.
Στην ελληνική μυθολογία, με το όνομα Τληπόλεμος (δεν πρέπει να συγχέεται με τον Τριπτόλεμο) είναι γνωστός ένας γιος του Ηρακλή από την Αστυόχη. Ο Τληπόλεμος υπήρξε βασιλιάς στη Ρόδο, όπου και έκτισε τις πόλεις Ιαλυσό, Κάμειρο και Λίνδο. Σκοτώθηκε κατά τον Τρωικό Πόλεμο από τον Σαρπηδόνα.
(Πιθανότατα από σύγχυση, αναφέρεται και ένας Τληπόλεμος στην πλευρά των Τρώων, κάποιος εταίρος του Σαρπηδόνα που σκοτώθηκε από τον Πάτροκλο.)
Κατά τον Ησίοδο ωστόσο, ο Τληπόλεμος ήταν γιος της Μελίτης: «...και ζούσε στο σπίτι της μήτερας του Μελίτης στην Αρκαδία κοντά στον Αλφειό».
Στα νιάτα του ο Τληπόλεμος σκότωσε κατά λάθος τον Λικύμνιο, θείο του πατέρα του, οπότε οι Ηρακλείδες τον απείλησαν με θάνατο. Για τον λόγο αυτό κατέφυγε στη Ρόδο, μαζί με συντρόφους του, όπου νυμφεύθηκε την Πολυξώ και έγινε βασιλιάς. Η Πολυξώ ερωτεύθηκε τόσο πολύ τον Τληπόλεμο, ώστε σκότωσε τον πατέρα της για να τον παντρευτεί. Αρκετά χρόνια μετά, ο Φιλοκτήτης ειδοποίησε τον Τληπόλεμο ότι ο βασιλιάς της Σπάρτης καλούσε από όλη την Ελλάδα παλληκάρια για να παντρέψει την κόρη του, την Ωραία Ελένη. Ο Τληπόλεμος είπε στην Πολυξώ ότι θα απουσίαζε σε επίσημο ταξίδι για δουλειές με Ροδίτες επιχειρηματίες. Εμφανιζόμενος όμως ως μνηστήρας της Ωραίας Ελένης, συμφώνησε μετά να ακολουθήσει τους Αχαιούς στον Τρωικό Πόλεμο, επικεφαλής των ροδιακών δυνάμεων με εννέα πλοία. Μάλιστα, όταν κατά λάθος οι Αχαιοί βγήκαν στη Μυσία και ενεπλάκησαν με τους ντόπιους, ο Τληπόλεμος ήταν από αυτούς που στάλθηκαν να εξομαλύνουν την κατάσταση με τον βασιλιά της Μυσίας Τήλεφο, καθώς και οι δύο ήταν γιοι του Ηρακλή.
* Ο αστεροειδής 15651 Τληπόλεμος (15651 Tlepolemos) της Τρωικής Ομάδας, που ανακαλύφθηκε το 1960, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.
Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License