.
Ο Φωκίων Ζησιάδης είναι Έλληνας αρχιτέκτονας – φωτογράφος, γνωστός κυρίως για τις μεγάλης κλίμακας fine art φωτογραφίες του που απεικονίζουν φυσικά τοπία. Μετά από μία πολυετή καριέρα στον χώρο του τουρισμού (1988–2016), ο Φωκίων Ζησιάδης ασχολείται αποκλειστικά με την οργάνωση φωτογραφικών projects και, στο πλαίσιο αυτό, την υλοποίηση μοναχικών αποστολών περιπέτειας σε απόμακρες κυρίως περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και ενδιαφέροντος[1]. Κάθε ολοκληρωμένη φωτογραφική ενότητα της δουλειάς του εκδίδεται στη συνέχεια σε fine art φωτογραφικά λευκώματα, την έκδοση των οποίων επιμελούνται και αναλαμβάνουν οι διεθνώς αναγνωρισμένοι εκδοτικοί οίκοι Rizzoli[2] και teNeues[3].
Πρώτα χρόνια
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1956. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) απ’ όπου αποφοίτησε με διάκριση, και, στη συνέχεια, έλαβε το μεταπτυχιακό του δίπλωμα από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (αγγλικά: UoP), στη Φιλαδέλφεια των ΗΠΑ[4]. Κατά τα πρώτα φοιτητικά του χρόνια εστίασε το ενδιαφέρον του στη φωτογραφία, αποτυπώνοντας κυρίως κτίρια και αστικά τοπία μέσα από αρχιτεκτονική οπτική. Το 1983 επέστρεψε από τις ΗΠΑ και δραστηριοποιήθηκε ως αρχιτέκτονας στον οικογενειακό όμιλο επιχειρήσεων με κύριο αντικείμενό τους τον τουρισμό και τα ιδιωτικά έργα[5]. Το 1989 το ενδιαφέρον του στράφηκε στον τουρισμό με τον οποίο ξεκίνησε να ασχολείται επαγγελματικά. Μαζί με τους συνεταίρους του, όλοι τους εκπρόσωποι της δεύτερης γενιάς ιδιοκτητών της οικογενειακής επιχείρησης ΣΑΝΗ, προχώρησαν στην ενοποίηση και ριζική αναδιοργάνωση των μέχρι τότε διάσπαρτων ξενοδοχειακών μονάδων της ΣΑΝΗ, ανακαινίζοντας, εκσυγχρονίζοντας και επεκτείνοντάς τες στο πλαίσιο της νέας και πιο σύγχρονης εταιρικής ταυτότητας του «Sani Resort»[6], ως ολοκληρωμένου τουριστικού προορισμού. Με την έντονη δραστηριότητα και διαρκή παρουσία του τα επόμενα τριάντα χρόνια, ο Φωκίων Ζησιάδης καθιερώθηκε ως επιχειρηματίας στον χώρο του τουρισμού μέχρι το 2016[7].
Καριέρα στον τουρισμό (1989-2016)
Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου και ως ένας εκ των βασικών μετόχων του ομίλου της ΣΑΝΗ Α.Ε.[8], ο Φωκίων Ζησιάδης συνέβαλε στην εξέλιξη του Sani Resort σε έναν ολοκληρωμένο[9], αυτόνομο προορισμό 5 αστέρων, διεθνούς φήμης και αναγνώρισης[10]. Ειδικότερα, το 2006 οραματίστηκε και καθιέρωσε το ετήσιο φεστιβάλ γαστρονομίας «Sani Gourmet»[11], τον πρώτο, τέτοιου είδους, θεσμό στην χώρα[12]. Για τον Φωκίωνα Ζησιάδη, το εγχείρημα αυτό δεν ήταν απλά μία μονοσήμαντη προσπάθεια καθώς λειτούργησε και ευρύτερα, ως ένα «εξαιρετικό μέσο για την προβολή του ελληνικού τουρισμού»[13]. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τον συνδικαλισμό καθώς υπήρξε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος για πάνω από δώδεκα χρόνια[14].
Φωτογραφικές αποστολές (2016 και εξής)
Στα τέλη του 2015 και ενώ η εταιρεία ΣΑΝΗ Α.Ε. βρισκόταν στο ζενίθ της[15], πέρασε, μετά από συλλογική απόφαση, σε γκρουπ διεθνών επενδυτικών funds. Το γεγονός αυτό οδήγησε το σύνολο των πρώην μετόχων, συμπεριλαμβανομένου του Φωκίωνος Ζησιάδη, σε μεταβίβαση των μετοχών τους[16]. Έκτοτε, όλο του το δυναμικό και οι δραστηριότητές του επικεντρώνονται αποκλειστικά στη φωτογραφία τοπίου, στην επιμέλεια και έκδοση πολυτελών fine art λευκωμάτων και, βεβαίως, στο πάθος του για ταξίδια περιπέτειας[17]. Το αρχικό ενδιαφέρον του για τα αστικά τοπία[18], βαθμιαία στρέφεται προς το φυσικό περιβάλλον[19]. Το ιδιάζον χαρακτηριστικό των φωτογραφικών του κάδρων είναι ο ιδιαίτερος, καθαρά προσωπικός τρόπος κατανόησης του κόσμου που τον πλαισιώνει, κάτι που είναι έκδηλο στις φωτογραφικές του απεικονίσεις[20]. Με έναν σχεδόν μαγικό και άμεσο τρόπο εισάγει τον θεατή στην καρδιά του αντικειμένου κάθε φωτογραφίας, χωρίς παρεμβολές ή περιττές διαμεσολαβήσεις[21], την ίδια στιγμή που διατηρεί μία ματιά καλλιτεχνική[22], ή, ακόμα και αρχιτεκτονική[23]. Η φύση, σε όλες τις μορφές της, αποτελεί την κύρια θεματολογία του έργου του. Έρημοι, έλη, παγετώνες, σαβάνες, ζούγκλες, ηφαίστεια, θάλασσες, ποτάμια, καταρράκτες, παγόβουνα, βουνά μέχρι σύνθετες γεωλογικές μορφολογίες, είναι μερικά μόνο παραδείγματα[24] . Αυτή η φυσική ποικιλομορφία είναι έντονα παρούσα στις φωτογραφίες του που ενώ συνδυάζουν φαινομενικά αποκλίνοντα στοιχεία, προάγουν τελικά μία αισθητική ισορροπία[25]. Αυτή ακριβώς η ισορροπία, ως στοιχείο γενικά της φωτογραφίας, περιγράφεται χαρακτηριστικά από τον ίδιο ως «μουσική χωρίς ήχο (…) αφήγημα χωρίς σενάριο (…) συναίσθημα που δίνει νόημα στις διαθέσεις (…) δημιουργική δράση (…) επικοινωνία μέσα από ένα παράθυρο με ιδιωτική θέα στον ολοένα μεταβαλλόμενο κόσμο μας (…) παρατηρητήριο ατελείωτου στοχασμού και [ως] μια προσωπική, καλλιτεχνική αναζήτηση»[26].
Η αγάπη του για τη φωτογραφία και το πάθος του για περιπέτεια τον οδήγησαν να επισκεφθεί πλήθος διαφορετικών προορισμών. Μέσα από τα ταξίδια του, η γνωριμία με διαφορετικές κουλτούρες και πολιτισμούς ανά τον κόσμο συνέβαλε αποφασιστικά στον εμπλουτισμό και την διεύρυνση του αισθητικού του κριτηρίου και της ικανότητάς του να ξεχωρίζει το συνηθισμένο από το σπάνιο[27]. Έχει ταξιδέψει σε όλες τις Ευρωπαϊκές χώρες, την Ισλανδία, τη Γροιλανδία, το Βιετνάμ, την Παταγονία, την Τανζανία, τη Ζανζιβάρη, τη Ναμίμπια, τη Μποτσουάνα, τη Νότια Αφρική, το Μαρόκο, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Τουρκία, το Ομάν, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αργεντινή, τη Χιλή, την Κίνα, τη Ρωσία, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής και τις Μπαχάμες[28].
Δείγματα της δουλειάς του δημοσιεύονται συχνά από τον ίδιο στην προσωπική του ιστοσελίδα καθώς επίσης και σε διακεκριμένους φωτογραφικούς ιστότοπους, όπως το "Lens culture.com", το "1x.com", το "500px.com" και το "pixoto.com". Πολλές φωτογραφίες του έχουν πλαισιώσει ξενόγλωσσες δημοσιεύσεις με επίκεντρο περιβαλλοντικά ζητήματα[29].
Εκδόσεις και εκθέσεις
Η ολοκλήρωση κάθε φωτογραφικού project και η συνεπακόλουθη έκδοσή του σε βιβλίο είναι μια διαδικασία χρονοβόρα που περνά μέσα από πολλά στάδια ωρίμανσης. Προκειμένου να ολοκληρωθεί το περιεχόμενο κάθε δουλειάς, ο Φωκίων Ζησιάδης συνειδητά αποφασίζει να επισκεφθεί τον ίδιο προορισμό όσες φορές κριθεί αναγκαίο, πάντοτε σε διαφορετικές εποχές του έτους, ώστε με την μεγαλύτερη δυνατή πιστότητα να αποτυπώσει το πνεύμα κάθε τόπου[30]. Δύο από τα projects του έχουν ήδη εκδοθεί σε βιβλία. Το πρώτο, με τίτλο “ICELAND” [«ΙΣΛΑΝΔΙΑ»], κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 2016 από τον εκδοτικό οίκο teNeues (ISBN: 978-3-8327-3319-3)[31], ενώ το δεύτερο, με τίτλο “VIETNAM” [«ΒΙΕΤΝΑΜ»], εκδόθηκε τον Σεπτέμβριο του 2020 από τον εκδοτικό οίκο Rizzoli (ISBN: 978-88-918284-2-2)[32].
Η πρώτη ατομική του έκθεση πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβριο του 2019 στο Μουσείο Μπενάκη στην Αθήνα, με τίτλο «Παγετώνες – Από τη Γένεση στην Εξαΰλωση»[33]. Στην έκθεση αυτή παρουσιάστηκαν επιλεγμένες φωτογραφίες από το project του για τη Γροιλανδία, ταξινομημένες σε διαφορετικέςθεματικές ενότητες αναλόγως του εικονιζόμενου τοπίου και της εποχής. Για την δουλειά αυτή, απαιτήθηκαν πάνω από τέσσερα συνολικά χρόνια, στην διάρκεια των οποίων ο Φωκίων Ζησιάδης επισκέφθηκε πέντε φορές την Αρκτική, διαμένοντας για πάνω από 100 συνολικά ημέρες στη Γροιλανδία[34].
Η έκδοση της φωτογραφικής του δουλειάς για τη Γροιλανδία με τίτλο «GREENLAND» έχει ήδη προγραμματισθεί και αναμένεται να κυκλοφορήσει μέσα στο 2022[35]. Δύο ακόμη project, το ένα αφιερωμένο στο Μαρόκο με τίτλο «MOROCCO» και το άλλο με επίκεντρο τα άγρια ζώα της Αφρικής με τίτλο «AFRICAN WILDLIFE» βρίσκονται σε εξέλιξη, με την έκδοσή τους όμως να καθυστερεί λόγω των δυσκολιών στις ταξιδιωτικές μετακινήσεις εν μέσω της πανδημίας του κορονοϊού (Covid-19).
Προσωπική ζωή
Ο Φωκίων Ζησιάδης έχει επιλέξει να ζει μόνιμα εντός μίας απομονωμένης δασικής περιοχής στη Σάνη Χαλκιδικής, όπου έχει οργανώσει και το εργαστήριό του. Πηγή έμπνευσης αλλά και βίωμα από την παιδική του ηλικία[36], αυτός ο πιο μοναχικός τρόπος ζωής εκτός πόλης αποτελεί συνειδητή του επιλογή. Είναι παντρεμένος με τη Μάτα Τσολοζίδη-Ζησιάδη από το 1979, η οποία βρίσκεται δίπλα του σε κάθε βήμα[37], συλλέκτρια και κάτοχος της αρχαιολογικής «Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη» που περιλαμβάνει αντικείμενα που χρονικά καλύπτουν μια περίοδο 7.000 χρόνων ελληνικής ιστορίας[38]. Μαζί έχουν αποκτήσει έναν γιο, τον Λεωνίδα Ζησιάδη, παντρεμένο με την Ελεάννα Στασινού-Ζησιάδη με την οποία έχουν δύο παιδιά, τον Φωκίωνα και τον Δημήτρη.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Προσωπική ιστοσελίδα Φωκίωνος Ζησιάδη (στα αγγλικά)
Παρουσία στο Lens Culture.com
Παρουσία στο 1x.com
Παρουσία στο 500px.com
Παρουσία στο Pixoto.com
Παραπομπές
Alex Sheal, “Vietnam by Fokion Zissiadis” [Το Βιετνάμ μέσα από τον Φωκίωνα Ζησιάδη], Rizzoli USA (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, Egill Helgason, “Introductory text” [Εισαγωγικό κείμενο] στο Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 7, ISBN: 978-3-8327-3319-3. Βλ. επίσης, Μερόπη Κοκκίνη, «Ένας Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει το μεγαλείο των παγόβουνων», Lifo, Αθήνα, 17/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
Marco Ausenda, “Fokion Zissiadis at Rizzoli Publishing” [Ο Φωκίων Ζησιάδης στις εκδόσεις Rizzoli], Προσωπική ιστοσελίδα Φωκίωνος Ζησιάδη (στα αγγλικά), 2/9/2019. (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
Hendrik teNeues, “Life is about timing” [Όλα στη ζωή είναι θέμα συγχρονισμού] στο Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 5, ISBN 978-3-8327-3319-3. Βλ. επίσης, “Iceland. Fokion Zissiadis” [Ισλανδία. Φωκίων Ζησιάδης], Exhibitions International (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020). Βλ. επίσης, Simos Saltiel, “Iceland” [Ισλανδία], Red Creative. (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 181. ISBN 978-3-8327-3319-3. Βλ. επίσης, “Fokion Zissiadis” [Φωκίων Ζησιάδης], All About Photo.com (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
“Fokion Zissiadis” [Φωκίων Ζησιάδης], All About Photo.com (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Επίσημη ιστοσελίδα του Sani Resort. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Γιώργος Τούλας, «Έτσι γεννήθηκε το Sani Club», Περιοδικό Parallaxi, Θεσσαλονίκη, 18/3/2017, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 9/12/2020). Βλ. επίσης, Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 181, ISBN 978-3-8327-3319-3.
Ιωάννα Αλεξάτου, «Ανοιχτοί ορίζοντες», Η Καθημερινή, Αθήνα, 29/8/2015, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
Σ. Καπίκη, “Profit Optimization Strategies in Integrated Resorts - Case Study of the Sani Resort, Chalkidiki” [Στρατηγικές Βελτιστοποίησης Κέρδους σε Ολοκληρωμένα Τουριστικά Θέρετρα – Η περίπτωση του Sani Resort, Χαλκιδική], Διεθνές Συνέδριο με θέμα ΄Competition and Innovation in Tourism: New Challenges in an Uncertain Environment’ [Ανταγωνισμός και Καινοτομία στον Τουρισμό: Νέες Προκλήσεις σε ένα Αβέβαιο Περιβάλλον], σσ. 193-205, Νάπολη, 2012, ISBN 978-88-89677-88-9. Διαθέσιμο στα αγγλικά στο SSRN: http://ssrn.com/abstract=2150608. (Ανακτήθηκε στις 9/12/2020).
«Έρευνα της Stat Bank για τις σημαντικότερες επιχειρήσεις στην τουριστική οικονομία[νεκρός σύνδεσμος]» (PDF), Stat Bank, Αθήνα, 2008, σσ. 1-11 (βλ. ειδικά σσ. 8-9). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Φωκίων Ζησιάδης, “Introductory text” [Εισαγωγικό κείμενο] στο Γεωργία Δώδου (επιμ.), Sani Gourmet ’07. A week of food and wine culture [Sani Gourmet ΄07. Μία εβδομάδα γαστρονομικής και οινοποιητικής κουλτούρας](Μπροσούρα σε ελληνικά και αγγλικά), Sani Resort, Χαλκιδική, 19-26/5/2007. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Γιάννης Βίκας, «Μια δεκάχρονη εμπειρία γεύσης», Περιοδικό Parallaxi, Θεσσαλονίκη, 7/4/2015, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, Μιχάλης Μιχαήλ, «Ημερολόγια κουζίνας, Sani gourmet festival», Περιοδικό Lifo, Αθήνα, 15/5/2013, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλέπε επίσης, Ρούλα Τσουλέα, «Τo Quaker 'Χρυσός Χορηγός' στο Sani Gourmet 2011», Τα Νέα, Αθήνα, 6/6/2011, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, “Sani Gourmet 2007 – 2017”, Red Creative. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, “Sani Gourmet 2015: Οι σεφ και το πρόγραμμα”, Culture now.gr, 17/4/2015. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Χριστίνα Πουτέτση, «Νηστικό αρκούδι … δεν ταξιδεύει», Το Βήμα, Αθήνα, 18/5/2013, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Δημήτρης Σταθόπουλος, «Νέα διοίκηση στο ξενοδοχειακό επιμελητήριο Ελλάδος», Travel Daily News, Αθήνα, 11/7/2006, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, ΣΠ Κτενάς, «Οι Ρώσοι σώζουν (;) τον ελληνικό τουρισμό», Το Βήμα, Αθήνα, 25/3/2007, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, «Δύο Ηρακλειώτες στο Δ.Σ. του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος», Πατρίς, Κρήτη, 15/1/2010, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Ξανθή Γούναρη, «Σάνη - Oaktree - Goldman Sachs - Hermes εις σάρκα μία», Liberal, Αθήνα, 8/1/2016, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Στάθης Κουσουνής, “Sani and Ikos join forces” [Sani και Ikos ενώνουν τις δυνάμεις τους], Ekathimerini.com (στα αγγλικά), Αθήνα, 7/1/2016, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, Μερόπη Κοκκίνη, «Ένας Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει το μεγαλείο των παγόβουνων», Lifo, Αθήνα, 17/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
Έλις Κις, «Ανάμεσα σε παγόβουνα», K Magazine, Αθήνα, 6/10/2019, σσ. 22-28. Έντυπη έκδοση (διαθέσιμο και ηλεκτρονικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Θάλεια Στεφανίδου, “Port of Thessaloniki” [Λιμάνι Θεσσαλονίκης], Περιοδικό Edge of Humanity (στα αγγλικά), 18/10/2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, Άγγελος Βάσσος, «Θησαυρός στο λιμάνι», Περιοδικό Επιλογές, Θεσσαλονίκη, Σεπτέμβριος 2016, σσ. 14-21. Έντυπη έκδοση.
“Fokion Zissiadis” [Φωκίων Ζησιάδης], Cada día un fotógrafo (στα Ισπανικά), 5/3/2013. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Θάλεια Στεφανίδου, “A brief comment on the photographic work of Fokion Zissiadis, Iceland” [Σύντομο σχόλιο στην φωτογραφική δουλειά του Φωκίωνος Ζησιάδη, Ισλανδία] στο Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 9, ISBN 978-3-8327-3319-3. Βλ. επίσης, Egill Helgason, “Introductory text” [Εισαγωγικό κείμενο] στο Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 7, ISBN: 978-3-8327-3319-3.
Alex Sheal, “The paths less travelled” [Οι διαδρομές οι λιγότερο ταξιδεμένες] στο Maria Cecilia Curti (επιμ.), VIETNAM [ΒΙΕΤΝΑΜ], εκδόσεις Rizzoli, Μιλάνο, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 10, ISBN: 978-88-918284-2-2. Βλ. επίσης, Alex Sheal, “Journey to the North” [Ταξίδι προς Βορρά] στο Maria Cecilia Curti (επιμ.), VIETNAM [ΒΙΕΤΝΑΜ], εκδόσεις Rizzoli, Μιλάνο, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 15, ISBN: 978-88-918284-2-2.
Σταύρος Καβαλλάρης, “Disappearing icebergs”, Περιοδικό Edge of Humanity Magazine (στα αγγλικά), 22/10/2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
“Fokion Zissiadis: Greenland” [Φωκίων Ζησιάδης: Γροιλανδία], Περιοδικό NORR Magazine (στα αγγλικά), Στοκχόλμη, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
“Iceland by Fokion Zissiadis” [Η Ισλανδία μέσα από τον Φωκίωνα Ζησιάδη], Περιοδικό Luxury Travel Magazine (στα αγγλικά), 4/4/2016, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, “Iceland. Fokion Zissiadis” [Ισλανδία. Φωκίων Ζησιάδης], Exhibitions International (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Θάλεια Στεφανίδου, “A brief comment on the photographic work of Fokion Zissiadis, Iceland” [Σύντομο σχόλιο στην φωτογραφική δουλειά του Φωκίωνος Ζησιάδη, Ισλανδία] στο Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 9, ISBN 978-3-8327-3319-3. Βλ. επίσης, Θάλεια Στεφανίδου, “Iceland in Color” [Η Ισλανδία με Χρώμα], Lens Culture (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, “A Conversation: Fokion Zissiadis talks to Thodoris Koutsogianopoulos” [Μία συζήτηση: Ο Φωκίων Ζησιάδης συνομιλεί με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο] στο Maria Cecilia Curti (επιμ.), VIETNAM [ΒΙΕΤΝΑΜ], εκδόσεις Rizzoli, Μιλάνο, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 262. ISBN: 978-88-918284-2-2.
Μερόπη Κοκκίνη, «Ένας Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει το μεγαλείο των παγόβουνων», Lifo, Αθήνα, 17/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
“Fokion Zissiadis” [Φωκίων Ζησιάδης], All About Photo.com (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Irene Soave, “2050: sott’acqua in trecento milioni. E il mare si mangerà Venezia e Mumbai” [2050: κάτω από την στάθμη της θάλασσας τριακόσια εκατομμύρια άνθρωποι. Και η θάλασσα θα έχει καταπιεί την Βενετία και το Μουμπάι], Corriere Della Sera (στα Ιταλικά), Μιλάνο, 30/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, “Wildlife Journal” (PDF), έκδ. Singita Grumeti, Τανζανία, Μάρτιος 2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Μερόπη Κοκκίνη, «Ένας Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει το μεγαλείο των παγόβουνων», Lifo, Αθήνα, 17/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020)
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση “ICELAND” [«ΙΣΛΑΝΔΙΑ»] βλ. Google Βιβλία (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 11/12/2020).
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την έκδοση “VIETNAM” [«ΒΙΕΤΝΑΜ»] βλ. Google Βιβλία (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 11/12/2020).
«Φωκίων Ζησιάδης. ICEBERGS από τη Γένεση στην Εξαΰλωση», Μουσείο Μπενάκη, Αθήνα, Οκτώβριος 2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020); “Fokion Zissiadis | Athens | To November 17” [Φωκίων Ζησιάδης | Αθήνα | Μέχρι 17 Νοεμβρίου], Ekathimerini.com (στα αγγλικά), Αθήνα, 23/10/2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020); “Fokion Zissiadis. ICEBERGS from Genesis to Extinction” [Φωκίων Ζησιάδης. ΠΑΓΟΒΟΥΝΑ από τη Γένεση στην Εξαΰλωση], Art Limited (στα αγγλικά), 3/10/2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020); “Fokion Zissiadis: Icebergs from Genesis to Extinction” [Φωκίων Ζησιάδης: Παγόβουνα από τη Γένεση στην Εξαΰλωση], The Eye of Photography (στα αγγλικά), Παρίσι, Οκτώβριος 2019. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Γιώργος Αρχιμανδρίτης, “A conversation with Fokion Zissiadis” [Μία συζήτηση με τον Φωκίωνα Ζησιάδη] στο Regine Freyberg (επιμ.), ICELAND [ΙΣΛΑΝΔΙΑ], εκδόσεις teNeues, Ιταλία, Φεβρουάριος 2016, σελ. 173, ISBN: 978-3-8327-3319-3. Βλ. επίσης, “A rugged world” [Ένας ακανόνιστος κόσμος], Περιοδικό Icelandair Stopover Magazine, Καλοκαίρι 2016, σσ. 14-15. Έντυπη έκδοση. Βλ. επίσης, “Φωτογραφικό ταξίδι στους ‘Παγετώνες’ από τον Φωκίωνα Ζησιάδη”, Τα Νέα, Αθήνα, 8/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, Έλις Κις, “Ανάμεσα σε παγόβουνα”, Περιοδικό K, Αθήνα, 6/10/2019, σσ. 22-28. Έντυπη έκδοση. Βλ. επίσης, Ελένη Χρίστικα, “Journey to the Arctic”, Περιοδικό Mancode, Αθήνα, 6/10/2019, σσ. 136-139. Έντυπη έκδοση. Βλ. επίσης, Μερόπη Κοκκίνη, «Ένας Έλληνας φωτογράφος ταξίδεψε μέχρι τη Γροιλανδία για να φωτογραφίσει το μεγαλείο των παγόβουνων», Lifo, Αθήνα, 17/10/2019, έκδ. ηλεκτρονική (Ανακτήθηκε στις 17/12/2020).
Έλις Κις, “Ανάμεσα σε παγόβουνα”, Περιοδικό K, Αθήνα, 6/10/2019, σσ. 22-28 (βλ. ειδικά σελ. 28). Έντυπη έκδοση.
Θοδωρής Κουτσογιαννόπουλος, “A Conversation: Fokion Zissiadis talks to Thodoris Koutsogianopoulos” [Μία συζήτηση: Ο Φωκίων Ζησιάδης συνομιλεί με τον Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο] στο Maria Cecilia Curti (επιμ.), VIETNAM [ΒΙΕΤΝΑΜ], εκδόσεις Rizzoli, Μιλάνο, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 260. ISBN: 978-88-918284-2-2.
Alex Sheal, “The paths less travelled” [Οι διαδρομές οι λιγότερο ταξιδεμένες] στο Maria Cecilia Curti (επιμ.), VIETNAM [ΒΙΕΤΝΑΜ], εκδόσεις Rizzoli, Μιλάνο, Σεπτέμβριος 2020, σελ. 10, ISBN: 978-88-918284-2-2. Βλ. επίσης, “Fokion Zissiadis” [Φωκίων Ζησιάδης], All About Photo.com (στα αγγλικά). (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020).
Μαρία Θερμού, «Ιστορία 7.000 ετών μέσα από τη συλλογή του Γεωργίου Τσολοζίδη», Το Βήμα, Αθήνα, 14/9/2012, έκδ. ηλεκτρονική. (Ανακτήθηκε στις 8/12/2020). Βλ. επίσης, Επίσημη ιστοσελίδα Συλλογής Γεωργίου Τσολοζίδη.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License