ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Γεώργιος Μητακίδης (*)

Ο Γεώργιος Μητακίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1945. Πήρε το Master’s Ηλεκτρολόγων Μηχανικών το 1968 και διδακτορικό στην Μαθηματική Λογική από το Πανεπιστήμιο Κορνέλ το 1971. Άσκησε ακαδημαϊκή καριέρα στις ΗΠΑ στο MIT, στο Κορνέλ και στο Πανεπιστήμιο του Ρότσεστερ έως το 1978, όπου επέστρεψε στην Ελλάδα και εκλέχθηκε Καθηγητής στην Έδρα Μαθηματικής Λογικής του Πανεπιστημίου της Πάτρας.

Έχει εκδώσει πολυάριθμα άρθρα και βιβλία στους τομείς της Μαθηματικής Λογικής, της Πληροφορικής και των Πολιτικών Επιστήμης και έρευνας ενώ είναι συχνά προσκεκλημένος ομιλητής μεγάλων διεθνών συνέδριων. Είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Νιούκαστλ, του Πολυτεχνείου του Βουκουρεστίου, του Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης και είναι επίτιμος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Μόσχας. Είναι εξωτερικό μέλος της ρώσικης ακαδημίας Φυσικών Επιστημών και επίτιμο μέλος της Ρουμανικής Ακαδημίας των Επιστημών. Έχει λάβει τιμητικό μετάλλιο από την Βουλγαρική Ακαδημία Φυσικών Επιστημών, βραβείο αναγνώρισης από την Πολωνική Κοινωνία της Πληροφορίας για τις προσπάθειές του για την οικοδόμηση της συνεργασίας στο χώρο της Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Έχει τιμηθεί με βραβείο Nokia και το Ευρωπαϊκό Βραβείο Τηλεπικοινωνιών για την συνεισφορά του στην ανάπτυξη και τη διάδοση νέων τεχνολογιών της πληροφορίας και της επικοινωνίας στην Ευρώπη.


Σταδιοδρομία

Από το 1984 έχει αναλάβει διάφορες υψηλόβαθμες θέσεις έχοντας την αρμοδιότητα για το σχεδιασμό της Έρευνας και Ανάπτυξης, τη χρηματοδότηση και τη διεθνή συνεργασία στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα, συμπεριλαμβάνοντας τη θέση του Προέδρου της Ερευνητικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και μέλος της Επιτροπής Διοίκησης του ESPRIT (European Strategic Programme of Research in Information Technology) και μέλος της Επιστημονικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ σε διαφορετικά διαστήματα μεταξύ 1984 και 1987. Έχει ιδρύσει και ήταν επικεφαλής του τμήματος για τη βασική έρευνα και τις Διεθνής Επιστημονικές Σχέσεις στις τεχνολογίες της Πληροφορικής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1988 έως το 1993. Διετέλεσε διευθυντής του προγράμματος των 2 δις Ευρώ του ESPRIT στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή από το 1993 μέχρι την ολοκλήρωσή του το 1998.

Μέχρι τον Νοέμβριο του 2002 διετέλεσε Διευθυντής Τεχνολογιών και Υποδομών στο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα 4 δις Ευρώ για Τεχνολογίες της Κοινωνίας της Πληροφορίας ( IST ,1998-2002 ), στην Γενική Διεύθυνση της Κοινωνίας της Πληροφορίας η οποία – πέραν της χρηματοδότησης και του συντονισμού της Έρευνας και Ανάπτυξης των τεχνολογιών της πληροφορίας και των τεχνολογιών στην Ευρωπαϊκή Ένωση- καλύπτει ακόμα και τις πολιτικές και το ρυθμιστικό πλαίσιο των Τηλεπικοινωνιών.

Συμβάλει ενεργά στην προώθηση της συνεργασίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων περιοχών. Έχει παίξει ενεργό ρόλο στην ίδρυση των ερευνητικών συμφωνιών μεταξύ της Ευρώπης και των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της προώθησης του World Wide Web Consortium, W3C). Εκτός από τις δραστηριότητες συνεργασίας με την Ιαπωνία, την Κίνα, τη Ρωσία και με άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, ηγήθηκε μιας σειράς κοινών δράσεων στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη όπως και στα Βαλκάνια και στις περιοχές της Μεσογείου όπου επικεντρώνονται πολλές από τις τρέχουσες δραστηριότητες του.

Είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Συμβουλευτικής Επιτροπής RISEPTIS (Research and Innovation for Security, Privacy and Trustworthiness in the Information Society). Εκτός από ICT security and Privacy , οι τωρινές του ασχολίες και ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν πρωτοβουλίες σχετικές με την αναδυόμενη Επιστήμη του Διαδικτύου (Web Science)

Σήμερα είναι καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Πάτρας. Είναι πρόεδρος του Επιστημονικού Συμβουλίου του Ινστιτούτου Τεχνολογιών Πληροφορικής, Ανώτατος Σύμβουλος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού και σύμβουλος σε πολλές διεθνείς οργανώσεις.

Συγγραφικό Έργο

Βιβλία

Από τη λογική στο λογικό προγραμματισμό και την Prolog, ISBN: 9789607262592

Πηγές

Metakides.net

Δείτε επίσης

Διαδίκτυο
Επιστήμη του Web
Παγκόσμιος Ιστός
Μαθηματική Λογική

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Προσωπική σελίδα
1ο Διεθνές συνέδριο της επιστήμης του Web

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License