ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Ο Θεοφάνης (Φάνης) Γκέκας (Λάρισα, 23 Μαΐου 1980) είναι Έλληνας διεθνής ποδοσφαιριστής, ο οποίος αγωνίζεται ως επιθετικός. Μεγάλωσε στη συνοικία Αβέρωφ και συμπτωματικά έχει τα γενέθλια του την ίδια ημέρα με το ποδοσφαιρικό ίνδαλμά του, τον παλιό ποδοσφαιριστή της ΑΕΛ Γιάννη Βαλαώρα, καθώς και εκείνος έχει γεννηθεί στις 23 Μαΐου (1958). .


Theofanis GEKAS

Συλλογική καριέρα

Φάνης Γκέκας
Προσωπικές πληροφορίες
Πλήρες όνομα Θεοφάνης Γκέκας
Ημερ. γέννησης 23 Μαΐου 1980 (38 ετών)
Τόπος γέννησης Λάρισα, Ελλάδα
Ύψος 1,79 m
Θέση Επιθετικός
Ομάδες νέων
1997-1998 Τοξότης Λάρισας
1998 ΑΕ Λάρισας
Επαγγελματική καριέρα*
Περίοδος Ομάδα Συμμ. (Γκ.)
1998-2001 ΑΕ Λάρισας 61 (16)
2001-2005 Καλλιθέα 100 (44)
2005-2007 Παναθηναϊκός 41 (23)
2006-2007 →ΒφΛ Μπόχουμ 32 (20)
2007-2010 Μπάγερ Λεβερκούζεν 50 (13)
2009 →Πόρτσμουθ ΦΚ 1 (0)
2010 →Χέρτα Βερολίνου 17 (6)
2010-2012 Άιντραχτ Φραγκφούρτης 48 (23)
2012 Σαμσουνσπόρ 11 (8)
2012 Λεβάντε 4 (0)
2013 Ακχισάρ Μπελεντίγιεσπορ 15 (12)
2013-2014 Κόνιασπορ 24 (13)
2014-2015 Ακχισάρ Μπελεντίγιεσπορ 24 (12)
2015 Εσκισεχίρσπορ 10 (5)
2016-2017 ΦΚ Σιόν 30 (13)
2017 Σίβασπορ 10 (2)
Εθνική ομάδα
Περίοδος Ομάδα Συμμ. (Γκ.)
2005-2014 Ελλάδα 78 (24)
* Οι συμμετοχές και τα γκολ στις προηγούμενες

ομάδες υπολογίζονται μόνο για τα εγχώρια πρωταθλήματα

και έχουν ανανεωθεί έως 30 Ιουνίου 2017.
† Συμμετοχές (Γκολ).

Σε μικρή ηλικία ασχολήθηκε με την ελληνορωμαϊκή πάλη, στην πορεία όμως κι έπειτα από παρότρυνση του πατέρα του αποφάσισε να αφοσιωθεί αποκλειστικά με τη μεγάλη του αγάπη, το ποδόσφαιρο. Πραγματοποίησε πολύ καλές εμφανίσεις στο σχολικό πρωτάθλημα κερδίζοντας έτσι μια θέση στα τμήματα υποδομής του Τοξότη Λάρισας, που θεωρούνται από τα καλύτερα στην Ελλάδα, καθώς έχουν αναδείξει μεγάλους ποδοσφαιριστές, στους οποίους πλέον συγκαταλέγεται και ο ίδιος.

Στους «ερυθρόλευκους» της Λάρισας, που τότε αγωνίζονταν στο τοπικό πρωτάθλημα, ο Γκέκας είχε για ένα διάστημα συμπαίκτη τον αδερφό του Δημήτρη. Γρήγορα διακρίθηκε στη θέση του επιθετικού χάρη στην ταχύτητα, την εκρηκτικότητα και τη σκληρή δουλειά που τον χαρακτηρίζουν. Σε έναν αγώνα με αντίπαλο την ομάδα του Ευαγγελισμού, εξαιτίας της αποβολής του τερματοφύλακα, υπερασπίστηκε την εστία του Τοξότη, αλλά δέχτηκε ένα γκολ στα είκοσι λεπτά που αγωνίστηκε και το "πείραμα" δεν επαναλήφθηκε.

Ο Γκέκας ήταν γεννημένος επιθετικός καθώς ο Λαρισαίος φορ έχει αναδειχθεί πρώτος σκόρερ σε όποια ομάδα και κατηγορία έχει αγωνιστεί. Μάλιστα την περίοδο 1997-98 πέτυχε 40 γκολ και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τοπικού πρωταθλήματος Λάρισας.


ΑΕ Λάρισας

Οι εμφανίσεις του με τον Τοξότη δεν άφησαν ασυγκίνητη τη μεγάλη ομάδα της περιοχής, την ΑΕΛ και το 1998 ο τότε σκάουτερ του συλλόγου Ζόραν Μπάμποβιτς τον επέλεξε μαζί με τον συμπαίκτη του Λευτέρη Τέα για να επανδρώσει με νέα ταλέντα τη «βασίλισσα του κάμπου» που τότε αγωνιζόταν στη Β΄ Εθνική.

Στην πρώτη του χρονιά, την περίοδο 1998-99, ο Γκέκας είχε μικρό χρόνο συμμετοχής, αγωνιζόμενος μόλις 8 φορές και σκοράροντας μια φορά. Την επόμενη χρονιά όμως ήταν βασικός, καθώς συμμετείχε σε 24 αγώνες πρωταθλήματος και πέτυχε 5 γκολ, ενώ στο κύπελλο συμμετείχε σε 4 αγώνες και σημείωσε ένα γκολ.

Η επόμενη περίοδος (2000-01) ήταν η χειρότερη στην ιστορία της θεσσαλικής ομάδας. Ταλαιπωρημένη από οικονομικά προβλήματα υποβιβάστηκε για πρώτη φορά στη Γ' Εθνική, ωστόσο ο Γκέκας συνέχισε να είναι παραγωγικός. Σε 29 αγώνες πέτυχε 10 γκολ στο πρωτάθλημα και σε 9 αγώνες 2 γκολ στο Κύπελλο. Ο Γκέκας, όπως και πολλοί συμπαίκτες του, δεν ακολούθησε τη «βυσσινί θύελλα» στη Γ΄ Εθνική και για πρώτη φορά θα έφευγε από τη Λάρισα.


Καλλιθέα

Με τη φυγή του από τη Λάρισα πολλές ομάδες Β΄ Εθνικής ενδιαφέρθηκαν για την απόκτηση του, για να καταλήξει τελικά στην Καλλιθέα. Η αρχή ήταν δύσκολη, καθώς ο Ελληνοαυστραλός προπονητής Νικ Θεοδωρακόπουλος δεν τον εμπιστευόταν ιδιαίτερα και αγωνιζόταν συνήθως ως αλλαγή. Ωστόσο, με την έλευση του νέου προπονητή Νίκου Κουρμπανά απελευθερώθηκε, βγήκε πρώτος σκόρερ του πρωταθλήματος της Β΄ Εθνικής με 14 γκολ σε 26 αγώνες και οδήγησε την αθηναϊκή ομάδα στην άνοδο στην Α΄ Εθνική, για πρώτη φορά στην ιστορία της. Την ίδια χρονιά στο Κύπελλο ο Λαρισαίος επιθετικός πέτυχε 3 γκολ σε 10 αγώνες.

Πέτυχε το πρώτο γκολ της Καλλιθέας στην Α΄ Εθνική στην Τούμπα εναντίον του ΠΑΟΚ, αγώνα στον οποίο σημείωσε δύο γκολ, οδηγώντας ταυτόχρονα την αθηναϊκή ομάδα στην πρώτη της νίκη στην κατηγορία με 3-2. Στους πρώτους 19 αγώνες είχε 8 τέρματα, ωστόσο το γεγονός ότι στρατεύτηκε στο μέσο της περιόδου, τον επηρέασε και στους εναπομείναντες 10 αγώνες πέτυχε μόλις 1 γκολ, ωστόσο 9 γκολ σε 29 αγώνες στην πρώτη του χρονιά στο μεγάλο πρωτάθλημα και 3 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές στο κύπελλο ήταν εξαιρετική επίδοση.

Την περίοδο 2003-04 ο Γκέκας κατάφερε να αναδειχθεί 4ος σκόρερ του πρωταθλήματος με 13 γκολ σε 28 αγώνες, ενώ σημείωσε και τα δύο πρώτα χατ τρικ της καριέρας του εναντίον του Άρη Θεσσαλονίκης και του Πανηλειακού. Στο κύπελλο σημείωσε 2 γκολ σε ισάριθμες συμμετοχές.

Η επόμενη περίοδος του ήταν και η τελευταία του στην ομάδα της Καλλιθέας. Για την ακρίβεια, έπαιξε στο πρώτο μισό της περιόδου πετυχαίνοντας 10 γκολ σε 16 αγώνες στο πρωτάθλημα και 2 γκολ σε 4 αγώνες στο κύπελλο.

Έπειτα από 3,5 χρόνια στην Καλλιθέα, τον Φεβρουάριο του 2005 μεταγράφηκε στον Παναθηναϊκό κι ενώ είχε απασχολήσει αρκετές ομάδες της Α΄ Εθνικής αλλά και του εξωτερικού.


Παναθηναϊκός

Ο πρώτος του αγώνας με τον Παναθηναϊκό ήταν στο κύπελλο με αντίπαλο την ΑΕΚ, στον οποίο αγωνίστηκε ως αλλαγή για λίγα λεπτά σε μια δύσκολη ημέρα για τους "πράσινους", καθώς ηττήθηκαν με 3-1 στην έδρα τους και αποκλείστηκαν από τη συνέχεια του θεσμού. Στο πρωτάθλημα όμως, ο Γκέκας έγινε βασικός με το "καλημέρα" και στον πρώτο του αγώνα με τον Απόλλωνα Καλαμαριάς πέτυχε δύο γκολ, ενώ είχε και μία ασίστ. Από τους 13 αγώνες που συμμετείχε με τους "πράσινους" ως τον Μάιο, μόνο σε έναν δεν ήταν βασικός. Πέτυχε 8 γκολ και με τα 10 που είχε από το πρώτο μισό της περιόδου, αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ της Α΄ Εθνικής με 18 συνολικά γκολ.

Για πρώτη φορά Θεσσαλός και δη Λαρισαίος κατακτούσε τον συγκεκριμένο τίτλο. Μάλιστα, ο Γκέκας έγινε μόλις ο δεύτερος που το έχει καταφέρει αγωνιζόμενος με δύο ομάδες, μετά τον Δημήτρη Ναλιτζή το 2000, ωστόσο, ο Παναθηναϊκός έχασε στις λεπτομέρειες το πρωτάθλημα από τον μεγάλο του αντίπαλο Ολυμπιακό. Παράλληλα εκείνη τη χρονιά, ο Γκέκας έκανε και το ευρωπαϊκό του ντεμπούτο, καθώς αγωνίστηκε στους δύο αγώνες με τη Σεβίλλη, δίχως να σκοράρει.

Η επόμενη περίοδος (2005-06) ξεκίνησε πολύ άσχημα τόσο για τον Παναθηναϊκό όσο και για τον Γκέκα, καθώς από τη μια η ομάδα τέθηκε γρήγορα εκτός στόχων από όλες τις διοργανώσεις και από την άλλη ο Λαρισαίος επιθετικός δυσκολευόταν να βρει τον δρόμο προς τα δίχτυα. Τελικά, ο Παναθηναϊκός τερμάτισε τρίτος στο πρωτάθλημα και ο Γκέκας 1ος σκόρερ της ομάδας και 2ος του πρωταθλήματος με 15 γκολ σε 28 αγώνες. Είχε και έναν αγώνα κυπέλλου και τέσσερις ευρωπαϊκούς δίχως να σκοράρει.

Τον Αύγουστο του 2006 ο Παναθηναϊκός θέλησε να τον παραχωρήσει στον ΠΑΟΚ ως αντάλλαγμα για τη μεταγραφή του πρώτου σκόρερ του πρωταθλήματος εκείνης της περιόδου Δημήτρη Σαλπιγγίδη. Ο Γκέκας όμως αρνήθηκε και ο φάκελος "Παναθηναϊκός" έτσι έκλεισε οριστικά γι' αυτόν.
Δανεισμός στην Μπόχουμ
Ο Γκέκας στη Λεβερκούζεν το 2007

Αν και ο χρόνος ανεύρεσης ομάδας ήταν ελάχιστος, ο Γκέκας δόθηκε τελικά ως δανεικός στη γερμανική Μπόχουμ με προοπτική αγοράς 700.000 ευρώ. Σε ένα από τα κορυφαία πρωταθλήματα της Ευρώπης και του κόσμου, το γερμανικό, ο Γκέκας "έκλεψε την παράσταση", καθώς στον πρώτο του κιόλας χρόνο αναδείχθηκε 1ος σκόρερ με 20 γκολ σε 32 αγώνες αφήνοντας πίσω του ποδοσφαιριστές - "κολοσσούς", όπως ο Ρόι Μακάι και ο Μίροσλαβ Κλόζε. Βοήθησε ταυτόχρονα την ομάδα του να παραμείνει σχετικά άνετα στην κατηγορία και έκανε τους φιλάθλους της Μπόχουμ να "πίνουν νερό στο όνομά του".

Ξεκινώντας από τα γήπεδα της Λάρισας κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ στην Μπουντεσλίγκα, κάνοντας μεγάλους Γερμανούς σκόρερ του παρελθόντος, όπως ο Ρούντι Φέλερ και ο Στέφαν Κουντς να τον εκθειάσουν. Μάλιστα, ο Γκέκας συμπεριλήφθηκε στην καλύτερη ενδεκάδα του πρωταθλήματος, «δίδυμο» στην επίθεση με τον Μάριο Γκόμεζ της Στουτγκάρδης, ενώ ψηφίστηκε ως δεύτερος καλύτερος παίκτης του πρωταθλήματος πίσω από τον Ντιέγκο της Βέρντερ Βρέμης.
Μπάγερ Λεβερκούζεν

Τον Ιούνιο του 2007 ο Γκέκας μεταγράφηκε στην Μπάγερ Λεβερκούζεν, μία από τις μεγαλύτερες ομάδες της Γερμανίας, «εξαργυρώνοντας» κατά κάποιο τρόπο τον τίτλο του πρώτου σκόρερ. Υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με ετήσιες αποδοχές 1,2 εκ. ευρώ, ενώ η Μπόχουμ έβαλε στα ταμεία της περίπου 2,8 εκατ. ευρώ. Ο Παναθηναϊκός εισέπραξε μόλις 700.000 ευρώ σύμφωνα με την προοπτική (οψιόν) αγοράς που είχε συμφωνηθεί κατά την παραχώρησή του την προηγούμενη περίοδο και αποδείχθηκε τελικά πως έκανε ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά «σφάλματα» της ιστορίας του, ενώ αντιθέτως η Μπόχουμ μια πολύ καλή εισπρακτικά μεταπώληση.

Στην πρώτη του χρονιά (2007-08) στην Μπάγερ Λεβερκούζεν ο Γκέκας, αν και αντιμετώπισε προβλήματα προσαρμογής, κατάφερε να αναδειχθεί πρώτος σκόρερ της ομάδας στο γερμανικό πρωτάθλημα με 11 γκολ σε 29 συμμετοχές, ενώ μέτρησε επίσης μία συμμετοχή στο κύπελλο Γερμανίας, καθώς και 10 συμμετοχές και 2 γκολ στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ωστόσο, η ομάδα δεν κατάφερε να διακριθεί ιδιαίτερα.

Την περίοδο 2008-09 ο Γκέκας σε 15 αγώνες γερμανικού πρωταθλήματος σκόραρε 2 φορές, καθώς και σε 3 αγώνες κυπέλλου πέτυχε ένα γκολ. Σε όλους τους αγώνες πέρασε ως αλλαγή, καθώς είχε χάσει τη θέση του στη βασική ενδεκάδα από τον Πάτρικ Χέλμες.
Δανεισμοί σε Πόρτσμουθ και Χέρτα Βερολίνου

Τον Ιανουάριο 2009 δόθηκε δανεικός στην αγγλική Πόρτσμουθ ως το τέλος της περιόδου, ενώ έναν χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 2010 παραχωρήθηκε εκ νέου ως δανεικός στη Χέρτα Βερολίνου για 6 μήνες. Παρά τις εντυπωσιακές του εμφανίσεις όμως (σε 17 συμμετοχές σημείωσε έξι τέρματα) ο γερμανικός σύλλογος δεν κατάφερε τελικά να αποφύγει τον υποβιβασμό.
Η συνέχεια της καριέρας του
Ο Φάνης Γκέκας το 2013 στην Κόνιασπορ

Τον Μάιο του 2010 συμφώνησε με την Άιντραχτ Φραγκφούρτης για δύο χρόνια με ετήσιες απολαβές ύψους 1 εκατ. ευρώ,[1] όπου συνέχισε εξίσου αποτελεσματικά, καθώς στατιστικά «έβρισκε δίχτυα» ανά δύο αγώνες πρωταθλήματος (48 συμμετοχές με 23 τέρματα), ωστόσο στη δεύτερη χρονιά του, παρά τις προσωπικές του επιδόσεις ο σύλλογος της Φραγκφούρτης δεν μπόρεσε να παραμείνει στην κατηγορία.

Στις 7 Ιανουαρίου 2012 υπέγραψε συμβόλαιο με την τούρκικη Σαμσουνσπόρ, η οποία κινδύνευε με υποβιβασμό. Ο Γκέκας πέτυχε 8 γκολ σε 11 μόλις αγώνες, όμως προς το τέλος της περιόδου τραυματίστηκε, με αποτέλεσμα η ομάδα της Σαμψούντας χωρίς την παρουσία του να υποβιβαστεί τελικά στη δεύτερη κατηγορία του τουρκικού πρωταθλήματος.[2]

Το πρώτο εξάμηνο της περιόδου 2012-13 αγωνίστηκε με τη φανέλα της ισπανικής Λεβάντε, ενώ στις 14 Ιανουαρίου 2013 υπέγραψε συμβόλαιο με την τούρκικη Ακχισάρ Μπελεντίγιεσπορ, όπου πέτυχε 12 γκολ σε 15 αγώνες και συνέβαλε στην παραμονή της ομάδας στην κατηγορία.

Τον Σεπτέμβριο του 2013 υπέγραψε στην τουρκική Κόνιασπορ[3] και στην τρίτη του συνολικά χρονιά στο τουρκικό πρωτάθλημα συνέχισε εξίσου αποτελεσματικά, σημειώνοντας 13 τέρματα σε σύνολο 24 αγώνων.

Τον Ιούλιο του 2014 επέστρεψε στην τουρκική Ακχισάρ Μπελεντίγιεσπορ,[4] έχοντας 24 συμμετοχές και 12 τέρματα στο πρωτάθλημα. Την επόμενη χρονιά συμφώνησε με την Εσκισεχίρσπορ,[5] αποχώρησε όμως τον Νοέμβριο του ίδιου έτους, έχοντας απολογισμό 10 συμμετοχές και 5 τέρματα.[6]

Την 1η Φεβρουαρίου 2016 συμφώνησε με την ελβετική Σιόν, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας 1,5 έτους.[7] Με τον ελβετικό σύλλογο σε 30 συμμετοχές πρωταθλήματος σημείωσε 13 τέρματα.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2016 επέστρεψε για τρίτη φορά στην Τουρκία, υπογράφοντας συμβόλαιο συνεργασίας με τη Σίβασπορ,[8] αγωνιζόμενος δέκα φορές στο πρωτάθλημα και σημειώνοντας δύο τέρματα.
Διεθνής καριέρα

Το ντεμπούτο του με τα "γαλανόλευκα" πραγματοποιήθηκε στις 30 Μαρτίου 2005 στον εντός έδρας αγώνα εναντίον της Αλβανίας όταν πέρασε ως αλλαγή για λίγα λεπτά στη θέση του Ζήση Βρύζα, για τα προκριματικά του Μουντιάλ 2006. Ήταν πρώτος σκόρερ της Ελλάδας με πέντε γκολ για τα προκριματικά του Euro 2008 και με δέκα γκολ, πρώτος σκόρερ στην Ευρώπη στα προκριματικά του Μουντιάλ 2010.

Έχει λάβει μέρος στο κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2005 στη Γερμανία, στο Euro 2008, στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική και στο Euro 2012 στα γήπεδα της Πολωνίας και της Ουκρανίας.

Στις 9 Σεπτεμβρίου 2010 ανακοίνωσε την απόφασή του να αποχωρήσει από την εθνική Ελλάδας, «...εξ αιτίας κάποιων ειδικών συνθηκών, που έχουν δημιουργηθεί μέσα σε αυτή...», όπως ανέφερε τότε ο ίδιος,[9] ωστόσο έναν χρόνο αργότερα ανακάλεσε την απόφασή του αυτή και τέθηκε ξανά στις υπηρεσίες του Φερνάντο Σάντος.

Μετά την ανάκληση της αποχώρησής του, έκανε δυναμική επάνοδο, καθώς σκόραρε το δεύτερο τέρμα της Ελλάδας στον αγώνα με αντίπαλο την Κροατία στις 7 Οκτωβρίου 2011 (2-0), για τα προκριματικά του Euro 2012, μια νίκη που ουσιαστικά εξασφάλισε την πρώτη θέση στον όμιλο και την πρόκριση για την Ελλάδα.

Στην τελική φάση της διοργάνωσης σημείωσε το μοναδικό τέρμα της Ελλάδας στον αγώνα εναντίον της Τσεχίας, συμμετέχοντας και στους τέσσερις αγώνες που έδωσε η ελληνική ομάδα.

Υπήρξε μέλος της αποστολής που συμμετείχε στο Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία,[10] αγωνιζόμενος και τις τέσσερις φορές. Στη φάση των 16 εναντίον της Κόστα Ρίκα δεν κατάφερε να στείλει την μπάλα στα δίχτυα στη διαδικασία των πέναλτι, καθώς ο Κοσταρικανός τερματοφύλακας Κέιλορ Νάβας (και άλλοτε συμπαίκτης του Γκέκα στην ισπανική Λεβάντε) με εντυπωσιακή εκτίναξη απέκρουσε το σουτ του Έλληνα επιθετικού, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να αποκλειστεί από τη συνέχεια του θεσμού.
Στατιστικά στοιχεία ανά περίοδο
Σε συλλογικό επίπεδο

Σύλλογος Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
Περίοδος Σύλλογος Πρωτάθλημα Συμμετοχές Τέρματα Συμμετοχές Τέρματα Συμμετοχές Τέρματα Συμμετοχές Τέρματα Συμμετοχές Τέρματα
Ελλάδα Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
1998–99 Α.Ε. Λάρισα Β' Εθνική 8 1 1 0 9 1
1999–00 24 5 2 1 26 6
2000–01 29 10 1 0 30 10
2001–02 Καλλιθέα 26 14 1 0 27 15
2002–03 Α' Εθνική 29 8 2 1 31 9
2003–04 29 13 1 0 30 13
2004–05 16 9 2 1 18 10
2004–05 Παναθηναϊκός 13 8 1 0 2 0 16 8
2005–06 28 15 1 0 4 0 33 15
Γερμανία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2006–07 Μπόχουμ Μπουντεσλίγκα 32 20 3 2 35 22
2007–08 Λεβερκούζεν 29 11 1 0 10 2 40 13
2008–09 15 2 3 1 18 3
Αγγλία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2008–09 Πόρτσμουθ Πρέμιερ Λιγκ 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0
Γερμανία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2009–10 Λεβερκούζεν Μπουντεσλίγκα 8 0 2 1 10 1
2009–10 Χέρτα 17 6 1 1 2 0 20 7
2010–11 Άιντραχτ 34 16 3 2 37 18
2011–12 2. Bundesliga 14 7 1 2 15 9
Τουρκία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2011–12 Σαμσουνσπόρ Süper Lig 11 8 1 0 12 8
Ισπανία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2012–13 Λεβάντε Πριμέρα Ντιβιζιόν 4 0 0 0 5 1 9 1
Τουρκία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2012–13 Ακχισάρ Süper Lig 15 12 0 0 15 12
2013–14 Κόνιασπορ 24 13 1 0 25 13
2014–15 Ακχισάρ 24 12 3 1 27 13
2015–16 Εσκισεχίρσπορ 10 5 0 0 10 5
Ελβετία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2015–16 Σιόν Raiffeisen Super League 18 10 1 0 2 2 21 12
2016–17 12 3 0 0 0 0 12 3
Τουρκία Πρωτάθλημα Κύπελλο League Cup Ευρώπη Σύνολο
2016–17 Σίβασπορ TFF First League 10 2 2 1 12 3
Χώρα Ελλάδα 202 83 12 3 0 0 6 0 220 86
Γερμανία 149 62 14 9 0 0 12 2 175 73
Αγγλία 1 0 0 0 0 0 0 0 1 0
Τουρκία 94 52 7 2 0 0 0 0 101 54
Ισπανία 4 0 0 0 0 0 5 1 9 1
Ελβετία 30 13 1 0 0 0 2 2 33 15
Σύνολο καριέρας 480 210 34 14 0 0 25 5 539 229

Μέχρι 20 Μάη 2017
Στην εθνική Ελλάδας
Εθνική Ελλάδας

Εθνική Ελλάδας
Περίοδος Συμμετοχές Τέρματα
2005 6 0
2006 5 0
2007 11 6
2008 13 6
2009 10 8
2010 7 0
2011 3 1
2012 11 2
2013 3 1
2014 9 0
Σύνολο 78 24


Τίτλοι - Διακρίσεις

2005: Πρώτος σκόρερ Ελλάδας
2007: Πρώτος σκόρερ Γερμανίας
2006: Δεύτερος σκόρερ Ελλάδας

Παραπομπές

Στην Άιντραχτ Φραγκφούρτης ο Γκέκας, skai.gr
Υπέγραψε στη Σαμσουνσπόρ ο Γκέκας, sport.gr
Συμφώνησε με Κόνιασπορ ο Γκέκας, gazzetta.gr
Στην Ακίσασπορ ο Γκέκας, gazzetta.gr, 26/07/2014
Στην Εσκισεχίρσπορ ο Γκέκας, www.sport-fm.gr
Και ξαφνικά "διαζύγιο" με Γκέκα, www.sport-fm.gr
Στη Σιόν ο Γκέκας, www.contra.gr
Στη Σίβασπορ ο Γκέκας! www.sport-fm.gr
Γκέκας:"Αποχωρώ λόγω ειδικών συνθηκών", sport24.gr

Η 23άδα του Μουντιάλ, www.gazzetta.gr


Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ο Φάνης Γκέκας στο soccerway
Η καριέρα του Φάνη Γκέκα στο national-football-teams
Το προφίλ του Φάνη Γκέκα στο transfermarkt
Ο Φάνης Γκέκας στο epo.gr
Άρθρο στο γερμανικό περιοδικό Kicker για τον Φάνη Γκέκα

Εθνική Ελλάδος - Κύπελλο Συνομοσπονδιών 2005

1 Νικοπολίδης 2 Σεϊταρίδης 3 Βύντρα 4 Ταυλαρίδης 5 Κυργιάκος 6 Μπασινάς 7 Ζαγοράκης 8 Γιαννακόπουλος 9 Χαριστέας 10 Τσιάρτας 11 Παπαδόπουλος 12 Χαλκιάς 13 Σηφάκης 14 Φύσσας 15 Βρύζας 16 Καφές 17 Αμανατίδης 18 Γκούμας 19 Καψής 20 Καραγκούνης 21 Κατσουράνης 22 Γκέκας 23 Λάκης C Ρεχάγκελ

Εθνική Ελλάδος - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2008

1 Νικοπολίδης · 2 Σεϊταρίδης · 3 Πατσατζόγλου · 4 Σπυρόπουλος · 5 Δέλλας · 6 Μπασινάς · 7 Σαμαράς · 8 Γιαννακόπουλος · 9 Χαριστέας · 10 Καραγκούνης · 11 Βύντρα · 12 Χαλκιάς · 13 Τζόρβας · 14 Σαλπιγγίδης · 15 Τοροσίδης · 16 Κυργιάκος · 17 Γκέκας · 18 Γκούμας · 19 Άντζας · 20 Αμανατίδης · 21 Κατσουράνης · 22 Τζιόλης · 23 Λυμπερόπουλος · C Ρεχάγκελ
Εθνική Ελλάδος - Μουντιάλ 2010
1 Χαλκιάς · 2 Σεϊταρίδης · 3 Πατσατζόγλου · 4 Σπυρόπουλος · 5 Μόρας · 6 Τζιόλης · 7 Σαμαράς · 8 Παπαδόπουλος · 9 Χαριστέας · 10 Καραγκούνης · 11 Βύντρα · 12 Τζόρβας · 13 Σηφάκης · 14 Σαλπιγγίδης · 15 Τοροσίδης · 16 Κυργιάκος · 17 Γκέκας · 18 Νίνης · 19 Παπασταθόπουλος · 20 Καπετάνος · 21 Κατσουράνης · 22 Μαλεζάς · 23 Πρίττας · C Ρεχάγκελ
Εθνική Ελλάδος - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2012
1 Χαλκιάς · 2 Μανιάτης · 3 Τζαβέλλας · 4 Μαλεζάς · 5 Κ.Παπαδόπουλος · 6 Μάκος · 7 Σαμαράς · 8 A.Παπαδόπουλος · 9 Λυμπερόπουλος · 10 Καραγκούνης αρχηγός · 11 Μήτρογλου · 12 Τζόρβας · 13 Σηφάκης · 14 Σαλπιγγίδης · 15 Τοροσίδης · 16 Φωτάκης · 17 Γκέκας · 18 Νίνης · 19 Παπασταθόπουλος · 20 Χολέβας · 21 Κατσουράνης · 22 Φορτούνης · 23 Φετφατζίδης · C Σάντος
Εθνική Ελλάδος – Μουντιάλ 2014

1 Καρνέζης 2 Μανιάτης 3 Τζαβέλλας 4 Μανωλάς 5 Μόρας 6 Τζιόλης 7 Σαμαράς 8 Κονέ 9 Μήτρογλου 10 Καραγκούνης (c) 11 Βύντρα 12 Γλύκος 13 Καπίνο

14 Σαλπιγγίδης 15 Τοροσίδης 16 Χριστοδουλόπουλος 17 Γκέκας 18 Φετφατζίδης 19 Παπασταθόπουλος 20 Χολέμπας 21 Κατσουράνης 22 Σάμαρης 23 Ταχτσίδης

Προπονητής: Φερνάντο Σάντος – Όμιλος: Όμιλος Γ΄

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License