Ο Άδραστος ο Κυζικηνός ήταν αρχαίος σοφός που αναφέρεται μαζί με τον Δίωνα τον Νεαπολίτη σε ένα έργο του Ιερού Αυγουστίνου. Φαίνεται ότι ήταν ένας Ρωμαίος αστρονόμος. Παρότι από τη σύντομη και δευτερογενή αναφορά του Αυγουστίνου μαθαίνουμε πολύ λίγα για τη ζωή ή για το έργο του, μάλλον υπήρξε μία αυθεντία της εποχής του στην αστρονομική παρατήρηση.
Σύμφωνα με το έργο του Αυγουστίνου Η πόλη του Θεού, ο Βάρρων (116–27 π.Χ.) ανέφερε τον Άδραστο και τον Δίωνα ως αυθεντίες για τη χρονολόγηση ενός αστρονομικού φαινομένου που περιελάμβανε τον πλανήτη Αφροδίτη, περιγράφοντάς τους ως «mathematici nobiles» (φράση που έχει την έννοια «διακεκριμένοι αστρονόμοι» ή αστρολόγοι). Και πάλι σύμφωνα με τον Αυγουστίνο, ο Βάρρων κατέγραψε τα παραπάνω στο έργο του De gente populi Romani.[1] Παρότι το έργο αυτό έχει χαθεί, ο Αυγουστίνος μάς διασώζει το παρακάτω απόσπασμα:
Εκεί συνέβη ένας αξιοσημείωτος ουράνιος οιωνός: Ο Κάστωρ καταγράφει ότι στο φωτεινό άστρο Αφροδίτη, ονομαζόμενο Vesperugo υπό του Πλαύτου και το υπέροχο «`Εσπερος» υπό του Ομήρου, συνέβη κάτι το τόσο παράδοξο και θαυμαστό, ώστε άλλαξε το χρώμα του, το μέγεθός του, τη μορφή και την πορεία του, πράγμα που δεν είχε ποτέ συμβεί πριν, και ούτε έχει ξανασυμβεί από τότε. Ο Άδραστος ο Κυζικηνός και ο Δίων ο Νεαπολίτης, φημισμένοι αστρονόμοι, είπαν ότι αυτό έλαβε χώρα κατά τη βασιλεία του Ωγύγη.
— Αυγουστίνου De Civitate Dei. Βιβλίο XXI, κεφ. 8.
Ο Αυγουστίνος χρησιμοποίησε αυτές τις αρχαίες αστρονομικές αναφορές για να προωθήσει αυτό που έχει αποκληθεί η «επιστημική θεωρία των θαυμάτων». Εδώ ο Αυγουστίνος ισχυρίζεται ότι, αν ο Βάρρων αποκάλεσε το φαινόμενο που είχαν μελετήσει ο Άδραστος και ο Δίων «οιωνό», τότε δεν θα μπορούσε να είναι αντίθετο με τη φύση, αλλά θα πρέπει απλώς να είναι ανεξήγητο για την τρέχουσα κατανόησή μας για τη φύση.
Παραπομπές
Augustine. De Civitate Dei. Book XXI, Chapter 8
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License