Στην ελληνική μυθολογία με το όνομα Κυάνιππος είναι γνωστά τα παρακάτω τρία διαφορετικά πρόσωπα:
Γιος του Αιγιαλέως και της Κομαιθούς (κόρης του Τυδέα). Ο Κυάνιππος αυτός ήταν εγγονός του Αδράστου, βασιλιάς του Άργους από το γένος των Βιαντιδών. Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Κυάνιππος ανέβηκε στον θρόνο, αλλά τον κηδεμόνευαν ο Διομήδης και ο Ευρύαλος. Πήρε μέρος στον Τρωικό Πόλεμο και ήταν ένας από αυτούς που κρύφθηκαν μέσα στον Δούρειο Ίππο.
Γιος του Φάρακος από τη Θεσσαλία, μανιώδης κυνηγός και σύζυγος της Λευκονόης. Για περισσότερα σχετικώς με αυτόν βλ. τον μύθο «Κυάνιππος και Λευκονόη».
Πατέρας της Κυάνης από τις Συρακούσες. Επειδή δεν θυσίαζε στον Διόνυσο, ο θεός τον τιμώρησε με μέθη. Στην κατάσταση αυτή ο Κυάνιππος βίασε χωρίς να το θέλει την Κυάνη, η οποία τον αναγνώρισε από το δαχτυλίδι του. Εξαιτίας αυτού του ανοσιουργήματος έπεσε στις Συρακούσες λοιμός. Το μαντείο έδωσε χρησμό ότι έπρεπε να θανατωθεί ο Κυάνιππος. Τότε η Κυάνη σκότωσε τον πατέρα της και μετά αυτοκτόνησε.
Πηγή
Emmy Patsi-Garin: «Επίτομο λεξικό Ελληνικής Μυθολογίας», εκδ. οίκος Χάρη Πάτση, Αθήνα 1969
Ηγεμόνες του αρχαίου Άργους
Βασιλείς
Ίναχος Φορωνέας Άπις Άργος Κρίασος Φόρβας Τρίοπας Ίασος Κρότωπος Σθενέλας Πελασγός Δαναός Λυγκέας Άβας Προίτος Ακρίσιος Περσέας Μεγαπένθης Αργέας
Αναξαγορίδες
Αναξαγόρας Αλέκτωρ- Ίφις Σθένελος
Βιαντίδες
Βίας Ταλαός Άδραστος Διομήδης Κυάνιππος
Μελαμποδίδες
Μελάμποδας Αντιφάτης Οικλής Αμφιάραος Αμφίλοχος
Κυλαράβης Ορέστης Τισαμενός
Ηρακλείδες
Τήμενος Κείσος Μήδων Μάρωνας Θέστρος Άκοος ή Μέροπας Αριστοδαμίδας Φαίδων Λαεοκίδης Μέλτας Δαμοκράτης Αίσονας
Α - Β - Γ - Δ - Ε - Ζ - Η - Θ - Ι - Κ - Λ - Μ -
Ν - Ξ - Ο - Π - Ρ - Σ - Τ - Υ - Φ - Χ - Ψ - Ω
Hellenica World - Scientific Library
Από τη ελληνική Βικιπαίδεια http://el.wikipedia.org . Όλα τα κείμενα είναι διαθέσιμα υπό την GNU Free Documentation License