ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.

Γεννήθηκε το 1924 στην Κέρκυρα και πέθανε στην Αθήνα το 1992.

Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (δυό χρόνια) με τον Μαθιόπουλο και τον Μπισκίνη. Λόγοι υγείας δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τις σπουδές του εκεί.

Ωστόσο, είναι αυτός ο πρώτος , που το 1951 εισάγει την αφηρημένη ζωγραφική στην Ελλάδα. Ο Καθηγητής Στέλιος Λυδάκης βεβαιώνει ότι ο Ερνέστος Κάρτερ: «είναι, δίχως άλλο, ένα στέλεχος πρωτοπορίας /…/ και το έργο του έχει κιόλας ιστορική σημασία».

Πίνακές του παρουσίασε σε 10 Πανελλήνιες και 26 ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εξάλλου, έργα του υπάρχουν σε Δημόσιες Πινακοθήκες, όπως της Βουλής, του Υπουργείου Παιδείας, του Παντείου Πανεπιστημίου, της Ατομικής Ενέργειας, στο Μέγαρο του ΑΣΔΥ, στο Δήμο Πατρέων, στην Αναγνωστική Εταιρία της Κέρκυρας κ. α., καθώς επίσης, σε πολλές ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα, την Ευρώπη και τις Η.Π.Α. Υπήρξε μέλος του Καλλιτεχνικού Επαγγελματικού Επιμελητρίου.

Ο τεχνοκριτικός Βάσος Κουντουρίδης είχε γράψει το 1976 για τον Ερνέστο Κάρτερ πως: «συνταιριάζει την υπέροχη χρωματική ποιότητα της παραστατικής του ζωγραφικής με τα διδάγματα της ανεικονικής, με μια λεπτότητα και διακεκριμένη ευαισθησία, δημιουργώντας έτσι ένα ύφος προσωπικό, που φέρει την σφραγίδα μεγάλου καλλιτέχνη».

Γιώργος Κάρτερ

Πηγές

1. Εγκυκοπαιδικό Λεξικό «Ηλιος»
2. Εγκυκλοπαίδεια «Υδρία»
3. Στέλιου Λυδάκη: Λεξικό Ελληνικής Ζωγραφικής (γερμανική έκδοση)
4. Τώνη Σπητέρη: Τρείς αιώνες Ελληνικής Τέχνης
5. Έλληνες Ζωγράφοι (εκδ. «Μέλισσα»
6. Who is Who 1992 (εκδ, «Μέτρον)

Ενδεικτικές κριτικές

1. Μ. Κοτζαμάνη: περ. «Εικόνες» 27.11.64
2. Στ. Λυδάκη: εφ. «Ελεύθερος Κόσμος» 5.5.76
3. Β. Κουντουρίδη: «Πειραϊκή Πατραϊκή» , Σεπτ. 1976
4. Επίσης βλ. «Ο ζωγράφος Ερνέστος Κάρτερ» (εκδ. «Λωτός») 1996.

Ζωγράφοι

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License