.
Η Ελένη Θεοχάρους γεννήθηκε στον Κάτω Αμίαντο, επαρχία Λεμεσού, Κύπρος, στις 24 Ιουνίου, 1953). Eίναι εκλεγμένο μέλος της Κυπριακής Βουλής των Αντιπροσώπων από το 1991 και μέλος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ).
Ελένη Θεοχάρους: Φωτογραφία Αυγούστα Στυλιανού, ζωγράφος
Σπουδές
Η Ελένη Θεοχάρους έλαβε το πτυχίο της στην Ιατρική και Φιλοσοφία από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην παιδοχειρουργική στο Μάντσεστερ και το Παρίσι. Έλαβε τον τίτλο του Δόκτωρα Φιλοσοφίας από το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης ενώ συνέχισε τις σπουδές της στη Βοστώνη (B.C.E.T.S.). Είναι μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Τραυμάτων (American Trauma Academy).
Πολιτικές Δραστηριότητες
Στις βουλευτικές εκλογές της 27 Μαϊου 2001, εξελέγη Μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων ως υποψήφιος του ΔΗΣΥ στη Λεμεσό. Επενεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές της 21 Μαϊου 2006. Είναι αναπληρωτής πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας. Τώρα είναι πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Υγείας και μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για το Περιβάλλον, της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Είναι επίσης μέλος της Κοινοβουλευτικής αποστολής στην Κοινοπολιτειακό Κοινοβουλευτικό Σύνδεσμο.
Το 2003 διορίστηκε από τη Βουλή ως παρατηρητής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπου ήταν μέλος της Πολιτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.
Κοινωνικές και Ανθρωπιστικές Δραστηριότητες
Το 1991, η Θεοχάρους ψηφίστηκε ως Βοηθός Καθηγητής Παιδοχειρουργικής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και από το 1992 μέχρι το 2001 ήταν διευθύντρια της Παιδοχειρουργικής Ουρολογικής Κλινικής του νοσοκομείο “Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ'” στη Λευκωσία, Κύπρο. Υπηρέτησε επίσης ως αντιπρόεδρος της Αρχής Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου.
Ήταν μέλος του Υψηλού Διευθυντηρίου του διεθνούς οργανισμού Γιατροί του Κόσμου και διευθύντρια ιατρικών και περιβαλλοντικών έργων και έργων πρόνοιας για το Διεθνές Ταμείο Βοήθειας στις Βρυξέλλες.
Σαν μέλος διεθνών ανθρωπιστικών οργανισμών, συμμετείχε σε μεγάλο αριθμό ιατρικών και άλλων αποστολών σε εμπόλεμες ζώνες, περιλαμβανομένων της Αρμενίας, της Βοσνίας, του Κουρδιστάν, της Παλαιστίνης, του Κοσσυφοπεδίου, του Ναγκόρνο-Καραμπάχ και του Αφγανιστάν. Κατά τη διάρκεια αυτών των αποστολών, η Θεοχάρους εργάστηκε ως εθελοντής χειρουργός, κάτω από κυρίως πρωτόγονες συνθήκες, με τραυματισμένους ανθρώπους, στρατιώτες, παιδιά, πολίτες, όπως επίσης και θύματα πολέμου, φυσικών καταστροφών ή φτώχειας από το γενικό πληθυσμός. Επιπλέον, εργάστηκε εντατικά σε πολλές από τις προαναφερόμενες χώρες πολεμώντας το AIDS, τη φτώχεια, την πείνα, την αποψίλωση των δασών και άλλα περιβαλλοντικά θέματα, δουλεύοντας μαζί με τοπικές αρχές και μη κυβερνητικούς οργανισμούς, δίνοντας διαλέξεις και διδάσκοντας σε τοπικά ιδρύματα.
Ως Διευθύντρια των Περιβαλλοντικών Έργων του “Internationaler Hilfsfodns”, η Θεοχάρους συντονίζει, διευθύνει και συμμετέχει σε επιτόπια έργα εναντίον της απερήμωσης και της πείνας μέσω έργων για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στην Έρημο Γκόμπι (Χοχχότ Εσωτερική Μογγολία), Τσικομπέτζι (Ζιμπάμπουε, Κεντρικά Υψίπεδα (Ναμίμπια, Έλος Γκούντι στη Γάζα (Λωρίδα της Γάζας, Έρημο Μπακάνας (Καζακστάν), Μεντόζα (Αφγανιστάν), Ος και Μπάτκεν (Κιργισία), και Μεταλλεία Αμιάντου (Κύπρος).
Είναι επίτιμος πρόεδρος του οργανισμού “Γιατροί του Κόσμου - Κύπρος” και μέλος της Μόνιμης Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Προώθηση της Συνεργασίας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών Γιατρών. Είναι επίσης μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Διεθνούς Ένωσης Βουλευτών για την Προάσπιση του Παλαιστινικού Αγώνα.
Λογοτεχνικές Εκδόσεις
Η Θεοχάρους εξέδωσε μεγάλο αριθμό έργων σε λογοτεχνικά περιοδικά σε Λευκωσία, Θεσσαλονίκη, Αθήνα και Αλεξανδρούπολη και περιλήφθηκε στις ανθολογίες Κυπρίων συγγραφέων που δημοσιεύθηκαν στην Αθήνα, το Σαντιάγο της Χιλής, το Άμστερνταμ και τη Μόσχα.
Η πρώτη της συλλογή ποιημάτων Ποιητική πράξη και πολιτική σύμπραξη (1991) της κέρδισε το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης. Το 1995, δημοσίευσε τη δεύτερη της συλλογή ποιημάτων: “Πρόξενος Θάνατος Άγγελε Μου”. Η τρίτη συλλογή σύντομων ιστοριών ήταν το «Τεμπελοκαλόκαιρο». Η τέταρτη της συλλογή ποιημάτων ονομαζόταν «Ελληνοσύρων Μάγων».
Πολλά από τα δημοσιευθέντα ποιήματα και σύντομες ιστορίες έχουν μεταφραστεί στα Αρμενικά, Τουρκικά, Ρωσικά και Αγγλικά.
Το Σεπτέμβριο του 1992 αντιπροσώπευσε την Κύπρο στη 18η Παγκόσμια Μπιενάλε Ποίησης στη Λιέγη, Βέλγιο.
Το 1999 δημοσίευσε την τρίτη συλλογή ποιημάτων της “Οι Μεγάλοι Τρίτοι” για την οποία τιμήθηκε για δεύτερη φορά με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης.
Ως ποιήτρια, η Θεοχάρους προσκλήθηκε για αναγνώσεις και διαλέξεις για τη σύγχρονη Κυπριακή ποίηση στο Πανεπιστήμιο της Κριμαίας (Συμφερούπολη), στο Εθνικό Βαρσοβίας (Πολωνία), στο Ρωσο-Σλαβονικό Πανεπιστήμιο (Μπισκέκ, Κιργισία), στο Πανεπιστήμιο του Βαλπαράισο, (Χιλή) στο Πανεπιστήμιο Ιονίου (Κέρκυρα, Ελλάδα) και στο Ελληνικό Πολιτιστικό Κέντρο (Μόσχα).
Τιμητικές Διακρίσεις
Η Θεοχάρους τιμήθηκε με το Xρυσό Mετάλλιο Tιμής του Nαγκόρνο Kαραμπάχ, με το Xρυσό Mετάλλιο του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθώς και με το Πανβαλκανικό Bραβείο του Iδρύματος Bαρδινογιάννη. Έχει βραβευθεί δύο φορές με το Πρώτο Κρατικό Βραβείο Ποίησης (1991 και 2000). Το Πανεπιστήμιο του Μινσκ και της Σικτιβκάρ την έχουν αναγορεύσει επίτιμη διδάκτωρα των πανεπιστημίων τους. Έχει επίσης λάβει το βραβείο “Margarette Golding” από τους Lions International και τον τίτλο του “Paul Harris Fellow” από τους Rotary International, καθώς και διάφορες άλλες διακρίσεις.
Εξωτερικοί Σύνδεσμοι
Άλλες πληροφορίες σχετικές με το θέμα Ελένη Θεοχάρους
μπορείτε να βρείτε ψάχνοντας στα αδελφικά έργα της Βικιπαίδειας:
Λογότυπο Βικιλεξικού Ορισμoί λεξικού από το Βικιλεξικό
Λογότυπο Βικιβιβλίων Εγχειρίδια από τα Βικιβιβλία
Λογότυπο Βικιφθεγμάτων Αποφθέγματα από τα Βικιφθέγματα
Λογότυπο Βικιθήκης Πηγαία κείμενα από τη Βικιθήκη
Λογότυπο Κοινών Εικόνες και πολυμέσα από τα Κοινά
Λογότυπο Βικινέων Ειδησεογραφικές ιστορίες από τα Βικινέα (στα αγγλικά)
Επίσημες Ιστοσελίδες
Επίσημη Ιστοσελίδα
Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ)
Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License