ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Ιάκωβος Γιακουμάκης (Τομπάζης) (1782-1829) ήταν έμπορος και ναύαρχος του ελληνικού στόλου.

Ιάκωβος Τομπάζης

Βιογραφία
Γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιος του Νικόλαου Γιακουμάκη, γόνου αρχοντικής ναυτικής οικογένειας της Ύδρας, η οποία εγκαταστάθηκε στο νησί το 1668, προερχόμενη από τα Βουρλά της επαρχίας Σμύρνης. Η οικογένεια το 1816 μετονομάστηκε σε «Τομπάζη», όνομα το οποίο προήλθε από το είδος του πλοίου (ονομαζόταν τουμπάζι) των αδελφών Ιάκωβου και Μανώλη Τομπάζη . Ακολούθησε από μικρός το ναυτικό βίο και με ασχολήθηκε επιτυχώς με τη ναυτιλία, την ναυπηγική τέχνη και το εμπόριο όπως διαπιστώνεται από τα χειρόγραφά του.

Η μύησή του στη Φιλική Εταιρεία
Το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία στην Κωνσταντινούπολη από τον Παναγιώτη Σέκερη και είχε συνεργασία με τους πρωτεργάτες της επανάστασης, όπως διαπιστώνεται από την σωζόμενη αλληλογραφία του με τον Αλέξανδρο Υψηλάντη, Παναγιώτη Μπότσαρη, Γρηγόριο Δίκαιο (Παπαφλέσσας), Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη κ.ά.

Γεννήθηκε στην Ύδρα και ήταν γιός του Νικόλαου Γιακουμάκη, γόνου αρχοντικής ναυτικής οικογένειας της Ύδρας, η οποία το 1816 μετανομάστηκε σε «Τομπάζη». Ασχολήθηκε με επιτυχία με την ναυτιλία και το 1818 μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία στην Κωνσταντινούπολη απο τον Παναγιώτη Σέκερη.

Η συμμετοχή του στον Αγώνα

Ιάκωβος Τομπάζης

Με τη έναρξη της επανάστασης στην Ύδρα, ο Ιάκωβος Τομπάζης ορίστηκε πρώτος ναύαρχος του Υδραϊκού στόλου με απόφαση όλων των Υδραίων πλοιάρχων και ορκίστηκε στις 28 Απριλίου 1821 πάνω στη ναυαρχίδα Θεμιστοκλής. Για τον αγώνα αφιέρωσε όλη την περιουσία του ενώ πρόσφερε και τα τέσσερα πλοία του, τα οποία τα μετέτρεψε σε πολεμικά. Ήταν ο πρώτος που εισηγήθηκε την χρήση πυρπολικών, τα οποία αποδείχτηκαν τρομερά όπλα στον Αγώνα του 1821. Συμμετείχε στην επιχείρηση εξέγερσης της Χίου η οποία όμως δεν είχε το αναμενόμενο αποτέλεσμα. Επίσης διηύθυνε τη ναυμαχία της Ερεσσού, όπου συντελέστηκε η πρώτη ναυτική επιτυχία του Αγώνα. Στη συνέχεια έσπευσε στις Κυδωνίες ώστε να σώσει τον άμαχο πληθυσμός τους από την εκδικητική μανία των Τούρκων. Τον Ιούλιο του 1821 συμμετείχε επίσης στην εκστρατεία διάσωσης της Σάμου, όπου ο Οθωμανικός στόλος επιχείρησε πολιορκία του επαναστατημένου νησιού. Κατά τη διάρκεια της επανάστασης συμμετείχε ως πληρεξούσιος της Ύδρας σε διάφορες Εθνοσυνελεύσεις.

Απεβίωσε το 1829 στην Ύδρα και ενταφιάστηκε με μεγάλες τιμές. Είχε έναν γιο, τον Γεώργιο Τομπάζη (1809-1892), υποναύαρχο, ναυπηγό και υπουργό επί των ναυτικών.


Ταμπακιέρα του Ιάκωβου Τομπάζη
Ταμπακιέρα του Ιάκωβου Τομπάζη , Εθνικό Ιστορικό Μουσείο


Μανώλης Τομπάζης

Μανώλης Τομπάζης

Πηγές
Οι ναυμάχοι του 1821, Περιοδικό Ιστορικά, Τεύχος 178. Αθήνα: Ελευθεροτυπία. 2003.
Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου–Παύλου; Αννίτα Πρασσά. «Τομπάζης Ιάκωβος ή Γιακουμάκης (1782-1829)». ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ανακτήθηκε στις 24 Μαρτίου 2015.

Ελληνική Επανάσταση του 1821

Αγωνιστές του 1821 

 

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License