ART

Γεγονότα, Hμερολόγιο

Με το επώνυμο Αλεξανδρόπουλος είναι γνωστοί αρκετοί αγωνιστές της Επανάστασης. Κάποιοι ανήκουν στην ίδια οικογένεια προεστών της Στεμνίτσας, άλλοι κατάγονται από το Αίγιο, άλλοι από τη Λαμία και από άλλα μέρη.

Από την Πτέρη Αιγιαλείας

Αναγνώστης Αλεξανδρόπουλος, από την Πτέρη. Φιλικός, φιλοξένησε στο σπίτι τον Παπαφλέσσα όταν ο τελευταίος κατήλθε στην Πελοπόννησο για να συγκαλέσει τις συσκέψεις των προκρίτων του Αιγίου και των Καλαβρύτων (Συνέλευση της Βοστίτσας).
Σωτήριος Αλεξανδρόπουλος από την Πτέρη, ανεψιός του Αναγνώστη. Σε αυτόν ανατέθηκε να καλέσει τους προκρίτους στη σύσκεψη της Πτέρης. Αργότερα έδρασε σαν οπλαρχηγός των Πτεριωτών και έπεσε στη μάχη του Φαλήρου μετά τον θάνατο του Καραϊσκάκη.

Από τη Λαμία

Αναστάσιος Αλεξανδρόπουλος ή Ζητουνιάτης, από τη Λαμία (Ζητούνι). Αγωνίστηκε στην Εύβοια, τη Σκιάθο, τα Ψαρά, στην Πελοπόννησο υπό τον Χατζή-Χρήστο, στην Αττική.
Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, αδελφός του Αναστασίου "Ζητουνιάτη". Σκοτώθηκε στην πολιορκία της Ακρόπολης των Αθηνών κατά τις εκστρατείες του 1826-1827.
Αθανάσιος Αλεξανδρόπουλος, μεγαλύτερος αδελφός του Αναστασίου "Ζητουνιάτη". Σκοτώθηκε στην έξοδο του Μεσολογγίου.
Αντώνιος Αλεξανδρόπουλος, από την Τρίπολη. Ήταν έμπορος στην Καλαμάτα αλλά πούλησε τα υπάρχοντά του για να συγκροτήσει σώμα ενόπλων με το οποίο τέθηκε υπό τον Ηλία Μαυρομιχάλη. Πολέμησε σε πολλές μάχες στην Καρύταινα, το Βαλτέτσι, τη Γράνα, το Λάλα και τα Δερβενάκια. Μετείχε στις εκστρατείες της Συρίας και της Αττικής καθώς και στις μάχες κατά των Αιγυπτίων στην Πελοπόννησο.
Απόστολος Αλεξανδρόπουλος, από τα Βρουλιά Σελασίας (Ν. Λακωνίας), γεν. 1799. Ήταν υπάλληλος στην Κων/πολη οπότε κατά τις σφαγές των χριστιανών τον Απρίλιο του 1821 διέφυγε στη Μολδαβία όπου μετείχε στη μάχη του Σκουλενίου. Αγωνίστηκε στο Μεσολόγγι κατά του Ομέρ Βρυώνη καθώς και στην Πελοπόννησο επικεφαλής μικρού σώματος Βρουλιωτών.

Από τη Στεμνίτσα Αρκαδίας

Βασίλειος Αλεξανδρόπουλος, από τη Στεμνίτσα, γιός του προεστού Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου. Γεννήθηκε το 1809 και από μικρός ακολουθούσε τον πατέρα του και τον αδελφό του Ιωάννη στις μάχες. Το 1854 ακολούθησε τον Χατζή-Πέτρο στην εισβολή στη Θεσσαλία, όπου πέθανε από ασθένεια.
Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, προεστός από τη Στεμνίτσα, γνωστός και με το ψευδώνυμο "Υψηλάντης". Ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη όπου μυήθηκε στην Φιλική Εταιρεία. Την 25 Μαρτίου 1821 επικεφαλής σώματος Στεμνιτσιωτών βγήκε στον Κάμπο της Καρύταινας και πολιόρκησε τους εκεί Τούρκους. Μετείχε στην πολιορκία της Τρίπολης, στη μάχη του Βαλτετσίου κλπ. Πέθανε το 1826 από ασθένεια.
Χρήστος Αλεξανδρόπουλος, αγωνιστής από τη Στεμνίτσα, πιθανώς συγγενής του Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου "Υψηλάντη". Το 1827 προσφέρθηκε από τον Κολοκοτρώνη ως "ρεχέμι" (όμηρος) στους τουρκαλβανούς που θέλησαν να αποχωρήσουν από το στράτευμα του Ιμπραήμ. Κατά τον Φωτάκο κινδύνευσε να τον εκτελέσουν στην Αρβανιτιά όπου σώθηκε χάρη στο κύρος του Κολοκοτρώνη.
Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, από τη Στεμνίτσα, γεν. 1805, γιός του προεστού Κωνσταντίνου Αλεξανδρόπουλου. Τραυματίστηκε σοβαρά στη μάχη των Τρικόρφων το 1823 και για να μη συλληφθεί ζήτησε από τους συμπολεμιστές τους να πάρουν τα όπλα του και να φύγουν, ενώ ο ίδιος αυτοκτόνησε (το αναφέρει ο Φωτάκος).

Άλλοι

Αθανάσιος Αλεξανδρόπουλος, από το Δίστομο Βοιωτίας. Μετείχε σε μάχες της Στερεάς, τραυματίστηκε στις μάχες Αλαμάνας, Διστόμου και Πέτρας. Σκοτώθηκε κατά την καταδίωξη ληστών το 1850.
Δημήτριος Αλεξανδρόπουλος, από το Σμόκοβο. Συμμετείχε σε πολλές μάχες στη Στερεά και στη μάχη της Πέτρας υπό τον Δημ. Υψηλάντη. Έχασε και τα δύο του μάτια στις μάχες. Πέθανε το 1847.
Ηλίας Αλεξανδρόπουλος, από το Τόσκεσι Οιχαλίας (Ν. Μεσσηνίας). Πολέμησε υπό τους Αναγνωσταρά, Παπαφλέσσα και Νικηταρά.
Θεόδωρος Αλεξανδρόπουλος, από την Τρίπολη. Προσλήφθηκε υπό τον Αρβάλη και πολέμησε σε πολλές μάχες. Από το 1822 ήλθε σε σύγκρουση με την οικογένεια των Κολοκοτρωναίων με τους οποίους στη συνέχεια είχε εχθρικές σχέσεις.
Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, από τη Βρουλιά Σιλεσίας (Λακωνίας). Πολέμησε υπό τους Γιατράκο και Παπαθανασόπουλο σε πολλές μάχες, μεταξύ των οποίων και του Βαλτετσίου, όπου και τραυματίστηκε. Επίσης τραυματίστηκε στις μάχες κατά του Ιμπραήμ. Πέθανε το 1846.
Ιωάννης Αλεξανδρόπουλος, πρόκριτος του Αιγίου, από τους πρώτους Φιλικούς.
Κανέλλος Αλεξανδρόπουλος, οπλαρχηγός από το Αίγιο, διακρίθηκε σε όλη την Επανάσταση. Οι απόγονοί του από το Αίγιο φέρουν το επώνυμο Κανελλόπουλος.
Κόλιας Αλεξανδρόπουλος, από τις Καλτεζές. Αναφέρεται ως σημαιοφόρος του Π. Βαρβιτσιώτη.
Κωνσταντίνος Αλεξανδρόπουλος, από την Πάτρα, γεν. π. 1790. Ήταν έμπορος στην Κωνσταντινούπολη όπου κατηχήθηκε στη Φιλ. Εταιρεία από τον Γρηγ. Δικαίο. Κατέβηκε στις Κυκλάδες όπου έδρασε ως απόστολος της Εταιρείας. Μετέσχε στην πολιορκία της Μονεμβασίας, της Τρίπολης και του Ναυπλίου όπου από το Μπούρτζι απέκοπτε την τροφοδοσία των Τούρκων. Αιχμαλωτίστηκε σε μάχη κοντά στην Πάτρα και εστάλη αιχμάλωτος στην Κωνσταντινούπολη. Από εκεί ελευθερώθηκε χάρη σε δωροδοκίες φυλάκων και επέστρεψε στην Ελλάδα όπου συνέχισε τον αγώνα με το όνομα Αλεξανδρίδης. Τραυματίστηκε στην Κρήτη.
Χρήστος Αλεξανδρόπουλος, αγωνιστής από τη Δωρίδα, γεν. περί του 1810. Ήταν ψυχογιός του Αθανασίου Λιδωρίκη. Τραυματίστηκε το 1825. Μετά την απελευθέρωση υπηρέτησε στη Χωροφυλακή.

Πηγές
Μεγάλη Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια (Δρανδάκη), λήμμα "Αλεξανδρόπουλος".

Στρατιωτική και Ναυτική Εγκυκλοπαίδεια

 Αγωνιστές του 1821

Έλληνες

Κόσμος

Αλφαβητικός κατάλογος

Hellenica World - Scientific Library

Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License