ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Η Φώφη Σαραντοπούλου (Αθήνα, 1937 - 28 Ιουλίου 1985), ήταν Ελληνίδα λυρική κολορατούρα σοπράνο.

Βιογραφικά στοιχεία

Σπουδές και ντεμπούτο

Σπούδασε στο Εθνικό Ωδείο με τη Μάγκυ Καρατζά, αποφοιτώντας το 1963 με Α' Βραβείο κι Αριστείο Εξαιρετικής Επίδοσης. Κέρδισε υποτροφία "Μαρία Κάλλας" και τελειοποίησε τις σπουδές της στη Μουσική Ακαδημία της Βιέννης κοντά στη Luise Scheid και τον Anton Dermota, με τον οποίο μελέτησε ειδικότερα ορατόριο και lied.

Έλαβε μέρος στο Διεθνή Διαγωνισμό Τραγουδιού στην Τουλούζ της Γαλλίας, όπου και διακρίθηκε κερδίζοντας μετάλλιο. Παρουσιάστηκε στο γαλλικό κοινό σε σουαρέ ντε γκαλά από τη σκηνή της Όπερας της Τουλούζ καθώς και σε ρεσιτάλ από τη Γαλλική Ραδιοφωνία και Τηλεόραση.

Καριέρα

Επίσης έδωσε ρεσιτάλ στη Βιέννη, στην Αυστριακή Ραδιοφωνία και πρωταγωνίστησε στο «Μαγικό Αυλό» του Μότσαρτ, που ανέβασε η Volksoper. Τον ίδιο ρόλο, της Βασίλισσας της Νύχτας, τραγούδησε και στην Όπερα της Σόφιας, ενώ στις πόλεις Ρούσε και Φιλιππούπολη τραγούδησε στο «Ριγκολέτο» και στον «Κουρέα της Σεβίλλης». Στην Όπερα του Άαχεν τραγούδησε «Τραβιάτα».

Ήταν μόνιμο στέλεχος της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, έχοντας πρωταγωνιστήσει σε πολυάριθμες παραγωγές. Συχνά εμφανιζόταν σε ρεσιτάλ (μόνιμα συνοδευόμενη από την πιανίστα Λίντα Λεούση αλλά κι από το νεαρό τότε πιανίστα Άρη Χριστοφέλλη, μετέπειτα διεθνώς αναγνωρισμένο κόντρα τενόρο), ενώ είχε τραγουδήσει πολλές φορές και για την Ελληνική Ραδιοφωνία Τηλεόραση.

Είχε συμμετάσχει επανηλειμμένα σε συναυλίες της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών ως σολίστ, με την οποία τραγούδησε και στη 2η Συμφωνία του Γκούσταβ Μάλερ στο Ηρώδειο στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με διευθυντή το Μιλτιάδη Καρύδη.

Προσωπική ζωή

Ήταν παντρεμένη με το Γιώργο Kαβάγια, γνωστό διευθυντή φωτογραφίας του ελληνικού κινηματογράφου. Έχασε τη ζωή της σε αυτοκινητικό δυστύχημα στις 28 Ιουλίου 1985.

Ρόλοι

Ρόλοι στους οποίους διέπρεψε ήταν μεταξύ άλλων οι:

* Βασίλισσα της Νύχτας και Παμίνα («Μαγικός Αυλός» του Μότσαρτ)
* Βιολέτα («Τραβιάτα» του Βέρντι)
* Τζίλντα («Ριγκολέτο» του Βέρντι)
* Λουτσία («Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι)
* Έρωτας («Ορφέας κι Ευρυδίκη» του Γκλουκ)
* Μιμί και Μουζέτα («Λα Μποέμ» του Πουτσίνι)
* Ναϊάς («Αριάδνη στη Νάξο» του Στράους)
* Λεϊλά («Αλιείς Μαργαριταριών» του Μπιζέ)
* Αμίνα («Υπνοβάτις» του Μπελίνι)
* Μπελίντα («Διδώ και Αινείας» του Πέρσελ)
* Άννα («Άννα Μπολένα» του Ντονιτσέτι)
* Σεραφίνα («Καμπανέλο» του Ντονιτσέτι)
* Ροζίνα («Κουρέας της Σεβίλλης» του Ροσίνι)
* Μικαέλα («Κάρμεν» του Μπιζέ)
* Άννα («Η Ζωή ενός Ακόλαστου» ή «Η εξέλιξη του Ασώτου» του Στραβίνσκι)
* Ροδιά («Ανοιξιάτικο Παραμύθι» του Ξηρέλλη)
* Ελβίρα («Ιταλίδα στο Αλγέρι» του Ροσίνι)
* Νέντα («Οι Παλιάτσοι» του Λεονκαβάλο)
* Φωτιά («Το Παιδί και τα Μάγια» του Ραβέλ)
* Ροζαλίντα («Νυχτερίδα» του Στράους)
* Φιορντιλίτζι («Έτσι κάνουν όλες» του Μότσαρτ)
* Κλεοπάτρα («Ιούλιος Καίσαρ» του Χαίντελ)
* Ερωφίλη («Το δαχτυλίδι της μάνας» του Καλομοίρη)
* Ολυμπία («Τα Παραμύθια του Χόφμαν» του Όφενμπαχ) κ.α.

Δισκογραφία

Μοναδική επίσημη εμφάνιση της Φώφης Σαραντοπούλου στη δισκογραφία είναι η συμμετοχή της στο διπλό δίσκο του 1987 «ΕΛΣ: Μοναδικές ερμηνείες» (Lyra, 3461/2 LP). Η ηχογράφηση είχε πραγματοποιηθεί το 1979. Συμμετείχαν επίσης οι: Δημήτρης Καβράκος, Μαρία Κορομάντζου, Κική Μορφωνιού, Αλεξάνδρα Παπατζάκου, Σώτος Παπούλκας, Γιώργος Παππάς, Κώστας Πασχάλης, Θάνος Πετράκης και Ζανέτ Πηλού. Την Ορχήστρα της Ε.Λ.Σ. διηύθυνε ο Δημήτρης Χωραφάς. (Ο δίσκος επανακυκλοφόρησε σε διπλό CD το 2008 από τη Lyra Classics).

Η Φώφη Σαραντοπούλου ακούγεται ακόμα στο CD της πιανίστας Λίντας Λεούση «Ρομαντικά έργα για πιάνο Επτανησίων Συνθετών», όπου ερμηνεύει το τραγούδι του Γεωργίου Λαμπελέτ «Η Ανθοστεφάνωτη». (Το CD κυκλοφόρησε το 2004 από τη Music Box).

Εξωτερικοί Σύνδεσμοι

* Σελίδα στο MySpace που περιέχει βιογραφικό, φωτογραφίες και ηχητικά αρχεία.

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License