.
O Άγγελος Έβερτ (1894- 30 Δεκεμβρίου 1970) ήταν αστυνομικός, διοικητής της Αστυνομίας Πόλεων της Αθήνας, κατά τη διάρκεια της κατοχής, ενώ αργότερα διετέλεσε Αρχηγός του Σώματος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 10 Απριλίου του 1894. Ήταν γιος του βαυαρικής καταγωγής ταγματάρχη της Βασιλικής Χωροφυλακής Μιλτιάδη Έβερτ. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και τον Σεπτέμβριο του 1915 κατετάγη στη Χωροφυλακή όπου και φοίτησε στη Σχολή Ανθυπομοιράρχων από την οποία εξήλθε με τον αυτό βαθμό τον Ιανουάριο του 1920. Εννέα χρόνια μετά, το 1929, μετατάχθηκε στη νεοσυσταθείσα τότε Αστυνομία Πόλεων - Αθηνών.
Σημειώνεται ότι μετά τη κατάληψη της Ελλάδος από τους Γερμανούς (Μάιος 1941) οι Αστυνομικές Αρχές της Χώρας διατηρήθηκαν με μειωμένη όμως δύναμη και μερικό αφοπλισμό. Συνεπώς τον Σεπτέμβριο του 1941 όταν ο Άγγελος Έβερτ ανέλαβε αστυνομικός διευθυντής Αθηνών, τούτο συνέβη με την έγκριση των Αρχών κατοχής. Στη θέση αυτή παρέμεινε καθ' όλη τη διάρκεια της κατοχής, ύστερα από παράκληση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου και βεβαίως αφού έχαιρε της εμπιστοσύνης των κατακτητών.
Στις 10 Οκτωβρίου του 1943 η Γερμανική Διοίκηση Αθηνών εξέδωσε διάταγμα δια του οποίου οι Αστυνομικές Αρχές της Χώρας υπάγονταν πλέον στην Ανώτατη Διοίκηση SS της Ελλάδας (AASSA), διοικητής αρχηγός της οποίας ένα μήνα πριν είχε αναλάβει ο Γιούργκεν Στρόοπ. Έτσι με το διάταγμα αυτό η Αστυνομία Πόλεων Αθηνών υπήχθη στην ΚdO (Kommandantur der Ordnungspolizei = Διοίκηση Αστυνομίας Τάξεως) Αττικής με έδρα την Αθήνα υπό τον Γερμανό διοικητή συνταγματάρχη (και μετέπειτα στρατηγό) Χέρμαν Φραντς που υπαγόταν στον AASSA.
Παρά ταύτα ο Άγγελος Έβερτ παρέμεινε στη θέση του επιχειρώντας μια πολύ επικίνδυνη διπλωματία. Πρωτοστάτησε στην Εθνική Αντίσταση και στην αντικατασκοπία με τα ψευδώνυμα Otto και Κορυδαλλός Νο1. Ωστόσο, ο ρόλος του αμφισβητείται καθώς πιστευεται πως είχε ενεργό συμμετοχή στις πράξεις των Γερμανών ως συνεργάτης τους [1]. Όμως είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της Κατοχής βοήθησε αρκετούς Εβραίους, εκδίδοντάς τους πλαστά πιστοποιητικά βάφτισης. Επίσης τιμήθηκε από το Γιαντ Βασέμ για τη συμβολή του στη διάσωση των Εβραίων της Αθήνας.[2] Στα Δεκεμβριανά έδωσε εντολή για βίαιη διάλυση των διαδηλωτών κατ' εντολή του Γ. Παπανδρέου[3] [4]. Την περίοδο 1951-1955 διετέλεσε αρχηγός της αστυνομίας πόλεων.
Είναι γνωστό με βάση δήλωση του ίδιου ότι διέταξε το πυρ εναντίον της διαδήλωσης του Ε.Α.Μ. μπροστά από τη Βουλή και σηματοδότησε την αρχή των Δεκεμβριανών[5]. Ο Άγγελος Έβερτ πέθανε από καρδιακή ανεπάρκεια στις 30 Δεκεμβρίου 1970 και κηδεύτηκε την επομένη στο Α΄ Νεκροταφείο.[6].
Γιος του είναι ο Μιλτιάδης Έβερτ, πρώην δήμαρχος Αθηνών και πρώην πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
* Το Βήμα
Παραπομπές
1. ↑ Ο φάκελος του Έβερτ στο ΕΛΙΑ
2. ↑ http://www.ushmm.org/museum/exhibit/online/greece/greek/athens.htm To Ολοκαύτωμα στην Αθήνα
3. ↑ Οι υμνωδοί του Χίτλερ και τα Δεκεμβριανά
4. ↑ Αναφορές στην Αστυνομία Πόλεων στην Κατοχή
5. ↑ «Ηταν μια καλοστημένη προβοκάτσια»
6. ↑ Εφημερίδα Μακεδονία , Εκηδεύθη ο Έβερτ, 1-1-1971, EBE, ανάκτηση 25-10-2010.
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License