.
Ο Αθανάσιος Τζημούρης (Καλαρρύτες Ιωαννίνων, ; - Ζάκυνθος, 1821 ήταν Ηπειρώτης αργυροχόος που συνετέλεσε σημαντικά στην ιστορία της εκκλησιαστικής αργυροχοΐας. Τα χρόνια της ακμής του συμπίπτουν με τις τελευταίες δεκαετίες του 18ου και τις αρχές του 19ου αι. Το 1821, όταν καταστράφηκε το χωριό του, οι Καλαρρύτες, κατά τις συγκρούσεις των σουλτανικών στρατευμάτων με τις δυνάμεις του Αλή πασά, κατέφυγε με την οικογένεια του στη Ζάκυνθο.
Έργο
Έγινε διάσημος για τα εκκλησιαστικά έργα, κυρίως σταχώσεις (βιβλιοδετήσεις) Ευαγγελίων, από τις οποίες εξακριβώθηκαν, μέχρι σήμερα, 11 διάσπαρτες σε διάφορα σημεία της Ελλάδας: δύο στη Ζάκυνθο, μία στην μητρόπολη Λέσβου, στην Άρτα, στην μητρόπολη Ιωαννίνων (1772) και στις εκκλησίες των Καλαρρυτών, του Καπέσοβου και των Άνω Σουδενών. Η εικονογραφική του σύνθεση και η ποιοτική του εργασία εντυπωσίασε και επηρέασε τη μεταγενέστερη εκκλησιαστική αργυροχοΐα.
Διακόσμηση
Από διακοσμητικη άποψη, οι σταχώσεις του ακολουθούν στις γενικές γραμμές έναν καθορισμένο τύπο: στην μία όψη εικονίζονται στο κέντρο η Ανάσταση, στις γωνίες οι Ευαγγελιστές και ανάμεσα 6 μετάλλια με σκηνές από τη ζωή του Χριστού, ενώ στην άλλη όψη στο κέντρο η Σταύρωση, στις γωνίες οι προφητάνακτες και ανάμεσα στα 6 πάλι μετάλλια με άλλες σκηνές από τη ζωή του Χριστού. Τις παραστάσεις που έχουν ωραία επιχρύσωση της φωτιάς, περιβάλλουν περίτεχνα πλαίσια , ενώ ο κάμπος είναι στρωμένος με λείο φύλλο ασημιού δουλεμένο με σαβάτι. Τη ράχη σχηματίζουν 6 ορθογώνια πλακίδια από τα οποία τα 5 κοσμούνται με ένα χερουβείμ ή με ένα τετράφυλλο ανθέμιο, ενώ το έκτο μένει κενό για να περιλάβει την ανάγλυφη επιγραφή και υπογραφή του που είναι τυποποιημένη για όλα τα Ευαγγέλια:
Εκατασκευάσθη και κατασκευάζωνται εν Καλαρρύταις χωρίον των Ιωαννίνων δια χειρός Αθανασίου Νικολάου Τζημούρη.
Μερικές φορές σε σταχώσεις που προορίζονταν για Ευαγγέλια της Επτανήσου, έβαζε και ιταλική επιγραφή: «Fabrica d΄Atanasio Zimuridi Calarrito provinci d΄Epiro»
Βιβλιογραφία
Ζώρα Πόπη, Δύο μεγάλοι μάστορες του Ασημιού, Αθανάσιος Τζημούρας, Γεώργιος Διαμαντής Μπάφας, 1972
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Εγκυκλοπαίδεια Μείζονος Ελληνισμού
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License