διορίστηκε αρχηγός της εκστρατείας στην Θεσσαλία. Πολέμησε μαζί με τον Γεώργιο Καραϊσκάκη και διακρίθηκε. Το 1823 διορίστηκε στρατηγός και επιφορτίστηκε από την κυβέρνηση με την καταδίωξη του Καραϊσκάκη, ο οποίος στο μεταξύ είχε αποστατήσει. Το 1824 έσωσε το Μεσολόγγι από τον κίνδυνο του πολυα΄ριθμου στρατού του Ομέρ Πασά.
Ο Ιωάννης Ράγκος από ξυλογραφία του περιοδικού Εθνικόν Ημερολόγιον Βρετού του 1866
Εκλέχτηκε πληρεξούσιος των όπλων στην Συνέλευση του Μεσολογγίου, και αντιπροσώπευσε τα όπλα των στρατηγών της δυτικής Ελλάδας στην Εθνική Συνέλευση του Άστρους.
Συνέχισε να πολεμάει κει πήρε προαγωγή ως τον βαθμό του συνταγματάρχη. Αποσύρθηκε, και επί Όθωνα φυλακίστηκε μαζί με άλλους, αφέθηκε όμως πάλι ελεύθερος. Επί Γεωργίου Α' διορίστηκε μέλος της επιτροπής επί των αδικηθέντων ανδρών του αγώνα.
Πηγές
* Ανδρέας Παπαδόπουλος Βρετός. Βιογραφικαί σημειώσεις περί των εικονογραφηθέντων προσώπων εν τω παρόντι ημερολογίω. http://anemi.lib.uoc.gr/metadata/c/3/2/metadata-02-0000826.tkl. Ανακτήθηκε την 23 Σεπτεμβρίου 2009.
Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License