ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

.

Ο Ασημάκης Σκαλτσάς ήταν καπετάνιος του 1821.

Βιογραφικά στοιχεία

Η καταγωγή του ήταν από τα Άνω Σουδενά των Καλαβρύτων. Πριν την επανάσταση ήταν αρματολός. Είχε γίνει αρματολός της Επαρχίας ως αντικαταστάτης του περίφημου Θανάση Πετιμεζά, και ήταν έμπιστος του Ασημάκη Ζαΐμη. Ως αρματολός προετοίμασε στρατιώτες και γιαυτό βρέθηκε έτοιμος με την έναρξη της επανάστασης. Όταν λίγο πριν την επανάσταση φονεύτηκε ο προπορευόμενος Τούρκος του Αρναούτογλου στην θέση της Πλατανιάς, ο Αρναούτογλου γύρισε πίσω στα Καλάβρυτα, περνώντας πρώτα νύχτα από τα Σουδενά για να κοιμηθεί στο σπίτι του Σκαλτσά, όπου και άφησε δυο μπαούλα πράγματα. Ο Αρναούτογλου εμπιστεύονταν τον Σκαλτσά, διότι ως αρματολός ήταν άνθρωπος της Τουρκικής εξουσίας. Ο Σκαλτσάς όμως μοίρασε τα πράγματα του Αρναούτογλού στους Έλληνες επαναστάτες.

Ο Σκαλτσάς βοηθούμενος και από τα παιδιά του, Σωτήριο και Γεώργιο, όταν οι Καλαβρυνοί πήγαν στο Λεβίδι, σταλμένος από τον Χαραλάμπη, πήγε στο χωριό Κακούκι με τους στρατιώτες του. Ο Σκαλτσάς σταθμεύοντας στο Κακούκι συνάθροισε και τους στρατιώτες των γύρω χωριών. Όταν είδε τους Τούρκους να έρχονται στο Λεβίδι από την Τριπολιτσά για να χτυπήσουν τους Έλληνες, έβαλε φωτιά και ειδοποίησε τους Έλληνες του Λεβιδίου. Ακολούθησε η μάχη του Λεβιδίου. Μετά την μάχη του Λεβιδίου ο Σκαλτσάς βρέθηκε στην Κόρινθο όπου ήταν και ο Αρχιμανδρίτης Φλέσας. Από εκεί πήγε στο Άργος όπου πολιορκήθηκε στο μοναστήρι με τους λοιπούς Αργείους και τον Παπά Αρσένη Κρέστη από τον Κεχαγιάμπεη.


Πηγές

Φώτιος Χρυσανθόπουλος, επιμ. (1888) (στα Ελληνικά). Βίοι Πελοποννησίων ανδρών και των εξώθεν εις την Πελοπόννησον ελθόντων κληρικών, στρατιωτικών και πολιτικών των αγωνισαμένων τον αγώνα της επαναστάσεως. Αθήνα: Σταύρος Ανδρόπουλος, Τυπογραφείο Π. Δ. Σακελλαρίου. Ανακτήθηκε στις 10 Απριλίου 2010.

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

 Αγωνιστές του 1821

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License