Ο Ηλίας Παπανικολός, γεννημένος στις 12 Φεβρουαρίου του 1981, περισσότερο γνωστός με το καλλιτεχνικό του όνομα Εισβολέας, είναι ένας από τους πιο γνωστούς Έλληνες ράπερς. Όπως αναφέρει ο ίδιος, ξεκίνησε την εποχή που το hip hop στην Ελλάδα ξεκινούσε τη διαδρομή του και περ’ από τις δυσκολίες και τις «κακουχίες» που θεωρεί ότι περνούσε η κουλτούρα αυτή, πιστεύει ότι κατάφερε με τον τρόπο του να συμβάλει στην άνθηση και την ανύψωσή της. Αυτό που τον ξεχωρίζει από τους υπόλοιπους ράπερς είναι, κατά τον ίδιο, "η μεταδοτικότητα και η θετική ενέργεια που δίνει στον κόσμο κάνοντας τον να περνάει καλά και να μπαίνει σε σκέψη!". Στο περιβάλλον του πιστεύεται ότι τον Εισβολέα διακρίνει η απλότητα και η αμεσότητα του στη μουσική του, που είναι ιδιαίτερη, καθώς πολλές φορές συνδυάζει το hip hop με το ρεμπέτικο, χρησιμοποιώντας διάφορα όργανα της μικρασιατικής κουλτούρας σε συνδυασμό με samples. Ο Εισβολέας έχει συνεργαστεί με καλλιτέχνες του χώρου όπως οι Τάκι Τσαν, Γέλως, Ρόδες, Μηδενιστής, Ταραξίας, Υποχθόνιος, DJ ALX, Guru, Στίγμα Νεολαίος, Μικρός Κλέφτης, MC Yinka, Eversor, Hatemost, 12ος Πίθηκος, Pure Form, Κανών και έχει κυκλοφορήσει δισκογραφικά με Άλφα Γάμα, Τιγρέ Σποράκια, Σκοτεινή Πλευρά.
Διαδρομή
Τα παιδικά χρόνια
Ο Εισβολέας γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Κυψέλη. Με το hip hop άρχισε να ασχολείται από 16 χρονών με τις παρέες του. Άλλος έκανε ραπ,ενώ άλλος σάμπλαρε κι έπαιζε. Το έναυσμα ήταν από το μεγαλύτερο αδερφό του και από τους φίλους. Από μικροί άρχισαν με samples και στην πορεία μάθανε και μουσική. Η επιρροή του ήταν κυρίως συγκροτήματα από την Αμερική. Παιδικό όνειρο του Λιάκου ήταν να γίνει φυσικομαθηματικός και αφού δεν καταφέρε να το πραγματοποιήσει ασχολήθηκε με τη μουσική.[1]
Οι Άλφα Γάμα
Το 1997 ο Εισβολέας συναντάει τον Γέλω και τον Ταραξία και δημιουργούν τους Άλφα Γάμα (Άγνωστοι Γνωστοί). Το 1998 βγάζουν το πρώτο τους κομμάτι, το Θανάσιμη Απειλή με συμμετοχή Σκιές , το Έλα μου και το Εγώ είμαι αυτός. Με τους Άλφα Γάμα κυκλοφορεί δύο δίσκους το Νεοέλληνα Άκου το 2000 και την Αγνωστοφοβία το 2001.[2] Παρόλα αυτά μετα τό 2001 σταματάει να έχει επαφή με τον Ταραξία και σιγα σιγά το συγκρότημα θα οδηγηθεί στην οριστική τους διάλυση το 2004.
Η Σκοτεινή πλευρά
Το 1997 μετά τη γνωριμία του με τον Γέλω αποφάσισαν να δημιουργήσουν το σχήμα Σκοτεινή Πλευρά και έτσι άρχισαν να δημιουργούν τα πρώτα τους κομμάτια. Το σχήμα αυτό αργότερα γύρω στο 1998 σταμάτησε να κάνει μουσική καθώς δημιούργησαν τους Άλφα Γάμα. Στις αρχές του 2004 πλαισιώνει το Γέλω με γνώμονα τη συνέχεια της Σκοτεινής Πλευράς δισκογραφικά.[3] Το 2005 με την βοήθεια του Alx βγάζουν το πρώτο τους βιντεο κλιπ το Κάνε πίσω [4]. Το 2007 βγάζουν τον δίσκο Πολεμιστές ζωής ο οποίος αγαπήθηκε τόσο πολύ από το κοινό που θεωρήθηκε κλασικό σε μόλις 2.5 χρόνια από τη κυκλοφορία του.
Τα Τιγρέ Σποράκια
Το 2003 ιδρύει μαζί με τον Τάκι Τσαν (ιδρυτικό μέλος των ΖΝ) τα Τιγρέ Σποράκια, ενά τελιώς διαφορετικό συγκρότημα σε σχέση με τα υπόλοιπα καθώς ξεχωρίζει η funky διάθεση. Είναι κάτι funky, είναι σκληρό, είναι κωμικό, είναι ερωτικό και τέλος είναι περίεργο.[5] Με τα Τιγρέ Σποράκια βγάζει δύο δίσκους, το Θεωρία και πράξη το 2003 και το Όνομα και πράγμα το 2011.
Προσωπική καριέρα
2004-2009 Οι 7 πρώτοι δίσκοι
Η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά σαν Εισβολέας κυκλοφόρισε το 2004 με τίτλο Μόνο Αγάπη ενώ η συνέχεια είναι καταιγιστική καθώς βγάζει μέχρι το 2009 άλλους έξι δίσκους, ο Τρόπος Ζωής το 2004, το Με τις πάντες μόνο το 2005, η Χαλαρουίτα το 2007, το Αλήθειες Αυθόρμητες το 2007, το Νταλαβέρι με το γνήσιο το 2008 και η Καλή Φάση το 2009.
2010 - Το Γκέγκε
Το 2010 βγαίνει σε κυκλοφορία το Γκέγκε ένας τελείως διαφορετικός δίσκος, ο οποίος αντιπροσωπεύει την ελληνική πραγματικότητα, με το μοναδικό του στυλ και ήχο. Αυτό που τον κάνει ξεχωριστό από τους υπόλοιπους δίσκους είναι το έντονο ρεμπέτικο στοιχείο του.[6] Ο ίδιος ο Εισβολέας χαρακτηρίζει την μουσική του ραπ-μπετικο υπογραμμίζοντας αυτό ακριβώς ενώ σε όλο τον δίσκο χρησιμοποιούνται ελληνικά όργανα όπως το μπουζούκι και ο μπαγλαμάς.
Λίστα των ραπ
Γκέγκε
Μοι΄ζω με βόμβα
Hey Isvo! - feat. sugahspank!
Όσο τόσο - feat. Πιλότος
Κούνα το λόκο
Overdose κομμάτι - feat. Τάκι Τσαν
Δεν παίρνεις απο λόγια
Ώπα (Λαλά)- feat. Στίγμα Νεολαίος
Έλα ρε μεγάλε
Γουστάρει η παλαβή feat. ΧΙΝΟ - Μάντης
Ασε τους ρουφιάνους feat. Στιγμα Νεολαίος
Το κρατάμε ζωντανό feat. Γελως - Τάκι Τσαν
Ο Κυρ-Κουσομβόλης
Δεν είναι αυτό δικό μου παιδί feat. XINO
Δεν πέφτω - feat. Ιmam Baildi
Θέλω να δω - feat. MC YINKA
Τι να τα κάμνεις τα λεφτά feat. ΛΥΓΚΑΣ[7]
2012 - Ο Μύθος καταρρέει
Μετά από δύο χρόνια απουσίας από τις δισκογραφικές ο Λιάκος επιστρέφει πιο δυνατός από πότε και το 2012 βγάζει το δίσκο ο Μύθος καταρρέει. Ο δίσκος ερχεται σε μια ευθεία γραμμή με την εποχή που διανύουμε. Θίγει τους μύθους που κάποιοι έφτιαχναν γύρω από τον εαυτό τους όλα αυτά τα χρόνια, της μουσικής βιομηχανίας με τα cd, τον μύθο των παρουσιαστών στην τηλεόραση και το στημένο και πολυφορεμένο ύφος τον εκπομπών τους. Ο δίσκος περιέχει πολλές ατάκες που αφήνουν ιστορία όπως Τους γραμματείς και τους Φαρισαίους τις χώρας που τους πήραμε χαμπάρι και φωνάζουν βοήθεια, ή "ΟΙ σάπιες συνειδησεις τελικα ειναι Κίρκη,επρεπε να πτωχεύσουμε για να καταρρεύσουν οι μύθοι;.[8] Επίσης πολλοί θεώρουν αυτον τον δίσκο του ως diss στον Υποχθόνιο καθώς ήταν γνώστη η κόντρα τους τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα όταν ο τελευταίος υπέργαψε στην Capital Music. Τέλος όλος ο δίσκος είναι σε συνεργασία με τον beatmaker Eversor.
Λίστα των ραπ
Ο μύθος καταρρέι
Eκεί που ανήκει
Το κουτόχορτο
Καμικάζι
Καλλιτέχνης μια
Αρουραίος
Για τα παιδιά μόνο
Τα θέλω της στιγμής feat Hatemost
Μένω παρατηρητής
Γίνεται δε γίνεται
Αλλη μια συμβουλή feat 12ος Πίθηκος
Βγαίνω μια βόλτα
Παράτα τα
Τα μάτια χαμηλά [9]
Δισκογραφία
Solo Άλμπουμ
CDs
Αφιερωμένα Ι (2002)
Αφιερωμένα ΙΙ (2003)
Μόνο Αγάπη (2004)
Αφιερωμένα ΙΙΙ (2004)
Τρόπος Ζωής (2004)
Με τις πάντες μόνο (2005)
Χαλαρουίτα (2006)
Αλήθειες Αυθόρμητες (2007)
Νταλαβέρι με το γνήσιο (2008)
Καλή Φάση (2009)
Γκέγκε (2010)
Ο Μύθος καταρρέει (2012)
Η Ανθρωπιά σκοτώνεται (2015)
Mixtapes
Mixtape vol. 1 – The Instrumentals I Like (2004)
Mixtape vol. 2 – Ρίμες Ρίμες Ρίμες (2005)
Mixtape vol. 3 – Το θέλει ακόμα και ο Θεός (2006)
Mixtape vol. 4 – Θέλεις απλά τον Εισβολέα (2007)
Mixtape vol. 5 – Αλήθειες Αυθόρμητες (2008)
Άλφα Γάμα
Νεοέλληνα Άκου (2000)
Αγνωστοφοβία (2001)
Σκοτεινή Πλευρά
CDs
Πολεμιστές Ζωής (2007)
Mixtape's
Mixtape vol. 1 (2005)
Τιγρέ Σποράκια
Θεωρία και πράξη (2003)
Όνομα και πράγμα (2011)
Πηγές
Ηiphopedia.gr/Εισβολέας
Εισβολέας και Eversor/Η συνέντευξή τους arive.gr
Παραπομπές
lifo.gr ΟΙ ΑΘΗΝΑΙΟΙ - Εισβολέας
Hiphopedia.gr Άλφα Γάμα
Ηiphopedia.gr Σκοτεινή Πλευρά
Υoutube Σκοτεινή Πλευρά - Κάνε Πίσω
Ηiphop.gr Τιγρέ Σποράκια - Συνεντεύξη
ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ - Γκέγκε νέο album!
Ηiphop.gr ΓΚΕΓΚΕ ΕΙΣΒΟΛΕΑΣ - TRACKLIST
Ηiphop.gr Εισβολέας & Eversor - O μύθος καταρρέει
Ο ΜΥΘΟΣ ΚΑΤΑΡΕΕΙ (2012)
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Επίσημη Ιστοσελίδα
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License