ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Ο Ιωάννης Α. Μιαούλης (1850 - 1913) ήταν Έλληνας αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού. Ήταν γιος του Ανδρέα Δ. Μιαούλη και δισέγγονος του ναύαρχου της ελληνικής επανάστασης Ανδρέα Μιαούλη της ιστορικής υδραίικης οικογένειας των Μιαούληδων.

Ο Ιωάννης Δ. Μιαούλης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1850. Εισήλθε στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και ονομάσθηκε δόκιμος β' τάξεως το 1874. Προάχθηκε μέχρι το βαθμό του υποναυάρχου. Στη διάρκεια του Ελληνοτουρκικού πολέμου το 1897 συμμετείχε με τον βαθμό του πλωτάρχη ως κυβερνήτης του ατμομυοδρόμωνα ΠΗΝΕΙΟΣ. Κατά τη διάρκεια του πολέμου εκείνου θαυμάστηκε ιδιαίτερα από τους διοικητές ναυάρχους των Μεγάλων Δυνάμεων όταν, με την βοήθεια του υπό την αρχηγία του Πρίγκηπα Γεωργίου της τορπιλοβόλου μοίρας, κατάφερε με το τορπιλοβόλο «Η» να αιχμαλωτίσει το ατμόπλοιο «Γεώργιος»[1] της τουρκικής πλοιοκτήτριας εταιρίας «Χατζή Δαούτ Φαρκούχ» που μετέφερε Τούρκους στρατιώτες και πυρομαχικά στη Κρήτη. Στη συνέχεια αιχμαλώτισε και έτερο σκάφος ιστιοφόρο στο οποίο επέβαινε ο Άγγλος φιλότουρκος βουλευτής και δημοσιογράφος Άσμεντ Μπάρτλετ[2] κομιστή αυτόγραφης επιστολής του Σουλτάνου προς τον Τούρκο διοικητή στρατάρχη Κρήτης Ετχέμ Πασά.

Αργότερα ο Ιωάννης Μιαούλης αναλαμβάνοντας ως πλοίαρχος διοικητής της θωρακτής μοίρας κατέστειλε το 1909 το κίνημα των αντιτορπιλικών με υπέρμετρη σκληρότητα που σύμφωνα με τους παρατηρητές της εποχής δεν προσαρμοζόταν στην «απεραντοσύνη της αγαθότητας της παιδικής του ψυχής», που φαίνεται πως ίσως η τότε ανάγκη από ληφθείσες διαταγές να το επίτασσε. Ο Ιωάννης Μιαούλης πέθανε «εν ενεργεία» υποναύαρχος, ως Γενικός Διευθυντής του Ναυστάθμου Σαλαμίνας, το 1913.
Σημειώσεις

Το πλοίο «Γεώργιος» ήταν τουρκικό επίτακτο πλοίο που όμως θεωρήθηκε λεία πολέμου και κατασχέθηκε, ενώ αργότερα εντάχθηκε στη δύναμη του ελληνικού στόλου με το όνομα ΚΡΗΤΗ και αργότερα ΑΥΡΑ.

Ο συλληφθείς Άγγλος δημοσιογράφος στα απομνημονεύματά του που εξέδωσε αργότερα σατιρίζει με πολύ χιούμορ τον Ιωάννη Μιαούλη για το ιδιόρρυθμο του χαρακτήρα του πλην όμως εξαίρει τις αντιλήψεις του κατά την εκτέλεση των καθηκόντων του.

Πηγές

"Νεώτερον Εγκυκλοπαιδικόν Λεξικόν Ηλίου" τομ.13ος, σελ.546.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License

 HellenicaWorld News