ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Γιάννης Χοντρογιάννης ήταν αγωνιστής της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 από τα Μαζέικα Καλαβρύτων. Εργάζονταν για τον Ασημάκη Ζαΐμη.

Στις 15 Μαρτίου 1821, εν αγνοία των αρχηγών της επανάστασης οι οποίοι είχαν ορίσει την έναρξή της για τις 25 Μαρτίου, ο Χοντρογιάννης ζήτησε την άδεια από τον Ζαΐμη και μαζί με τα έξι παιδιά του και τον Πετιώτη έστησαν ενέδρα στην Χελωνοσπηλιά στον Τούρκο φοροεισπράκτορα. Όταν εμφανίστηκε του επιτέθηκαν και του πήραν τους φόρoυς τους οποίους πήγαινε στην Τριπολιτσά και τους χρησιμοποίησαν στον αγώνα. Μαζί με τον φοροεισπράκτορα ήταν και ο Ταμπακόπουλος , Κωνσταντινουπολίτης , ο οποίος πήγαινε τυχαία και αυτός στην Τριπολιτσά. Ο Ταμπακόπουλος είχε χρήματα και ομόλογα μαζί του τα οποία του τα πήραν και αυτά αφού τα εγκατέλειψε τρεπόμενος σε φυγή. Τα χρήματα αυτά δόθηκαν αποδεδειγμένα στον αγώνα.

Αυτή η ενέργεια του Χοντρογιάννη και των παιδιών του ήταν η αφορμή που περίμεναν όλοι. Εκείνες τις ημέρες κυκλοφόρησαν διογκωμένες πληροφορίες μεταξύ των Τούρκων οι οποίοι νόμισαν ότι άρχισε η επανάσταση και άρχισαν να κλείνονται στα κάστρα της Πάτρας, του Αιγίου και των Καλαβρύτων. Την ίδια ώρα βλέποντάς τους Τούρκους, οι Έλληνες άρχισαν τις δικές του επαναστατικές ενέργειες νωρίτερα από ότι είχε προγραμματιστεί παρακινούμενοι από ένα τυχαίο γεγονός.

Μετά την επανάσταση, οι απόγονοί του Ταμπακόπουλου (ο ίδιος είχε πεθάνει) έκαναν αγωγή στον Χοντρογιάννη ζητώντας αποζημίωση για τα ομόλογα και τα χρήματα. Το δικαστήριο τους δικαίωσε και ,παρόλο που τα χρήματα είχαν δοθεί στους αρχηγούς του αγώνα και τα διαχειρίστηκαν αυτοί, κατέσχεσε όλη την περιουσία του. Μάλιστα τον καταδίκασε για ληστεία και φυλακίστηκε αν και την ίδια ώρα το δικαστήριο του αναγνώριζε την προσφορά του στον αγώνα.

Τα παιδιά του Χοντρογιάννη καταδικάστηκαν και αυτά αλλά ξέφυγαν και βγήκαν στη παρανομία για να ζήσουν. Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις για χάρη και αμνηστία το κράτος τα συνέλαβε και εκτέλεσε και τα έξι μετά από δόλο. Τον Πετιώτη δεν τον κυνήγησαν ούτε του έκαναν αγωγή παρόλο που ήταν συμμέτοχος.

Πηγές

* Ιστορία της Ελληνικής Επανάστασης, Τόμος Α΄, Σπυρίδων Τρικούπη, Εκδόσεις Νέα Σύνορα - Α.Α. Λιβάνη, Αθήνα 1993, SET ISBN 9602363703, Σελίδες 78, 79

 

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

Αγωνιστές του 1821

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License