.
Ο Αθήναιος ο επιλεγόμενος Τακτικός, ήταν αρχαίος Έλληνας μαθηματικός και μηχανικός που άκμασε περί τον 1ο αιώνα π.Χ.. Υπήρξε μαθητής του σπουδαίου μηχανικού της αρχαιότητας Αγησιστράτου. Θεωρείται από τα κείμενά του ότι έζησε μετά τον, επίσης μηχανικό, Κτησίβιο και πριν από τους Ήρωνα τον Αλεξανδρινό και Βιτρούβιο.
Συνέγραψε το έργο Περί μηχανημάτων που έχει σωθεί. Στο πολύ σπουδαίο, κατά το αντικείμενο αναφοράς, σύγγραμμά του αυτό αναφέρεται στην ιστορία και την κατασκευή των πολεμικών μηχανών των αρχαίων Ελλήνων, ειδικά στους καταπέλτες, δίνοντας πολλές πληροφορίες για την κατασκευή τους, παρέχοντας και αρκετές σχηματικές παραστάσεις, μερικές των οποίων φέρονται σήμερα κατ΄ αντιγραφή σε πολλά σχετικά εγχειρίδια.
Το σύγγραμμά του αυτό ο Αθήναιος το έγραψε με βάση τις διαλέξεις του Αγησιστράτου αλλά και άλλων αρχαίων μηχανικών και μαθηματικών το οποίο και είχε αφιερώσει σε κάποιον Μάρκελλο. Οι στρατιωτικοί ιστορικοί ερευνητές συγκρίνουν το έργο αυτό με το 10ο βιβλίο του Βιτρουβίου.
Εκδόσεις
Πρώτες εκδόσεις που αναφέρθηκαν στον Αθήναιο τον Τακτικό είναι:
του Thevenot Παρίσι 1693 (συλλογή: Veterum mathematicorum opera)
Carle Wescher , Anselme Petetin, επιμ. (1867) (στα Ελληνικά με έναν πρόλογο στα Λατινικά). Πολιορκητικά και πολιορκίαι διαφόρων πόλεων. Παρίσι: M. Baroche, σελ. Σημειώνεται ότι το έργο αυτό αποτελεί γαλλική μετάφραση χειρογράφων που είχε προσκομίσει από Μονή του Αγίου Όρους ο μοναχός και λόγιος Μηνάς Μηνωίδης. Ανακτήθηκε στις 10 Οκτωβρίου 2009.
του στρατηγού Rochas d' Aiglun, Commadandant du Génie Παρίσι 1884 (συλλογή Mélanges Graux), και
του R. Schramm Γεττίνγκη 1912 (Abhandlungen).
Πηγές
G. Sarton "Introduction to the History of Science" έκδ. F. Krieger Publ. Co. 1975
Κ. Γεωργακόπουλος "Αρχαίοι Έλληνες επιστήμονες" έκδ. Γεωργιάδης 1995
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License