.
Ο Γεώργιος Ι. Αντωνόπουλος (Νέο Φάληρο, 1920 - Παλαιό Ψυχικό, 2010) ήταν Έλληνας φιλόσοφος, συγγραφέας και πανεπιστημιακός.
Βιογραφικά στοιχεία
Γεννήθηκε στο Νέο Φάληρο στις 22 Αυγούστου του 1920. Το 1938 τελείωσε το πρακτικό τμήμα της Βαρβακείου Προτύπου Σχολής και στη συνέχεια γράφτηκε στο Χημικό Τμήμα της Φυσικομαθηματικής σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 1944. Από το 1946 και για τρία χρόνια παρακολούθησε ως ακροατής μαθήματα φιλοσοφίας του Ι. Ν. Θεοδωρακόπουλου και άλλων καθηγητών στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Το 1952 πήγε στη Γερμανία για μεταπτυχιακές σπουδές φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης και της Κολωνίας, από όπου αναγορεύτηκε διδάκτωρ Φιλοσοφίας το 1956 με θέμα διδακτορικής διατριβής "Ο άνθρωπος ως πολίτης δύο κόσμων". Το 1968 εξελέγη υφηγητής και στη συνέχεια τακτικός καθηγητής Φιλοσοφίας στην Πάντειο Ανωτάτη Σχολή Πολιτικών Επιστημών (σημερινό Πάντειο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών), στην οποία δίδαξε επί 21 χρόνια τα μαθήματα "Εισαγωγή στη φιλοσοφία" και "Ιστορία της φιλοσοφίας και του πολιτισμού", έως ότου συνταξιοδοτήθηκε το 1989.
Εις την ζωήν στενοχωριώνται όχι εκείνοι που δεν βρήκαν την ασφάλειαν από την ζωήν αλλά εκείνοι που δεν βρήκαν την ασφάλειαν από τον εαυτόν τους! Βασανιζόμαστε και αναρωτιόμαστε: θα πετύχω? Θα βρω τα μέσα για να πετύχω? Θα προφθάσω να πετύχω? Από όλα αυτά πρέπει να μείνει κανείς μόνος! Θα πετύχω! Αυτό μόνο μένει. Θα πετύχω διότι ακούω την φωνή της επιτυχίας από μακριά, από μέσα μου. Μη χαλάς το άκουσμα με το φόβο, με τη φοβία: πότε, πώς, με τι? Απλά θα πετύχω! Η επιτυχία ακολουθεί δικούς της δρόμους πέρα από τους δρόμους της συγκεκριμένης πραγματικότητας, των μικρών μετρίων και των επιτηδείων!
—Ημερολόγιο Γεωργίου Αντωνόπουλου
Κατά τη διάρκεια της φιλοσοφικής του πορείας υπήρξε μέλος πολλών διεθνών και ελληνικών φιλοσοφικών εταιρειών (και κυρίως της Διεθνούς Εταιρείας Καντιανών Σπουδών), ενώ ο ίδιος υπήρξε ιδρυτής του Τμήματος της Ελληνικής Εταιρείας Kant καθώς και της Εταιρείας του Αρχαίου Ελληνικού Φιλοσοφικού Λόγου.
Υπήρξε συγγραφέας σημαντικού αριθμού βιβλίων σχετικά με την φιλοσοφική σκέψη και αρθρογράφος σε πλήθος ελληνικών και ξένων περιοδικών.
Ήταν παντρεμένος και είχε έναν γιο και δύο εγγονές. Πέθανε στις 12 Οκτωβρίου 2010 στο σπίτι του στο Παλαιό Ψυχικό σε ηλικία 90 ετών.
Εργογραφία
"Λόγου δύναμις. Ενώπιον της Γ' Χιλιετηρίδος - Φαινομενολογία και ερμηνευτική" (2006).
"Λόγου δύναμις. Ενώπιον της Γ' Χιλιετηρίδος - Η αρχαία ελληνική φιλοσοφική διανόηση και η ελληνική φιλοσοφική γλώσσα εις μίαν ενιαία ερμηνευτική συνόραση" (2000).
"Εισαγωγή εις την Φιλοσοφίαν: Γ' μέρος" (1982).
"Ὑπόμνημα" (1981).
"Φιλοσοφία της ιστορίας. Παραδόσεις" (1981).
"Λεξικόν φιλοσοφικών εννοιών. Εισαγωγή στη φιλοσοφική εννοιολογία" (1981).
"Πολιτική ύπαρξη: πολιτική φιλοσοφία ως φιλοσοφία της αρχαίας φιλοσοφίας" (1980-1981).
"Εισαγωγή εις την Φιλοσοφίαν: Α' και Β' μέρος" (1980).
"Kant και Pascal" (1975).
"Αι μεταφυσικαί διαστάσεις της υπάρξεως εις τον πλατωνικὸν μύθον" (1973).
"Λεξικὸν Φιλοσοφικών Εννοιών καὶ Όρων" (1972).
"Τάσεις και προβλήματα συγχρόνου μεθοδολογίας" (1968).
"Ἀπό τον κόσμον των φαινομένων εις τον μεταφυσικόν κόσμον του πνεύματος. Συμβολή εις την ιστορικήν εξέλιξιν της φιλοσοφίας του Kant. Kant και Pascal" (1966).
"Κεφάλαιον φιλοσοφίας του Νεοελληνικού πνεύματος. Συμβολή εις μίαν φιλοσοφίαν του ανθρώπου" (1965).
"Αλαφροΐσκιωτος. Μύθος και ύπαρξις. Συμβολή εις την ιδέαν του ελληνικού ανθρώπου" (1959).
Πηγές
Μοσχονάς, Σ. (2010). Μνήμη Γεωργίου Ι. Αντωνόπουλου. Φιλοσοφία και Παιδεία, 56, σ. 45.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
http://www.philosophicalbibliography.com/
http://www.panteion.gr/
http://www.kenef.phil.uoi.gr/index.php
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License