.
Πέλοπας και ΙπποδάμειαΒασιλέας της Πίσας στην Ηλεία, που από το όνομά του, όπως πίστευαν στην αρχαιότητα, είχε ονομαστεί η Πελοπόννησος, ήταν εγγονός του Δία και γιος του Τάνταλου και της Κλυτίης ή της Ευρυανάσσης ή της Ευρυθεμίστης ή γιος του ποτάμιου θεού Πακτωλού ή του Ξάνθου.
Σύμφωνα με τους πολυάριθμους μύθους που αναφέρονται στον Πέλοπα, ο Τάνταλος, ο πατέρας του, τον είχε κομματιάσει κι αφού τον μαγείρεψε, τον πρόσφερε σαν γεύμα στους θεούς, για να δει αν θα το καταλάβαιναν. Πράγματι, οι θεοί το κατάλαβαν, εκτός απ' τη Δήμητρα που αφηρημένη από το χαμό της κόρης της, έφαγε ένα κομμάτι. Οι θεοί τιμώρησαν τον Τάνταλο και ανάστησαν τον Πέλοπα, αντικαθιστώντας τη φαγωμένη ωμοπλάτη του μ' ένα κομμάτι από ελεφαντόδοντο.
Πέλοπας Οινόμαος, Μύρτιλος
Ο Πέλοπας, σ' άλλο μύθο, πήγε στην Πίσα για να πάρει μέρος στους αγώνες που ο βασιλιάς Οινόμαος είχε διοργανώσει. Στις αρματοδρομίες αυτές ο Οινόμαος συναγωνιζόταν με τα γενναιότερα παλικάρια, με τον όρο ότι θα κέρδιζαν την κόρη του Ιπποδάμεια και το βασίλειό του αν νικούσαν, ενώ, αν έχαναν, θα έχαναν και την ίδια τους τη ζωή. Ο Πέλοπας συνεννοήθηκε με το Μύρτιλο, τον ηνίοχο του Οινόμαου και του υποσχέθηκε το μισό βασίλειο αν τον βοηθούσε να νικήσει. Πράγματι ο Μύρτιλος έβγαλε ένα καρφί απ' τη ρόδα του άρματος και στη διάρκεια του αγώνα ο τροχός έσπασε κι ο Οινόμαος, πέφτοντας απ' το άρμα, σκοτώθηκε. Έτσι ο Πέλοπας νίκησε και πήρε την Ιπποδάμεια και το βασίλειο της Πίσας. Μη θέλοντας όμως να μοιραστεί τα πλούτη με το Μύρτιλο, τον έσπρωξε και τον έριξε από ένα γκρεμό στη θάλασσα. Ο Μύρτιλος πρόφτασε να τον καταραστεί αυτόν και τους απογόνους του και εξαιτίας αυτής της κατάρας, βρήκαν χίλιες δυο συμφορές τους Πελοπίδες και κυρίως τους δύο γιους του, Ατρέα και Θυέστη.
Λάιος, Χρύσιππος και Πέλοπας
Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License