.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι Έλληνας νομικός-εργατολόγος και πανεπιστημιακός.
Νεανικά χρόνια
Γεννήθηκε το 1952 στον Πύργο Ηλείας. Ως μαθητής και ως φοιτητής δραστηριοποιήθηκε στο αντιδικτατορικό κίνημα για να φυλακιστεί και να βασανιστεί από τη Χούντα των Συνταγματαρχών. Σπούδασε Νομικά, Φιλοσοφία και Πολιτικές Επιστήμες, ενώ μεταπτυχιακά έκανε στο Παρίσι και στο Βελιγράδι. Από την αρχή της Μεταπολίτευσης εντάχθηκε στο ΠΑΣΟΚ. Πήρε διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο του Βελιγραδίου ενώ δίδαξε στο Ινστιτούτο Αυτοδιαχείρισης Έντβαρντ Καρντέλι της Λουμπλιάνας.[1].
Διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ
Την περίοδο 1981-1985 ο Μητρόπουλος ορίστηκε από την πρώτη κυβέρνηση Παπανδρέου Ειδικός Σύμβουλος του Υπουργείου Εργασίας και ασχολήθηκε με τους τομείς κοινωνικής και εργατικής πολιτικής. Ήταν εκλεγμένο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, ενώ παράλληλα δίδασκε Εργατικό Δίκαιο στη Νομική της Αθήνας. Το 1986 διαφώνησε με τη νέα πολιτική λιτότητας της δεύτερης κυβέρνησης Παπανδρέου και διαγράφηκε από το ΠΑΣΟΚ μαζί με την αριστερή τάση της ΠΑΣΚΕ, που οργανώθηκε σε νέα συνδικαλιστική κίνηση, τη Σοσιαλιστική Συνδικαλιστική Εργατοϋπαλληλική Κίνηση. Στις αρχές της δεκαετίας του '90 θα επιστρέψει στο ΠΑΣΟΚ.
Ένταξη στο ΔΗΚΚΙ και εναντίωση στην ΟΝΕ
Το 1996 ο Μητρόπουλος θα αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, διαφωνώντας για άλλη μια φορά με την κυβερνητική πολιτική του, για να προσχωρήσει στο νεοϊδρυθέν Δημοκρατικό Κοινωνικό Κίνημα. Στις εκλογές του '96 ήταν υποψήφιος με το ΔΗΚΚΙ, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να εκλεγεί. Στα τέλη της δεκαετίας του '90 θα επανέλθει στο ΠΑΣΟΚ. Εντούτοις, θα συνεχίσει να διαφωνεί με την πολιτική του, κυρίως με την ένταξη της Ελλάδας στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση, συμμετέχοντας ενεργά στην Επιτροπή δημοψηφίσματος του Μάαστριχτ μαζί με άλλες αριστερές δυνάμεις και προσωπικότητες που διαφωνούσαν με τις κατευθύνσεις της συνθήκης του Μάαστριχτ[2][3].
Τοπική Αυτοδιοίκηση και εναντίωση στο Μνημόνιο
Το 2010 ο Αλέξης Μητρόπουλος εκφράζει τη νέα διαφωνία του με την κυβέρνηση Γιώργου Παπανδρέου. Αποφασίζει -παρά την ιδιότητά του ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ- να συμμετάσχει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές με το συνδυασμό Αττική Συνεργασία-Όχι στο Μνημόνιο, υποστηριζόμενος από τον ΣΥΝ και από αριστερές συσπειρώσεις προερχόμενες από το ΠΑΣΟΚ [4], αποσπώντας ποσοστό 6,23%[5]. Παράλληλα διαγράφεται από το ΠΑΣΟΚ[6]. To Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς θα συμμετάσχει στην ίδρυση της Ένωσης για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους[7].
Άλλα στοιχεία
Ο Αλέξης Μητρόπουλος είναι επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης του ΕΚΠΑ. Είναι παντρεμένος με την πανεπιστημιακό Αιμιλία Παπάζογλου-Μητροπούλου και έχουν τρία παιδιά.
Βιβλία του
Ιδιοκτησία και Εργασιακή Σχέση. Κοινωνικοποίηση: Η Απελευθέρωση της Εργασίας
Εργασιακές Σχέσεις και Κοινωνικός Μετασχηματισμός
Η Συμμετοχή των Εργαζόμενων στη Σοβιετική Ένωση
Οι Εργασιακοί θεσμοί στην Ελλάδα
Συνδικάτα και Εξουσία στη Δυτική Ευρώπη
Η Κρίση της Πολιτικής στην Ελλάδα(1985-1989)
Θεωρητικά ζητήματα του Συνδικαλιστικού Κινήματος
Το 1992 και το Εργατικό Κίνημα
Νεοφιλελευθερισμός και υποβάθμιση της Εργασίας
Εργασία και Συνδικάτα στη Μεταβιομηχανική Κοινωνία
Το Τέλος του Κοινωνικού Κράτους:Αριστερά και Συνδικάτα μπροστά στην Απορρύθμιση
Από την Ηλεία για τον Κόσμο
Ασφαλιστικό Ώρα Μηδέν:Το Μέλλον των Συντάξεων
ΠΑΣΟΚ:Από την 3η του Σεπτέμβρη στο Μνημόνιο
Σύνδεσμοι
Προσωπική ιστοσελίδα Αλέξη Μητρόπουλου
Ιστοσελίδα Αττικής Συνεργασίας-Όχι στο Μνημόνιο
Blog Αττικής Συνεργασίας
Παραπομπές
↑ Ο σύμβουλος-σταρ για τα εργασιακά
↑ Μια άγνωστη πλευρά του Αλέξη Μητρόπουλου
↑ Στις Βρυξέλλες για το Δημοψήφισμα
↑ Τον Αλέξη Μητρόπουλο προτείνουν "Νέος Αγωνιστής", "Δημοκρατική Συνεννόηση" και 'Ένωση"
↑ Αποτελέσματα εκλογών στην Περιφέρεια Αττικής
↑ Εκτός ΠΑΣΟΚ ο Αλέξης Μητρόπουλος
↑ Ο Αλ. Μητρόπουλος παρουσιάζει την Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License