ART

 

Γεγονότα, Hμερολόγιο

 

.


Ο Δημήτριος Βερναρδάκης (Μυτιλήνη 1833-1907) υπήρξε πολυπράγμων λόγιος συγγραφέας και καθηγητής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Δημήτριος Βερναρδάκης

Βιογραφικά στοιχεία

Σπούδασε με χρήματα που του έδωσε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Καλλίνικος από την σημερινή Σκοτίνα Πιερίας. Πολυγραφότατος, μετέφρασε και σχολίασε τραγωδίες του Ευριπίδη (Φοίνισσαι, Εκάβη, Ιππόλυτος, Μήδεια) αλλά έγινε γνωστός κυρίως χάρη στα έμμετρα δράματά του, με τα οποία θέλησε δημιουργήσει ένα ρομαντικό ελληνικό θέατρο, επηρεασμένος από τον Σαίξπηρ, την ελληνική μυθολογία και την ελληνική ιστορία. Θεωρείται μάλιστα ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους του ιστορικού δράματος στην Ελλάδα. Τα έργα του είχαν μεγάλη επιτυχία στην εποχή τους αλλά ξεχάστηκαν γρήγορα κυρίως λόγω της αρχαΐζουσας γλώσσας τους.

Η πανεπιστημιακή του καριέρα έληξε στις 27 Αυγούστου 1869 όταν ο Βερναρδάκης αναγκάστηκε σε παραίτηση λόγω συνεχιζομένων φοιτητικών αντιδράσεων (Βερναρδάκεια), τις οποίες ο ίδιος απέδωσε σε συμπαιγνία των πανεπιστημιακών του αντιπάλων και της τότε πολιτικής εξουσίας.
Έργο (ενδεικτικά)
Θεατρικά

Μαρία Δοξαπατρή (1857)
Κυψελίδαι (1858)
Μερόπη (1865)
Ευφροσύνη (1876)
Φαύστα (1893)
Αντιόπη (1895)
Νικηφόρος Φωκάς (1905)

Δημήτριος Βερναρδάκης

Γλωσσικά

Ελληνική Γραμματική εις χρήσιν των Ελληνικών σχολείων (1864-1865)
Ψευδαττικισμού έλεγχος (1884)

Ιστορικά

Γενική Ιστορία (1867)

Θεολογικά

Ιερά Κατήχησις (επιλεγμένο το 1872 από το Οικουμενικό Πατριαρχείο ως το καλύτερο υπάρχον βιβλίο κατήχησης και προτεινόμενο για διδασκαλία στα σχολεία)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Δημήτριος Βερναρδάκης - Πανδέκτης
«Τα Βερναρδάκεια», Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς/Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών
Η αποκατάσταση του Αριστοτέλη του Κώστα Γεωργουσόπουλου, Τα Νέα, 20/10/07
Παραθέματα του Δημήτριου Βερναρδάκη από το Λεξικό Παραθεμάτων και Αφορισμών του Σπυδαστηρίου Νέου Ελληνισμού

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License