.
Ο Γεώργιος Γ. Βάρβογλης ή Βάρβογλους ή Μπάρμπογλης ή Μπάρμπογλους ήταν αγωνιστής και πολιτικός του αγώνα του 1821.
Βιογραφικά στοιχεία
Η καταγωγή του ήταν από την επαρχία Τριπολιτσάς. Η οικογένειά του (οικογένεια Μπάρμπογλου ή Μπάρμπογλη ή Βάρβογλη) ήταν ιστορική οικογένεια των Σερρών ήδη από την εποχή της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η οποία διασκορπίστηκε στη Ρωσία, την Κωνσταντινούπολη και τη Βενετία. Στην Πελοπόννησο έφτασαν κάποια μέλη της οικογενείας κατά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις (1684-1688) του Φραντζέσκο Μοροζίνι, που απελευθέρωσε την Πελοπόννησο από τους Οθωμανούς. Στο στρατό του Φ. Μοροζίνι υπηρετούσε ο Κωνσταντίνος Βάρβογλης ως αξιωματικός και ο γιος του Αλέξανδρος που έμεινε τελικά στην Τριπολιτσά. Ο Παναγιώτης Βάρβογλης (ένας από τους απογόνους του Αλέξανδρου) ήταν ο παππούς του Γεωργίου Γ. Βάρβογλη. Ο πατέρας του, επίσης Γεώργιος γεννήθηκε στην Τριπολιτσά το 1734 και αφού έλαβε τα πρώτα του γράμματα εκεί, μετέβη στις Σέρρες όπου ανέλαβαν τη μόρφωσή του, οι εκεί συγγενείς του. Αργότερα ασχολήθηκε με το εμπόριο στην Οδησσό, όπου απέκτησε μεγάλη περιουσία και στη συνέχεια επέστρεψε στην Τριπολιτσά. Μετά την αποτυχημένη επανάσταση του 1769, οι Τούρκοι τον ανασκολόπισαν μαζί με άλλα μέλη της οικογενείας του, κατέστρεψαν την οικία του και δήμευσαν την περιουσία του. Έτσι ο μικρός Γεώργιος έζησε τα πρώτα του χρόνια στο πατρικό σπίτι της μητέρας του, στη Βυτίνα. Από εκεί ο Γεώργιος Γ. Βάρβογλης ανέπτυξε σπουδαία εμπορική και επιχειρηματική δράση και κατάφερε να γίνει προεστός της Τριπολιτσάς.
Κατά την Επανάσταση του 1821, όντας προεστός και βεκίλης της Τριπολιτσάς, κρατήθηκε μέσα στην πόλη από τους Τούρκους, ξέφυγε όμως πριν της αλώσεως. Υπηρέτησε στρατιώτης και πολιτικός και έγινε πληρεξούσιος στην Β' Εθνοσυνέλευση Άστρους, βουλευτής, γερουσιαστής της Πελοποννήσου και υπουργός δικαιοσύνης[1]. Η Πελοποννησιακή Γερουσία είχε στείλει μια επιτροπή από τα μέλη της για να παρασταθεί στην παράδοση του Ναυπλίου και ένα μέλος αυτής ήταν ο Γεώργιος Βάρβογλης. Ήταν παντρεμένος με την Άννα Αντωνοπούλου από την Κοτίτσα Λακωνίας και είχε δύο παιδιά τον Σωτηράκη και τον Παναγιώτη. Από την πλευρά του Παναγιώτη Βάρβογλη εγγονός του έγινε ο πολιτικός Φίλιππος Βάρβογλης και δισέγγονος του ο μουσικός Μάριος Βάρβογλης.
Όταν ήλθε ο Δράμαλης, ο Βάρβογλης έφυγε από την Αργολίδα μαζί με τον Παλαιών Πατρών Γερμανό και με άλλους. Στις Πόρτες του Σάγκα τους έπιασαν οι στρατιώτες του Πλαπούτα και ήθελαν να τους κακοποιήσουν, διότι τους θεώρησαν αίτιους της εισβολής του Δράμαλη. Ο δε Δράμαλης ξεφεύγοντας έφτασε στην Τριπολιτσά, και αμέσως εξεστράτευσε με τους συμπατριώτες του, και πήγε στο Νιοχωράκι από κάτω από τις Πόρτες. Τότε ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης που έτυχε να περνάει από εκεί ανταμώθηκε με τον Βάρβογλη και έστειλε διαταγή στον Πλαπούτα, ενώ τον Βάρβογλη τον έστειλε πίσω υπεύθυνο φροντιστή για τις ζωοτροφές του στρατοπέδου.
Η οικογένεια του Βάρβογλη έκανε δαπάνες από την ιδιωτική της περιουσία όπως και οι άλλες οικογένειες των αρχοντοπροκρίτων. Ο Βάρβογλης έστειλε και τον γιο του Σωτηράκη σε εκστρατεία με σώμα στρατιωτών κατά των Αράβων, αλλά δυστυχώς αιχμαλωτίστηκε από τους Αβαρίνους και έμεινε αιχμάλωτος για μακρύ χρονικό διάστημα και ελευθερώθηκε στο τέλος του πολέμου.
Πηγές
Φώτιος Χρυσανθόπουλος (1888). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010.
Αθανάσιος Θ. Φωτόπουλος, Οι κοτζαμπάσηδες της Αρκαδίας, Αναδημοσίευση από την "Ελευθεροτυπία", 25 Σεπτεμβρίου 2003
Ψηφιακή Βιβλιοθήκη[νεκρός σύνδεσμος]
Πρόεδροι της Βουλής, Βάρβογλης Παναγιώτης, του Παντελή Στ. Αθανασιάδη
Αναφορές
λήμμα στην Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια, τ. ΣΤ' σελ. 685
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License